Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

Filmbuzz:Jan Siebelink, Paula Hawkins en Hilary Mantel

Welke boeken worden verfilmd? Welke acteur krijgt de hoofdrol? En hoe succesvol is de film? Hebban volgt het allemaal op de voet en stelt elke maand een overzicht samen met het laatste nieuws, zowel uit binnen- als buitenland.

Rooney Mara onzeker voor 'Dragon Tattoo'-sequel

Het succes van de film The Girl with the Dragon Tattoo  is ongekend. Niet minder dan 179 miljoen euro werd opgestreken. Terecht en niet meer dan logisch dat het Amerikaanse filmconcern Sony besloten heeft nóg een Stieg Larsson-boek te verfilmen. Dat wordt echter niet deel 2 uit de Millennium-reeks, The Girl Who Played With Fire, maar deel 4, The Girl in the Spider’s Web, van auteur David Lagercrantz. Een heel andere aanpak dan in Zweden, waar wel in juiste volgorde Stieg Larssons trilogie is verfilmd.

Of Rooney Mara, die in The Girl with the Dragon Tattoo  de rol van hacker Lisbeth Salander vertolkt, opnieuw mag aantreden, is nog maar de vraag. Ook acteur Daniel Craig moet mogelijk zijn plaats afstaan. Zeker is wel al dat regisseur David Fincher het estafettestokje doorgeeft aan Steven Knight, schrijver van onder andere Eastern Promises.

Rooney Mara heeft al aangekondigd niet zomaar het veld te ruimen. Vorig jaar al riep ze haar fans op een petitie te starten om zo haar Lisbeth Sallander-rol veilig te stellen. Intussen gaat in Hollywood het gerucht dat Alicia Vikander (Ex Machina, The Danish Girl ) haar opvolgster wordt.

Opnamen vervolgdelen ‘Vijftig tinten’ aanstaande

Voorjaar 2016 is het eindelijk zover, dan beginnen de opnamen van beide vervolgdelen op Fifty Shades of Grey. Zowel het tweede deel uit de Vijftig tinten-trilogie, Fifty Shades Darker, als het derde deel, Fifty Shades Freed, zullen worden geregisseerd door James Foley, die eerder House of Cards  maakte. Jamie Dornan kruipt opnieuw in de huid van Christian Grey en ook Dakota Johnson zal in allebei de delen te zien zijn als Anastasia Steele. Schrijfster E.L. James produceert de film samen met Michael De Luca en Dana Brunetti.

Dat beide films vrijwel gelijktijdig worden opgenomen is uit kostenbesparing. Dezelfde truc werd bijvoorbeeld toegepast bij Lord of The Rings  en The Hobbit.

Fifty Shades Darker  draait februari 2017 in de bioscopen. Fifty Shades Freed  een jaar later.

Verfilming kinderboeken

De in Los Angeles woonachtige schrijfster Iris Stobbelaar is maar wat gezegend met haar man, de regisseur Roel Reiné. Hij gaat haar zojuist verschenen kinderboek Stranders verfilmen, een spannend verhaal waarin Job zijn zusje moet zien te bevrijden uit een wereld vol monsters. Niet eerder waagde Reiné zich aan een kinderfilm. Wel regisseerde hij twintig jaar geleden de jeugdserie Fort Alpha. Ook maakte hij de afgelopen jaren in Hollywood een groot aantal actiefilms en pakte hij groots uit met de Nederlandse bioscoophit Michiel de Ruyter. De voor 2017 geplande opnamen van Stranders  vinden grotendeels in Limburg plaats. Acteurs zijn nog niet bekend.

Een andere opmerkelijke samenwerking is die tussen actrice Isa Hoes en haar 11-jarige dochter Vlinder Kamerling. Zij schreven samen het kinderboek Engel, dat verhaalt over een jong meisje dat wensen kan vervullen van goede mensen en om deze reden wordt gekidnapt. Van het boek, dat in 2016 door Kluitman wordt uitgegeven, zijn nu al de filmrechten verkocht aan Icredible Film. Isa Hoes zal zelf als creative producer verbonden zijn aan de film. Ze mag daardoor mede bepalen hoe het script en de cast eruit komen te zien.

Last but not least: het beertje Paddington krijgt zijn tweede film. Regisseur Paul King is voornemens een vervolg te maken op de film uit 2014. Verwonderlijk is dit niet, want met een wereldwijde omzet van zo’n 235 miljoen euro bewees het een ware kaskraker te zijn. Het script komt voor rekening van Paul King en acteur Simon Farnaby. Acteur Ben Wishaw sprak de stem in voor Paddington, maar of hij dat ook doet voor deel twee is nog even een vraagteken. Het is ook nog niet bekend of de rest van de cast terugkeert of wanneer de film voor het eerst draait. Studio Canal geeft nog uitsluitsel.

De Donkere Toren als film én tv-serie

Fans van De Donkere Toren  van bestsellerschrijver Stephen King moeten nog even geduld hebben. De 8-delige reeks wordt verfilmd maar het eerste deel, The Gunslinger (De scherpschutter ), zal pas in januari 2017 te zien zijn. Het is wel al vrijwel zeker wie in het epos de slechte tovenaar Walter Padick gaat spelen, namelijk Matthew McConaughey, die we vooral kennen van zijn rol als rechercheur Rustin ‘Rust’ Cohle uit de serie True Detective.

Er verschijnt ook een tv-serie die bij de reeks hoort. Het aantal films en afleveringen staat nog niet vast.

