Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Fantastische kunstenaars: Iris Compiet

In deze twintigste aflevering van Fantastische Kunstenaars stellen we u graag voor aan Iris Compiet. Zij is kunstenaar, illustrator en medebedenker van de Heksen serie, waarvan deel één, Heksenwaan, de Hebban Fantasy Award 2014 won.
Met dank aan Peter Kaptein voor het opsporen van al deze zeer getalenteerde Nederlandse en Vlaamse kunstenaars.


In deze editie van Fantastische kunstenaars staat het werk van Iris Compiet centraal. Zij is een bekende verschijning hier op Hebban, onlangs nog berichtten we over de winnaar van Iris' boek en de prachtige illustratie die ze daarin maakte: Een echte Compiet. Hieronder lees je een interview met Iris door Peter Kaptein en een paar voorbeelden van haar werk.

Sinds kort bestaat er een Hebban Page voor de Fantastische Kunstenaars, waar we al die geweldige artiesten bij elkaar brengen. De eerste acht staan er nu op. Volg die Page!

De eerdere edities die nog niet op de Hebban Page staan, vind je hier: Elsa Kroese, Wouter Gort, Erik Visser, Robin Keijzer, Edon Guraziu, Maarten Verhoeven, Guido Kuip, Wim Houben, Baldi Konijn, Jorry Rosman en Lisa Buijteweg.

Iris Compiet (1979, Terneuzen, Zeeland) is zelfstandig illustrator en werkt vanuit haar studio voor klanten in Nederland en daarbuiten.

Waar kennen we je van?

Ik ben werkzaam op verschillende gebieden, maar mensen kunnen mij onder andere kennen van de prentenboeken die ik voor verschillende uitgevers heb geïllustreerd, van de boeken die ik als deel van een duo samen met Martijn Adelmund doe onder de naam Grim Collective. Ik doe tal van persoonlijke projecten die ik vaak op Facebook voorbij laat komen. Oracle, Morrigan (hiernaast) maar ook mijn Freaks (ook op deze pagina getoond) zijn bijvoorbeeld eigen projecten die gewoon ontstaan terwijl ik bezig ben. Ik zit verder in de openings sequence van de Nederlandse Horror film: de Poel. Al dit werk doe ik dus vanuit mijn studio (lees: gepimpte slaapkamer vol met boeken, opgezette dieren, dingen op sterk water, schedels, materiaal en kunst) in Zeeland. Tyrion (zie onderaan deze pagina) is een illustratie in opdracht van Luitingh Sijthof, voor hun nieuwjaarsgeschenk.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Inspiratie en nieuwe ideeën liggen eigenlijk voor het oprapen. Je moet alleen bereid zijn om even te bukken en om iets beter je best te doen. Schetsboeken heb ik overal slingeren, een idee kan in het midden van de nacht gewoon ontstaan en dan moet ik eruit. 

In het verleden dacht ik nog wel ‘oh dat onthoud ik wel’ maar na het zoveelste ‘geweldige’ idee wat zeker weten miljoenen waard zou geweest zijn mocht ik het opgeschreven hebben om vervolgens de wijde wereld in te slingeren… maar helaas de volgende ochtend was het idee niets meer dan een knagend gevoel in mijn achterhoofd.

Wat zou je doen als er geen restricties waren?

Wat ik helemaal geweldig zou vinden en waar ik me stiekem het liefst mee bezig hou zijn mijn persoonlijke projecten. Mijn serie Freaks bijvoorbeeld. Waarvan er hier links een getoond word: Gertrude. Op mijn website zijn er meerdere te zien. Ik wil daar heel graag een heel mooi boek van uitbrengen, met in elk boek een uniek portret, voor de verzamelaar. Dat gaat echt een Kickstarter avontuur worden.

Een tweede droom is, denk ik wel, een gallery show in New York. Bijvoorbeeld bij Last Rites Gallery. Dat lijkt me echt geweldig.

Wat was een keerpunt in je werk?

