Advertentie

Hebban vandaag

Kort nieuws /

George Orwell keert terug naar BBC - in brons

Nadat hij in 1943 met slaande ruzie bij de BBC was vertrokken, keert schrijver George Orwell weer terug bij de omroep. Maar nu in brons. Bij het omroepgebouw in Londen wordt een manshoog standbeeld geplaatst van de wereldberoemde auteur.

George Orwell werkte in 1941 voor de BBC Eastern Service die Indische en Oost-Aziatische steun wilde winnen voor de inspanningen in de Tweede Wereldoorlog. Twee jaar later was zijn ontslag een feit: het bleek dat er erg weinig Indiërs naar de uitzendingen luisterden. De schrijver zelf vond het ook 'zonde van zijn eigen tijd en publiek geld'. Niettemin kwam er wel iets goeds voor uit zijn tijd bij de BBC. Het Engelse Ministerie van Informatie dat de inhoude bepaalde van de uitzendingen was de inspiratie voor het Ministerie van Waarheid uit zijn toekomstroman 1984. 

Nu keert hij dus terug bij de Britse omroep. En het bronzen standbeeld dat wordt opgericht, kost de gemeenschap ditmaal geen stuiver. Het geld voor het vervaardigen van het beeld is bijeengebracht door donateurs, via een fonds dat de inmiddels overleden Labour-parlementariër Ben Whitaker op touw had gezet.  

Het beeld komt te staan bij de plek waar de verstokte rokers onder de BBC-medewerkers stevige halen van hun sigaretten nemen. Achter het beeld komt een inscriptie in de muur met de tekst van de schrijver: 'Als vrijheid iets betekent, dan is het het recht om mensen te vertellen wat zij niet wensen te horen'. Vier jaar geleden leek het project nog te sneuvelen. De BBC weigerde toen de gift omdat Orwell ook nog zestig jaar na zijn dood wordt beschouwd als een niet onomstreden figuur. 

Bron: The GuardianOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: George Orwell keert terug naar BBC - in brons

 

Gerelateerd

Over

George Orwell

George Orwell

George Orwell was een Brits schrijver, journalist en criticus. Hij wordt beschou...

Gesponsorde boeken