Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

De Tekentafel: illustratrice Ineke Goes

In de rubriek ‘De Tekentafel’ geeft Hebban Junior wekelijks het woord aan bekende en minder bekende illustratoren uit het boekenvak. In deze zesde aflevering is het woord aan illustrator Ineke Goes. ‘Ik vind het heel leuk dat ik het ene moment met serieuze onderwerpen bezig kan zijn en het volgende moment met luchtige meidenkletskoek.’


Ik begon met illustreren toen…
“Als kind maakte ik al simpele strips en boekjes, gewoon op goedkope A4-tjes die ik aan elkaar vast maakte met nietjes. Wanneer ik destijds terugkwam van een schoolreisje, deed ik mijn moeder liever verslag door middel van tekeningen dan dat ik het vertelde. Op de middelbare school maakte ik tijdens het leren voor een proefwerk tekeningetjes, om dingen beter te onthouden. Toen ik vervolgens naar de kunstacademie ging, ontdekte ik al gauw dat illustratie het vak was waarmee ik verder wilde. In 2009 studeerde ik af en toen ben ik als freelance illustrator en animator aan de slag gegaan.” Mijn eerste publicatie…
“Een aantal spelletjes en verhaaltjes voor de bladen Rompompom en Maan Roos Vis van Uitgeverij Zwijsen.

”

Ik werk het liefst met…
“Ik geniet van de afwisseling van handmatig en digitaal werken. Eerst teken ik het op papier met potloden, pennetjes en waterverf, daarna scan ik het resultaat in en bewerk het op de computer met een teken-tablet. Dit alles doe ik vanuit mijn werkplek in de Illustratiestudio, waar ik omringd ben door inspirerende collega’s, die altijd bereid zijn elkaar te helpen.” 


Het meest trots ben ik op…
“De diversiteit van mijn projecten. Ik vind het heel leuk dat ik het ene moment met serieuze onderwerpen bezig kan zijn (zoals informatieve filmpjes over darmkanker) en het volgende moment met luchtige meidenkletskoek (zoals illustraties voor meidenblad GIRLZ!), ik doe het allemaal even graag. De verschillende projecten en creatieve bezigheden komen samen op mijn website, maar ook in mijn maandelijkse digitale nieuwsbrief ‘De Goesting’.”


De illustraties waar ik met het meeste plezier aan werk…
“De meeste lol heb ik met het tekenen van maffe figuren, zoals de twee onhandige oenen uit een moppenboekje dat ik voor uitgeverij Zwijsen illustreerde. 
Op het jaarlijkse Cinekid Festival geef ik animatieworkshops, waarbij kinderen filmpjes kunnen maken met mijn papieren figuren. Ik lig altijd dubbel om de gekke dingen die kinderen bedenken.”  

De leukste /interessantste/meest uitdagende opdrachten om te doen…
“Ik heb inmiddels een aantal animaties voor Sesamstraat gemaakt en dat was iedere keer weer interessant, uitdagend en vooral ook heel leuk om te doen. Daarbij krijg ik veel vrijheid en dat vind ik erg fijn. Voor uitgeverij Zwijsen illustreer ik boekjes over de meest uiteenlopende onderwerpen, waarbij ik vaak dingen moet tekenen die ik nog nooit heb getekend. Dat is erg goed voor mijn tekenvaardigheid.
”


Het verschil tussen het werken in opdracht en vrij werk…
“Bij vrij werk ben je zelf de baas, waardoor je alle remmen los kan laten. Daaruit ontstaan vaak de meest spannende en verrassende tekeningen. Maar ik vind het ook heel leuk als iemand anders de input geeft en bepaalde eisen stelt, waar ik dan vervolgens mijn eigen weg in moet zien te vinden. Dat kan heel uitdagend zijn en tot leuke nieuwe dingen leiden.

”

Het werken met de computer vind ik een voordeel / nadeel, want…
“Het grote voordeel is dat ik er eindeloos mee kan spelen en uitproberen, want als iets niet goed uitpakt kan ik het altijd ongedaan maken. Hierdoor is het ook moeilijker om te bepalen wanneer iets echt ‘af’ is. Daarnaast is er het gevaar dat ik doorsla in het aanpassen, waardoor de tekening zijn oorspronkelijke spontaniteit verliest.”  De aandacht voor illustratoren in het boekenvak vind ik… 
“Van mij zouden er in Nederland wel wat meer tentoonstellingen over illustratie mogen komen, maar vooral omdat ik dat zelf erg leuk en inspirerend vind. Zoals de prachtige tentoonstelling over Nederlandse illustratoren die onlangs in Museum Meermanno plaatsvond.

”

Ik zou willen dat ik deze boekenreeks had mogen illustreren:
“Ik heb geen idee welke boekenreeks, maar het boek De griezels van Roald Dahl had ik wel willen illustreren, omdat het ontzettend grappig is. Of Napoleon, de stoerste kater van de buurt van Jacques Vriens, een ander boek waar ik in mijn jeugd veel lol mee had.”  

Foto's en illustraties (c) Ineke GoesOver de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De Tekentafel: illustratrice Ineke Goes

 

Gerelateerd

Over

Ineke Goes

Ineke Goes

Ineke Goes studeerde in 2009 cum laude af aan de Kunstacademie van Breda. Daarna...

Gesponsorde boeken