Advertentie

Hebban vandaag

Lezen /

Exclusief! Lagercrantz over 'De val van Turing'

Al 15 weken lang staat David Lagercrantz in de Bestseller 60 met 'Wat ons niet zal doden', het vierde deel in de succesvolle Millennium-reeks. Deel vijf en zes zullen in 2017 en 2019 volgen, maar liefhebbers hoeven niet tot dan te wachten: in februari verschijnt zijn roman 'De val van Turing' over de briljante wiskundige Alan Turing in Nederlandse vertaling. Lees hier exclusief een persoonlijk stuk van de auteur!

Omdat de thrillers en romans die de Zweedse David Lagercrantz (1962) schreef door zijn familie (zijn vader Olof Lagercrantz is een gevierd schrijver en literatuurcriticus) niet tot de Grote Literatuur werden gerekend en schrijven enkel nog een soort therapie voor hem was, besloot hij op een gegeven moment alleen nog boeken te schrijven over mensen die qua persoonlijkheid zijn tegenpolen waren. 'Dat werkte voor mij goed en met mijn onconventionele biografie in romanvorm over Zlatan Ibrahimovic kon ik thuis zelfs op enige waardering rekenen. Geen saaie, letterlijke weergave van wat de voetballer Zlatan gezegd had, maar een roman met ghettotaal in de geest van zijn karakter', vertelde de auteur in september in een interview met Hebban. Het was dan ook Ik, Zlatan waarmee Lagercrantz in 2011 internationaal doorbrak. Inmiddels is hij een van de bekendste auteurs van Zweden en staat hij bekend om zijn veelzijdig en meesterschap in het portretteren van genieën en bijzondere personages.

Op verzoek van de vader en broer van Stieg Larsson schreef Lagercrantz het in augustus verschenen vierde deel van de Millennium-reeks, Wat ons niet zal doden. Alhoewel de auteur er in zijn thuisland Zweden flink van langs kreeg - hij zou het boek alleen maar hebben geschreven voor het geld, had geen respect voor de literaire creatie van Stieg Larsson en Larssons weduwe zou niets van de opbrengst krijgen - kwam het boek wereldwijd op nummer 1 in de bestsellerlijsten binnen. In Nederland staat Wat ons niet zal doden inmiddels al vijftien weken in de Bestseller 60.

Het doorslaande succes van het vierde Millennium boek deed Lagercrantz besluiten om de reeks voort te zetten. In oktober maakte zijn uitgever dan ook bekend dat Lagercrantz het vijfde en zesde deel van de serie ook zal schrijven. Deze zullen respectievelijk in 2017 en 2019 verschijnen, maar eerst geeft Uitgeverij Signatuur in februari zijn roman De val van Turing uit. Over veelzijdigheid gesproken... In Zweden verscheen het oorspronkelijk getitelde Syndafall i Wilmslow al in 2009 en kreeg lovende recensies.

In De val van Turing neemt Lagercrantz de lezer mee naar de jaren vijftig in Engeland. Hij schetst twee mannen wiens kansen, talenten en geest worden getest: de fictieve Leonard Correll en de vader van de moderne informatica: de excentrieke, onconventionele en vrijdenkende Alan Turing.

Op het nachtkastje van Alan Turing ligt een half opgegeten appel, gedrenkt in cyanide. De briljante wiskundige is dood en alles wijst op zelfmoord. Leonard Corell, een jonge rechercheur, leidt het politieonderzoek. Zowel Turings geaardheid -homoseksualiteit was strafbaar- als zijn geheime werk tijdens de Tweede Wereldoorlog maken de zaak zeer gevoelig en complex. De wiskundige blijkt een grote rol te hebben gespeeld bij het kraken van de Enigmacode van de nazi's, waardoor vele levens gespaard zijn gebleven. Rechercheur Correll komt onder grote druk van zijn superieuren te staan. Was Turings rol na de oorlog nog niet uitgespeeld?

In het nawoord van De val van Turing beschrijft David Lagercrantz waarom hij deze roman heeft geschreven en hoe hij te werk is gegaan: 'Heel lang wist ik niet hoe ik het aan moest pakken, en ik overwoog al om me op iets anders, iets eenvoudigers, te richten, toen ik op een avond op internet het Turing Digital Archive tegenkwam. Daar vond ik het politieonderzoek naar zijn dood, een waardeloos onderzoek, slecht geschreven en blijkbaar routineus uitgevoerd.'

Lees verder
 
(c) Foto David Lagercrantz: Magnus Liam Karlsson
 


Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Exclusief! Lagercrantz over 'De val van Turing'

 

Gerelateerd

Over

David Lagercrantz

David Lagercrantz

David Lagercrantz (Solna, 1962) is een Zweedse journalist en auteur. Hij st...

Gesponsorde boeken