Hebban vandaag

Boek van de week /

De ochtendgave

Het nieuwe boek van A.F. Th. van der Heijden ligt amper een week in de boekhandel en nu al staat deze historische roman op nummer 1 in Hebbans Most Wanted #50. Deze week is 'De ochtendgave' Boek van de Week op Hebban!

Ter ere van 330 jaar Vrede van Nijmegen kreeg A.F.Th. van der Heijden (1951) van de gemeente Nijmegen een aantal jaar geleden het verzoek om een mooie novelle te schrijven over de stad. Gedreven ging de gelauwerde auteur in 2009 met zijn eerste historische roman aan de slag, totdat het noodlot toesloeg op Eerste Pinksterdag 2010. Zijn enige zoon, Tonio, slechts eenentwintig jaar oud, werd vroeg in de ochtend in het centrum van Amsterdam door een auto geschept en overleefde het ongeluk niet. De novelle over Nijmegen kwam volledig stil te liggen want Van der Heijden voelde de noodzaak om een requiem te schrijven voor zijn overleden zijn. De in 2012 verschenen requiemroman Tonio werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de NS publieksprijs.

Begin dit jaar bleek dat A.F.Th. van der Heijden de draad van de Nijmegen-roman toch weer had opgepakt. Het eerste hoofdstuk van het boek was af en de gehele roman zou nog vóór 2016 verschijnen. En zo geschiedde, De ochtendgave lag op dinsdag 8 december in de boekhandels en op vrijdag 11 december vond de officiële boekpresentatie plaats in het stadhuis van Nijmegen.

De ochtendgave, een titel die verwijst naar het geschenk dat de bruidegom aan het eind van de eerste huwelijksnacht aan zijn bruid geeft, is een historische roman die zich afspeelt in de zeventiende eeuw. Het is 9 juli 1672. Terwijl de troepen van Lodewijk XIV Nijmegen belegeren verdwijnt de jonge bruid van Caspar Sonmans. Zes jaar later, op de dag dat de Vrede van Nijmegen wordt getekend, vindt Caspar zijn geliefde terug in de tijdelijke Franse ambassade. Als maitresse van Markies Caloyanni spioneerde zij voor de Hollandse Staten-Generaal. Nu het vredesverdrag een feit is wil ze zo snel mogelijk weg bij de ambassade. Maar het is de vraag of de gekrenkte Calyoanni dit over zijn kant laat gaan.

Lees ook:

A.F.Th. van der Heijden: Altijd blijven experimenteren, een uitgebreid portret van de auteur en zijn omvangrijke oeuvre, door Hebban redacteur Peter Kuijt.

Giveaway

Benieuwd naar De ochtendgave ? Wij maken een aantal lezers blij met deze historische roman! Doe mee met de giveaway!Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De ochtendgave

Gesponsorde boeken