Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Deze week: Friese beelden, bijtende opinie en anonieme doden

door Lindy de Jong 3 reacties
In 'Deze week' pikt de redactie van Hebban drie boeken uit het enorme aanbod van nieuwe boeken die deze week gaan verschijnen. Boeken of auteurs met een bijzonder verhaal of achtergrond. Of gewoon boeken waar wij op zitten te wachten. Dit zijn de drie van deze week, geselecteerd door Lindy de Jong.


Friese beelden

De Friese beeldend kunstenares Jannie Regnerus schreef al twee romans, die lovende recensies in de grote dagbladen kregen. Ook kwamen er twee non-fictieboeken van haar hand; voor een daarvan, Het geluid van vallende sneeuw, kreeg Regnerus de Bob den Uylprijs. In haar werk speelt kunst vrijwel altijd een rol, zo ook in haar derde roman Nachtschrijver.  

In het verhaal werkt Hannah als restaurator in het Rijksmuseum. Daar ontdoet ze schilderijen van hun oude laagje troebel vernis om zo de oorspronkelijke kleuren en details tevoorschijn te halen. Per toeval stuit ze op het werk van een blind geworden Friese dichter. Ze wil deze man ontmoeten waarmee ze zo’n sterke verwantschap voelt. Ze besluit naar het waddeneiland te reizen waar hij iedere zomer kampeert. Ze is benieuwd naar de manier waarop hij door veertig jaren duisternis in zijn geheugen heen graaft om bij de beelden uit te komen van zijn jeugd in Friesland, het landschap waarin ook Hannah opgroeide. Na een ontmoeting volgen intieme gesprekken over de werking van het geheugen, de verbeelding en het scheppingsproces.  

Nachtschrijver verschijnt op 1 maart bij uitgeverij Atlas Contact     

Bijtende opinie

Steven de Jong debuteert deze week met zijn debuutroman Bezorgde burgers. De Jong werkt als opinieredacteur van NRC Handelsblad, ook deed hij onderzoek naar o.a. burgerparticipatie en (internet)democratie. Voor beide onderwerpen lijkt in zijn roman alle ruimte te zijn. Uitgever Lebowski prijst het aan als een bijtende roman over een eenmansoorlog tegen de maatschappij.  

Hoofdpersoon Samuel werkt bij een communicatiebureau, maar er valt niet met hem samen te werken. Dat begrijpt hij wel, maar dat hij als stille kracht zo weinig waardering krijgt, is onverteerbaar. De nieuwe en sociale Christiaan is daarentegen de rijzende ster in de organisatie. Samuels opstandigheid uit hij in bijtende ingezonden brieven aan de krant. Die worden echter stelselmatig afgewezen. Als hij op een dag voor de zoveelste keer een preek krijgt en ook nog eens ten overstaan van een volle kantine voor paal wordt gezet, knapt er iets. Hij zet het die avond op een drinken en vindt zichzelf de volgende dag terug in een gesloten inrichting. Samuel wil echter maar één ding: zo snel mogelijk ontsnappen en die vervloekte maatschappij weer in.  

Bezorgde burgers wordt uitgegeven door Lebowski en is vanaf 1 maart te koop.    

Anonieme doden  

In 2004 bezocht Tommy Wieringa, auteur van o.a. Joe Speedboot en Dit zijn de namen, een rechtszaak. Het verhaal dat hij daar optekende vormt nu de basis voor zijn nieuwe, compacte roman De dood van Murat Idrissi. Die start met het beeld van de veerboot van Marokko naar Spanje, waarop zich een auto bevindt. Verscholen in de kofferbak sterft een jongeman. Met de dode verstekeling in hun auto rijden twee jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen even later Spanje binnen.  

Het is geen verhaal dat op zichzelf staat. Langs de Spaanse snelwegen naar het noorden worden jaarlijks honderden anonieme doden gevonden die dezelfde overtocht niet overleefden. De dood van Murat Idrissi beschrijft niet alleen het lot van een van hen, maar ook dat van twee migrantendochters, die zich zowel in het land van hun ouders als in Nederland vreemdeling wanen.  

De dood van Murat Idrissi verschijnt bij uitgeverij Hollands Diep en ligt vanaf 3 maart in de boekhandel.   



Over de auteur

Lindy de Jong

833 volgers
463 boeken
7 favoriet


Reacties op: Deze week: Friese beelden, bijtende opinie en anonieme doden