Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De zomer van 2014 in 10 romans

door Martijn Joosse 2 reacties
De komende zomer verschijnen er weer een groot aantal nieuwe romans. Hebban spit de aanbiedingsfolders van uitgevers door op zoek naar de tien meest veelbelovende boeken, en scheidt het kaf van het koren.

Anna Enquist - Kwartet

Dit verhaal is gesitueerd in een nabije toekomst. Een toekomst die ons lijkt te beroven van onze laatste culturele en maatschappelijke illusies. Plaats van handeling is het centrum van de hoofdstad, rond het grote water nabij het gloednieuwe gerechtsgebouw en het in onbruik geraakte muziekcentrum. 'Muziek, dat helpt,' wist Reve. De vier leden van het strijkkwartet dat op gezette tijden samen musiceert weten het ook. Alle vier zijn ze op verschillende manieren beschadigd door het leven, maar in de muziek vinden ze afl eiding, troost, ja soms zelfs iets van verheffing. Aan dat alles lijkt ruw een einde te komen wanneer een repetitie op de woonboot van een van de leden met grof geweld verstoord wordt door een levensgevaarlijke indringer.

Arbeiderspers, verschijnt juni 2014

Tessa de Loo - Een goed nest

Tussen Noor en Eva Denekamp, twee zussen van rond de vijftig, botert het niet. Ze zien elkaar zelden. De diepgaande verschillen komen pas echt aan het licht, wanneer Noor vanuit Amsterdam haar zus in de Achterhoek opzoekt met opzienbarend nieuws. Het wordt een turbulente ontmoeting, waarbij het er niet zachtzinnig aan toe gaat. Oude gevoelens van wrok en jaloezie herleven, oude wonden worden opengereten, verwijten vliegen over en weer. Dan vertelt Noor eindelijk het intieme geheim dat hun levens zou kunnen ontwrichten. Het is nu aan hen: willen ze voorgoed blijven steken in rancune of zelfmedelijden, of zal het de zussen lukken boven zichzelf uit te groeien?

Arbeiderspers, verschijnt september 2014

Tim Parks - De kunst van het moorden

Morris Duckworth, een respectabel edelman uit Verona, is overtuigd van zijn eigen goedheid en genialiteit. Hij leidt een merkwaardig dubbelleven: naast een bevlogen kunstverzamelaar en innemende vader is hij een brute seriemoordenaar. Daarbij laat hij zich inspireren door zijn verborgen collectie schilderijen van bekende historische moorden. Hij besluit deze privécollectie voor het publiek toegankelijk te maken in het museum van Verona. Als vervolgens de directeur van het museum, en daarna de kardinaal vermoord worden, leiden de sporen naar Morris.

Arbeiderspers, verschijnt augustus 2014

Michaïl Sjisjkin - Venushaar

Dag na dag luistert een Russische tolk naar de verhoren van politiek asielzoekers. Hun ervaringen - echt, verzonnen of geleend - beschrijven de geschiedenis van het Rusland van de twintigste eeuw en raken vervlochten met persoonlijke herinneringen van de tolk. Zijn huwelijk is uiteengevallen en in Rome probeert hij zijn gevoelens voor de moeder van zijn zoon weer tot leven te wekken. Zelfs in Rome lijkt alles echter een kopie van iets anders, een weerspiegeling van de verhalen eromheen.

Querido, verschijnt september 2014

Elfriede Jelinek - Rijngoud

Uitgaande van de dialoog tussen Wotan en zijn lievelingsdochter Brünhilde in Die Walküre, trekt Elfriede Jelinek de gebeurtenissen in Wagners monumentale Ring door naar de huidige tijd. Het zit bepaald niet goed tussen de burgers, de banken en het geld. Maar de graaicultuur waarin alles draait om geld en goud is niet nieuw: de macht van goud strekt zich uit van de strijd om de Nibelungenschat in de mythologische voortijd via Karl Marx' Das Kapital tot aan de huidige bankcrisis. 

Querido, verschijnt juli 2014

Meir Shalev - Een geweer, een koe, een boom en een vrouw

In het boek Een geweer, een koe, een boom en een vrouw van Meir Shalev plegen drie boeren 1930 in een Joodse landbouwkolonie in Palestina zelfmoord - dat is in ieder geval de officiële lezing. De bewoners van de kolonie weten echter dat slechts twee van hen de hand aan zichzelf hebben geslagen. De derde is vermoord. 
Zeventig jaar later vertelt Roeta Tavori, lerares op de middelbare school van de landbouwkolonie en kleindochter van de moordenaar, over die gruwelijke gebeurtenis. Het boek Een geweer, een koe, een boom en een vrouw van Meir Shalev vertelt over mannenvriendschap, liefde en bedrog, wraak en verzoening.

