Een aap op de wc
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 28 4 9 3 3 2 1 1 0

Een aap op de wc

41

Gelezen 49 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 27 Favoriet 6 Recensies 7
Junior Artikelen 5 Lijsten 4 Spots 4   Topics 0
75 jaar na het bombardement op Rotterdam: het waargebeurde verhaal van de dierentuin.
De dierentuin ging verhuizen. In de zomer van 1940 zouden de dieren in een feestelijke stoet van de oude plek in het centrum naar de nieuwe aan de rand van de stad trekken.
Het liep anders. Op 10 mei vielen de Duitsers Nederland binnen. Er kwamen bommen op de dierentuin terecht en de binnenstad vloog in brand. Dieren stierven of moesten worden afgeschoten wegens ontsnappingsgevaar. Andere liepen los rond in de stad. Zebra's graasden op de Diergaardesingel en in de singel zwommen zeeleeuwen. Van de zorgvuldig geplande verhuizing kwam niets terecht. De dieren moesten zo snel mogelijk worden overgebracht naar de nieuwe dierentuin.
Toch waren de oorlogsjaren ook een periode van veerkracht en hoop. In de Blijdorp-polder was een moderne dierentuin gebouwd, aangepast aan de behoeften van de dieren. Door natuurlijke aanwas was de dierencollectie bij de bevrijding twee keer zo groot als na de verhuizing.

In 2015 was het 75 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd. In 'Een aap op de wc - een dierentuin in oorlogstijd' vertelt Joukje Akveld het waargebeurde verhaal van de dieren en brengt de oorlog voor kinderen op een nieuwe manier dichterbij.
De full color illustraties zijn van Martijn van der Linden, die zijn opleiding volgde in Rotterdam en het tekenen van dieren oefende in Diergaarde Blijdorp.
+


Genre
Kind & Jeugd , Jeugd & Kind (non-fictie)
Non-fictie kinderboeken (<12 jaar)
Illustraties
Martijn van der Linden
Aantal pagina’s
117
Uitgeverij
Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren
Eerste editie
01 april 2015
Laatste editie
01 april 2015
ISBN
9789089671776
Boekinformatie wijzigen
1 keer bewerkt, laatste bewerking door iggi
Rapporteer deze bijdrage


Recensies (7)

Keuze van de redactie

De dieren waren er ook nog

door: Annette Jongen 1 like

Je staat er niet snel bij stil, dat de pantserkrokodillen in Diergaarde Blijdorp de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en het nog hebben overleefd ook. Ze waren minimaal tien jaar oud toen ze naar de dierentuin kwamen, misschien wel ouder. Helaas hebben ze zeventig jaar bevrijding niet...

Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Een aap op de wc

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken