Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Een familietragedie die alles verandert

'Lydia is dood. Maar dat weten ze nog niet.' Zo begint 'Wat ik nooit eerder heb gezegd', Celeste Ng's debuutroman over de Chinees-Amerikaanse familie Lee die in de jaren '70 in het universiteitsstadje Middlewood woont.

Lydia is het middelste en favoriete kind van Marilyn en James. Een meisje met dezelfde blauwe ogen als haar moeder en haar vaders gitzwarte haar. Haar ouders zijn ervan overtuigd dat Lydia de dromen zal vervullen die zij nooit hebben kunnen nastreven. Marilyn wilde liever dokter worden in plaats van huisvrouw en voor James is het vooral belangrijk dat Lydia sociaal en populair is op school.

Als Lydia's lichaam wordt gevonden in het nabij gelegen lokale meer, ontstaat er chaos. Verteerd door schuldgevoelens slaat vader James een roekeloze weg in die hem zijn huwelijk kan kosten. Moeder Marilyn is gebroken, maar vastbesloten om een dader te vinden - tegen elke prijs. Lydia's broer Nathan is er zeker van dat hun getroebleerde buurjongen Jack iets te maken heeft met het drama. Maar het is de jongste in de familie, Hannah, die meer ziet dan iemand zich realiseert en die wel eens de enige zou kunnen zijn die weet wat er echt gebeurd is.

Wat ik nooit eerder heb gezegd is een ontroerend verhaal over familie, geschiedenis en de betekenis van 'thuis'.
"Ik heb in deze roman geprobeerd om een beeld te schetsen van alle gemengde gevoelens die familieleden voor elkaar kunnen hebben", vertelt Celeste Ng (spreek uit:ing)  in een interview met Hebban.

Afkomst speelt en belangrijke rol in deze roman. De gezinsleden van de familie Lee hebben altijd het gevoel 'anders' te zijn vanwege hun Chinees-Amerikaanse afkomst. Celeste Ng groeide zelf op in Pittsburgh (Pennsylvania) en was op school één van de twee gekleurde leerlingen. Ook in het plaatsje Shaker Heights (Ohio), waar ze op haar tiende naartoe verhuisde woonden maar weinig Aziaten. "Een beetje anders zijn is dus altijd een deel van mijn leven geweest", aldus de schrijfster.

Voordat haar debuutroman in 2014 verscheen, publiceerde Celeste Ng al korte verhalen en essays in onder meer One Story, TriQuarterly, Bellevue Literary Review en the Kenyon Review Online. Voor een van die verhalen won ze de Pushcart Prize. Aan haar debuutroman Everything I never told you werkte Ng maar liefst zes jaar. Het resultaat werpt zijn vruchten af, de schrijfster won met dit boek de Alex Award (toegekend door de Amerikaanse bibliotheken) en de 2014 Asian/Pacific Award for Literature, én de roman werd verkozen tot beste boek van 2014 door onder meer Entertainment Weekly, The Huffington Post, Buzzfeed, Booklist en San Francisco Chronicle. Daarnaast werden de vertaalrechten van Everything I never told you aan maar liefst vijftien landen verkocht. Saskia Peterzon-Kotte vertaalde de roman naar Wat ik nooit eerder heb gezegd. Deze Nederlandse vertaling verscheen 30 juni bij A.W. Bruna Uitgevers. Naast het schrijven geef Ng les aan Grub Street, een centrum voor creatief schrijven. Momenteel werkt ze aan een tweede roman en een aantal korte verhalen.

Benieuw naar Wat ik nooit eerder heb gezegd ? Eerder publiceerden we al het eerste hoofdstuk van deze roman. Het interview dat Hebban met Celeste Ng had lees je hier.


Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Een familietragedie die alles verandert

 

Gerelateerd

Over

Celeste Ng

Celeste Ng

Celeste Ng (spreek uit: ing) is opgegroeid in Pennsylvania en Ohio, US. Ze stude...

Gesponsorde boeken