Ambo|Anthos, verschijnt september 2014

Tatiana de Rosnay - Overspel

Hélènes overzichtelijke leven draait om haar man, haar kinderen en haar kleinkinderen. Ze is een voorbeeldige echtgenote, een perfecte vrouw. Tot ze op een zomerse dag in een impulsieve bui ingaat op de avances van een vreemdeling. Hélènes overspel eindigt in een nachtmerrie wanneer haar minnaar in bed een hartaanval krijgt en overlijdt. Ze vlucht en besluit deze misstap direct te vergeten en er nooit met iemand over te praten. Maar nog diezelfde avond komt ze erachter dat ze in alle paniek haar handtas in zijn appartement heeft laten staan. Geconfronteerd met een duivels dilemma gaat Hélène tot het uiterste om de waarheid te verhullen.

Ambo|Anthos, verschijnt juli 2014

Milan Kundera - Het feest der onbeduidendheid

De vrienden Alain, Ramon en Charles zijn op zoek naar het eindeloos goede humeur dat volgens de ernstige filosoof Hegel onontbeerlijk is voor de ware humor. Intussen denkt Alain over de navel als erotisch middelpunt van het lichaam, ontvlucht Ramon de lange rij bezoekers voor de engelen van Chagall, wil Charles een toneelstuk voor het marionettentheater schrijven en volhardt de voormalige acteur Caliban in zijn nep-Pakistaans waarmee hij niemand nog langer imponeert, behalve een Portugese dienstmeid.

Ambo|Anthos, verschijnt september 2014

Martin Amis - Het interessegebied

SS-man Golo Thomsen - verbindingsofficier en tevens de neef van een hooggeplaatste nazi in Berlijn - is werkzaam in het Interessegebied, de benaming voor een streng afgebakend deel van Auschwitz. Hij wordt verliefd op Hannah Doll, niemand minder dan de vrouw van de kampcommandant. Tegen de achtergrond van de minst romantische plek op aarde geeft Thomsen zich over aan deze onbezonnen obsessie, al kan hij de gevolgen vrij nauwkeurig overzien. Kan er überhaupt sprake zijn van liefde op zo n gewelddadige plek? En kunnen we elkaar in de ogen kijken nadat we gezien hebben wie we echt zijn? Het Interessegebied is een verontrustende, meesterlijke, oneindig trieste roman.

AtlasContact, verschijnt augustus 2014

Silvia Avallone - Marina Bellezza

Marina is twintig jaar, beeldschoon en een talentvol zangeres. Ze groeide op met een kwetsbare moeder en een afwezige vader naar wiens genegenheid ze altijd bleef hunkeren. Daarom eist ze genoegdoening van het leven, en dat betekent het achterlaten van haar geboortegrond, een vallei in de provincie Biella in Piëmont, naar de stad vertrekken, de wereld aan haar voeten krijgen. Wie ook een droom heeft is de zevenentwintigjarige Andrea. Hij wil terugkeren naar zijn wortels, naar de bergen, om daar net als zijn opa vee te hoeden en kaas te maken. Twee contrasterende dromen, maar diep vanbinnen verlangen ze allebei te ontsnappen aan hun verleden.

De Bezige Bij, verschijnt augustus 2014Over de auteur

Martijn Joosse

438 volgers
135 boeken
10 favoriet


Reacties op: De zomer van 2014 in 10 romans

 

Over

Anna Enquist

Anna Enquist

Anna Enquist is het pseudoniem van de schrijfster en dichteres Christa Widlund-B...

Tessa de Loo

Tessa de Loo

Tessa de Loo is een Nederlandse schrijfster van romans, verhalen en novellen. Ze...

Tim Parks

Tim Parks

Tim Parks (Manchester, 1954) is een Britse schrijver van een groot aantal romans...

Michaïl Sjisjkin

Michaïl Sjisjkin

Michaïl Sjisjkin (1961) wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijks...

Elfriede Jelinek

Elfriede Jelinek

Elfriede Jelinek (Mürzzuschlag, 1946) groeide op in Wenen en studeerde thea...

Meir Shalev

Meir Shalev

Meir Shalev (1948) is geboren in Nahalal en woont en werkt in Jeruzalem. Hi...


Gesponsorde boeken