Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Duitse soldaten vertellen

Franse historica Marie Moutier laat in het boek 'Brieven van de Wehrmacht' een selectie zien uit de verzameling van duizenden brieven van Duitse soldaten. Een intrigerende en onthutsende blik uit vijandige ogen.

Miljoenen Duitse soldaten deden wat hun opgedragen werd. Wat dachten zij daarbij, wat zagen zij, wat voelden zij? In deze verzameling brieven van Duitse soldaten aan hun familie, vrienden en geliefden wordt dat eindelijk zichtbaar. De selectie bevat brieven uit alle jaren van de Tweede Wereldoorlog, en van alle fronten. Van een optimistische start verandert de toon in de brieven naar die van wanhoop en ontgoocheling. Tegelijkertijd wordt pijnlijk duidelijk hoezeer velen van hen waren doordrongen van de nazi-ideologie.

Enkele fragmenten

"Dus niet klagen, lieve moeder. Wij jongens zijn ook allemaal aan ons leven verknocht, maar we doen toch onze plicht, zoals soldaten dat al honderden jaren doen, en moeten wij dan voor hen onderdoen? Je zou er toch ook niet aan moeten denken een lafaard als zoon te hebben?"

"De Fransman is in staat tot een andere haat dan die wij kennen. Hij zit zo diep vanbinnen dat hij voor ons amper te zien is. De tekenen ervan zijn talrijk — ik weet vaak, en vaak ook niet, waaraan we die «verdiend» hebben. De zwarten gaan vreselijk tekeer. Ze hangen in de bomen en zijn goede schutters."

Brieven van de Wehrmacht is eind april verschenen, lees voor andere recente titels over de Tweede Wereldoorlog het Hebbanartikel 'Het is 70 jaar geleden'.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

939 volgers
408 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Duitse soldaten vertellen

 

Gerelateerd

Over

Marie Moutier

Marie Moutier

Marie Moutier (1985) is een Franse historica, die onderzoek doet naar het Derde ...

Gesponsorde boeken