Een keerpunt heb ik bijna dagelijks. Ik heb geen moment dat ik denk ‘nu wordt mijn werk echt goed’, er is altijd wel iets waarvan ik weet dat ik het beter zou doen nadat het schilderij/de tekening klaar is. Er zijn altijd dingen die anders konden, ideeën die verder uitgewerkt hadden kunnen worden. Unieker hadden kunnen zijn of de uitwerking beter had gekund. En ergens geeft mij dat ook de drive om door te gaan.

Sinds IlluXCon 2014 (een Amerikaanse conventie die zich richt op kunst in het Imaginative Realism genre) heb ik een ‘richting’ gevonden waar ik me heel prettig bij voel. Ik ben minder zoekende naar mijn stem als kunstenaar en ik denk dat ik, ondanks dat ik veel verschillende stijlen heb, veel makkelijker te herkennen ben.

Wat is je ding? Wat wordt je blij van?

Ik probeer een verhalenverteller te zijn in mijn beelden, ik wil dat een enkele illustratie bij de kijker een compleet verhaal oproept. Elke dag bedenk ik wel weer iets nieuws wat ik wil leren of onder de knie wil krijgen. Nieuwe materialen of technieken die ik echt uit wil proberen. Of het nu gaat om het leren tatoeëren of het maken van sculpturen, ik zie het als verlengde van mijn kunst en illustraties. Nieuwe uitdagingen die ik kan gebruiken om mijn stem nog luider te maken. Ik hou er verder van om de grenzen subtiel op te zoeken. Om dingen vanuit een ander perspectief te tonen, een andere kijk te geven op bepaalde onderwerpen.

Mijn Misfortuneteller (zie hiernaast) is daar een voorbeeld van. Iedereen wil zijn of haar toekomst weten. Ik zou liever mijn misfortune weten, juist dan weet ik dat al het andere namelijk ‘fortune’ is in mijn leven.

Een laagje om over na te denken of juist een laagje met humor of angst.

Wie zijn je voorbeelden?

Voorbeelden zijn zo talrijk! Elke dag ontdek ik nieuw en oud talent waarvan ik het bestaan niet wist. Elk bezoek aan een museum opent mijn ogen tot weer een nieuwe wereld. Alles kan inspirerend werken van een graffiti artist tot Rembrandt. Alles kan een vonk zijn voor nieuw vuur.

Hoe zie je je toekomst?

Zoals het nu gaat, zo zou ik het graag nog wat jaartjes vol willen houden. Het gaat gestaag de goede kant op, maar er kan altijd meer bij en ik hoop dat er flink wat opdrachtgevers mijn website weten te vinden.

Natuurlijk hoop ik dat Tim Burton, Guillermo Del Toro of Neil Gaiman (alledrie mag ook) opeens bedenken dat ze toch wel heel graag met mij willen samenwerken. Maar net zo lief maak ik prentenboeken over lesbische prinsesjes of boeken over kinderverslindende heksen.

En ik vind de mix van eigen projecten en samenwerkingen met schrijvers en andere kunstenaars zoals ik het nu heb heel inspirerend en hoop dat nog jaren door te kunnen zetten.

Zie Iris' website (Eyeris.eu), Facebook-, Twitter-, Tumblr- en Instagrampagina's voor veel meer van haar werk.

Hou Hebban Fantasy in de gaten, want (in principe) elke woensdag presenteren we een nieuwe Fantastische Kunstenaar.



Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

561 volgers
1059 boeken
33 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Fantastische kunstenaars: Iris Compiet

 

Gerelateerd

Over

Iris Compiet

Iris Compiet

Ik ben een verhalenverteller, ik vertel mijn verhalen met beelden. Soms vertel i...

Hebban Spots

Fantastische kunstenaars

25 volgers

De Lage Landen bruisen van het talent. We hebben niet alleen fantastische schrijvers, maar ook kunstenaars en illustratoren met internationale allure. Peter Kaptein is op zoek gegaan naar de beste...