Treinen winnen terrein

De cast van de film Girl on the Train, gebaseerd op het gelijknamige boek van Paula Hawkins, is zo goed als rond. Kort na elkaar werden de namen bekendgemaakt. De meest opvallende naam is toch wel die van Luke Evans (Captain America ). Hij vervangt Jared Leto die zich vanwege een te drukke agenda heeft moeten terugtrekken. Regisseur van de film is Tate Taylor (The Help ). Eerder werden al Emily Blunt (Sicario ), Lisa Kudrow (Friends )  Rebecca Ferguson (Mission: Impossible - Rogue Nation ) en Justin Theroux (The Leftovers ) gestrikt voor de film.
Het verhaal gaat over een vrouw die elke dag met dezelfde trein naar Londen reist. Op een plek waar de trein altijd kort stopt, ziet ze telkens hetzelfde stel op hun terras ontbijten. Haar leven krijgt een drastische wending als op een dag de vrouw van het stel wordt vermist.
Van het in januari 2015 verschenen boek werden in de Verenigde Staten al meer dan drie miljoen exemplaren verkocht.

Een ander treinverhaal dat het witte doek gaat halen, is Orphan Train (De kindertrein ) van Christina Baker Kline. Van deze in 2013 uitgegeven roman werden wereldwijd twee miljoen exemplaren verkocht. De titel van het boek verwijst naar de periode 1854–1929 waarin zogeheten 'kindertreinen' met duizenden wezen aan boord vanuit de steden aan de oostkust naar het Midden-Westen reden, omdat daar een beter leven zou wachten.
Het Amerikaanse filmconcern Broad Green Pictures gaat het boek verfilmen en Christopher Monger (Temple Grandin ) schrijft het scenario.

Maar de meest beroemde trein die we – terecht opnieuw – te zien krijgen in een film is toch wel die uit Agatha Christie’s beroemde verhaal Murder on the Orient Express  (1934). Het script komt voor rekening van Michael Green (Blade Runner 2 ). De regie is in handen van Kenneth Branagh, die zichzelf ook heeft gecast als hoofdrol. Hij speelt speurneus Hercule Poirot. Deze onderzoekt de moord op een Amerikaanse magnaat, die tijdens een treinreis van Istanbul naar Parijs werd gedood.
Naar verwachting wordt volgend jaar begonnen met de productie van de film.

Siebelink maakt acteerdebuut

Er zijn van die auteurs die acteren niet schuwen. Jan Siebelink is een van hen. Zijn autobiografische bestseller Knielen op een bed violen wordt verfilmd door September Films en dat levert hem meteen een kleine bijrol op als klant in de winkel van de hoofdpersoon. Deze hoofdpersoon is een kweker met godsdienstwaanzinnige trekjes, waar zijn gezin steeds meer onder te lijden heeft. Het boek werd al meer dan vijftig keer herdrukt en is daarmee een van de best verkochte Nederlandse boeken ooit.

De hoofdrollen in de film worden gespeeld door Barry Atsma en Noortje Herlaar. De regie is van Ben Sombogaart, die eerder onder meer De tweeling  en De storm  maakte. De première van Knielen op een bed violen  is op 25 februari 2016.

Het valt niet uit te sluiten dat Siebelink nog een keer in een rol te zien is. Onlangs nog schreef hij een vervolg op het boek, Margje. In deze roman staan de vrouw en de twee zoons van de kweker centraal.

Televisieseries

Op William Shakespeare’s klassieker Romeo and Juliet  komt een vervolg in de vorm van een televisieserie. Productiemaatschappij Shondaland gaat in opdracht van de Amerikaanse zender ABC een televisieserie maken van het boek Still Star-Crossed. De roman is een officieus vervolg op het verhaal van Shakespeare.
Still Star-Crossed  gaat over de ruzie tussen de families Capulet en Montague, die rouwen om de dood van hun kinderen. Prins Escalus meent de oplossing voor het probleem te weten: de neef en nicht van Romeo en Julia moeten met elkaar trouwen.

Bij ons loopt intussen de zesdelige dramaserie Wolf Hall. Deze is gebaseerd op Hilary Mantels gelijknamige bestseller alsook op het vervolg Bring up the Bodies (Het boek Henry ). NPO2 zendt elke maandag een aflevering uit. Het door de BBC geproduceerde kostuumdrama, enigszins vergelijkbaar met Games of Thrones en The Tudors, was in Engeland een enorm succes. Het werd zes keer genomineerd voor een Emmy Award, waaronder die van beste miniserie.
Met Wolf Hall  won schrijfster Hilary Mantel onder meer de Man Booker Prize en de Walter Scott Prize. Het neemt ons mee naar de tijd waarin de Engelse koning Hendrik VIII regeert. We kruipen daarbij in de huid van Thomas Cromwell, de zoon van een smid die het heel handig tot rechterhand van de koning weet te schoppen.
Voor wie de serie liever in één keer bekijkt: de dvd is sinds een week verkrijgbaar.

En BBC heeft nog meer plannen. Zo hebben ze ook hun oog laten vallen op Philip Pullmans trilogie His Dark Materials  (Het gouden kompas ). De drie boeken zijn in meer dan 40 talen verschenen en wereldwijd zijn er bijna 18 miljoen van verkocht. Bad Wolf and New Line Cinema gaan de trilogie voor tv bewerken en deze zal te zien zijn op BBC One.
Het is enigszins gewaagd: in 2006 draaide de film van het eerste deel van de trilogie in de bioscopen, maar die flopte. Met acteurs als Daniel Craig en Nicole Kidman was dit tegen alle verwachtingen in. Philip Pullman vreest desondanks niet; volgens hem komt de serie op precies het goede moment. Over de auteur

Jean-Paul Colin

176 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Filmbuzz:Jan Siebelink, Paula Hawkins en Hilary Mantel

 

Gerelateerd