Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Een zeeleeuw in de gracht...

Deze week van 4 en 5 mei zet Hebban Junior een prentenboek in de spotlights dat het waargebeurde verhaal vertelt van Diergaarde Blijdorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Een aap op de wc’ laat kinderen op speelse manier een andere kant van de oorlog zien.


Diergaarde Blijdorp bestaat al sinds 1857, toen nog als besloten club voor leden. Door de steeds uitgebreidere collectie dieren en door plannen van de gemeente met het gebied werd besloten de diergaarde op een andere plek voor te zetten en open te stellen voor het publiek. Tussen 1939 en 1941 werd volop gebouwd aan de nieuwe locatie in Blijdorp. De dieren verbleven toen nog in het oude dierenpark, dat in mei 1940 werd gebombardeerd door de Duitsers. Veel dieren kwamen om, sommigen ontsnapten. De nog levende have werd daarom voortijdig, in juli 1940, verhuisd naar de nieuwe dierentuin.

Speciaal voor kinderen vertelt Joukje Akvelt dit bijzondere en avontuurlijke verhaal in Een aap op de wc. Het boek is geïllustreerd met tekeningen van Martijn van der Linden, die zijn opleiding volgde in Rotterdam en het tekenen van dieren oefende in Diergaarde Blijdorp.  

Over het boek
De dierentuin ging verhuizen. Chimpansee Phientje, leeuwenwelp Tammo en zijn hondenvriend Black, zwarte neushoorn Kali en de rest. In versierde dierenwagens zou het dwars door de stad gaan, de directeur voorop op een olifant. Het liep anders.

De Duitsers vielen Nederland binnen en het werd oorlog. Er kwamen bommen op de dierentuin terecht en er ontstond brand. Veel dieren stierven. Andere liepen vrij rond in de kapotte stad. Op de puinhopen tussen de verwoeste huizen sprong een hert rond, langs het water graasden zebra’s en in de singel zwommen zeeleeuwen. En dan waren er nog twee pantserkrokodillen – overleefden zij de bommen en de brand?

In 2015 is het 75 jaar geleden dat in Nederland de Tweede Wereldoorlog begon. Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van de dieren in de Rotterdamse dierentuin.

Win!
Wil jij samen met je kind de geschiedenis van Diergaarde Blijdorp ontdekken? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een van de twee exemplaren die uitgeverij Hoogland & Van Klaveren beschikbaar stelt. Meedoen doe je door  op het giveaway-kader rechts van dit artikel te klikken.  Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Een zeeleeuw in de gracht...

 

Gerelateerd

Over

Joukje Akveld

Joukje Akveld

Joukje Akveld is journalist en auteur van Tekenaars: kinderboekenillustratoren g...

Martijn van der Linden

Martijn van der Linden

Martijn van der Linden (1979) studeerde in 2001 af aan de Willem de Kooning...

Gesponsorde boeken