Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

De Proeverij: Powerfood - van Friesland tot New York via Amsterdam

Powerfood, het eerste boek van Rens Kroes staat sinds verschijnen vorig jaar in de Bestseller60. De opvolger Powerfood van Friesland tot New York verscheen afgelopen week en stond direct op de eerste plaats in de Bestseller 60 en de Top 10 Eten & Drinken. In een pop-up restaurant in de Amsterdamse Westergasfabriek ontving Rens Kroes op vijf achtereenvolgende dagen zowel familie, vrienden als pers, boekenvakkers en andere geïnteresseerden. Hebban was erbij.

De Proeverij
Het pop-up restaurant wordt gerund door Amsterdam Flavours in de Amsterdamse Westergasfabriek. Bij aankomst is er even verwarring over de juiste entree, want het eerste wat je ziet als je binnenkomt is de keuken. Het eetgedeelte blijkt boven op het zoldertje te zijn.
Hoofdpersoon van de avond, Rens Kroes is beneden in de keuken om alle gasten welkom te heten. In deze keuken wordt intussen ijverig in de pannen geroerd door de koks van Amsterdam Flavours. De opvallend vriendelijke bediening wijst ons de weg naar boven, naar de zolder van dit industriële gebouw. Met vijf lange tafels en een kleine tafel voor in totaal zo’n 45 mensen is de bescheiden ruimte meer dan gevuld. We schuiven gezellig aan bij een van de lange tafels.
Al snel komen de gerechten op tafel. De voorgerechten bestaan uit sesamcrackers met bietenhummus en courgettehummus, vietnamese summer rolls met sojasaus geserveerd op een houten plank waarop Powerfood is ingebrand. Het geheel ziet er goed uit en smaakt heerlijk, vooral de bietenhummus, kruidig en zoet tegelijkertijd.
Daarna volgt de geroosterde bloemkoolsoep met babyspinazie. De soep ziet er mooi uit, maar de combinatie van smaken is iets te druk. De feta weglaten zou een rustigere smaakbeleving geven, want die past niet zo goed bij de bloemkool, spinazie, zoete aardappel en kokosmelk. Bovendien geeft de feta een verkeerd mondgevoel. Ik dacht dat ik een klontje zoute bloempap proefde. Pas later zag ik in het boek dat het feta was.
Op mooie borden wordt het hoofdgerecht geserveerd: kip masala en pompoen-quinoacurry. Beiden zijn heerlijk kruidig, precies zo als je verwacht. En ook van deze gerechten staan de recepten in Powerfood - van Friesland tot New York, zodat we die thuis zelf ook kunnen maken.
Tenslotte volgt het dessert: oranjetaart en zoete aardappelbrownies. Het is moeilijk te bepalen welk toetje het lekkerst is, want ze zijn beiden overheerlijk.
Bij de thee en koffie na het eten, krijgen we een gesigneerd exemplaar Powerfood - van Friesland tot New York, om thuis zelf uit te koken. Op weg naar buiten, maakt iedere gast gebruik van de gelegenheid om even Rens Kroes te bedanken en een praatje met haar te maken.

Het is opvallend dat veel uitgeverijen van culinaire boeken op zoek zijn naar nieuwe vormen om hun boeken te presenteren of onder de aandacht van het grotere publiek te brengen. Het pop-up restaurant is zeker een geslaagd concept. Een leuke manier om alvast te proeven uit het boek en de auteur van het boek te kunnen ontmoeten. En smakelijker dan de standaard bitterballen bij de doorsnee boekpresentatie/signeersessie.

Rens Kroes over Powerfood - van Friesland tot New York
“In Friesland liggen mijn roots en New York heeft mij gevormd. Niet alleen als persoon, maar ook in wat ik op tafel zet. En die inspiratie deel ik graag met jullie. In dit boek vind je mijn lievelingsrecepten die ik heb meegenomen uit Friesland en New York. Ik zou het geweldig vinden als het jou ook inspireert, en je dankzij dit boek bewuster naar voeding gaat kijken. Ik hoop dat je met heel veel plezier uit Powerfood – van Friesland tot New York kookt, dat de recepten je healthy en happy maken en dat je ervan geniet! Want inmiddels weet je dat dát is waar het om gaat.”

Een interview met Rens Kroes
In een interview met de nieuwssite nu.nl vertelde Rens Kroes dat gezonde voeding geen trend van de afgelopen jarenis , maar een blijvende wijziging in het eetpatroon van Nederlanders. "Natuurlijk bestaan er allerlei hypes in de voeding, zoals 'superfoods' en gefermenteerd voedsel, maar die komen en gaan. Er komt vast een dag dat het niet meer hip is om foto's van je eten op sociale media te plaatsen en niemand meer weet wat een gojibes is. Maar gezond eten zal niet snel in de vergetelheid raken. Waarom? Als je eenmaal zelf ondervindt wat bewust eten voor je gezondheid betekent, blijft het je bij. (…) Een gezond en gelukkig leven kan iedereen bereiken met voldoende beweging, ontspanning en vooral goede voeding."

Een recept uit Powerfood - van Friesland tot New York
Wortelontbijt
Met dit ontbijtje krijg je een flinke shot bètacaroteen binnen. De werkzame stof in wortelen is goed voor je huid en je ogen. Klinkt wortel in de ochtend een beetje vreemd? Just try it! Júist door de wortel wordt dit ontbijt heerlijk zoet  

Bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten (2 personen)
2 middelgrote winterwortels (ca. 200 g)
400 ml rijstmelk
100 g havermout
1 el gebroken lijnzaad
snufje zeezout
1 tl kaneelpoeder
1 tl vanillepoeder, ongezoet
1 tl gemberpoeder
2 handjes gojibessen
2 handjes moerbeien
1 tl (zelfgemaakte) notenpasta

Bereiding
Rasp de wortels. Breng 400 ml rijstmelk in een pannetje op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerend de havermout toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 10 min. Zachtjes koken. Voeg dan de wortelrasp toe en kook mee tot deze zacht wordt. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen en voeg extra melk toe als de pap te dik wordt. Wanneer de havermout klaar is, voeg je de andere ingrediënten toe (maar houd de helft van de gojibessen en moerbeien achter voor garnering). Laat nog een paar minuutjes nawellen. Roer dan even goed door en verdeel het wortelontbijtje over twee schaaltjes. Bestrooi met de achtergehouden gojibessen en moerbeien en schep er een grote theelepel notenpasta bij. 

Meer lezen? Klik dan hier!



Over de auteur

Natascha van der Stelt

450 volgers
687 boeken
20 favoriet


Reacties op: De Proeverij: Powerfood - van Friesland tot New York via Amsterdam

 

Gerelateerd

Over

Rens Kroes

Rens Kroes

Rens Kroes is healthcoach. Ze volgt een opleiding tot voedingsdeskundige en zette na het werken in een obesitaskliniek haar eigen foodcoaching-praktijk op. Daar begeleidt ze mensen bij het maken van g...