Hebban vandaag

Interview /

Gespot: interview met Belgische bbq-expert Peter De Clerq

Onlangs verscheen BBQ, de outdoor cooking bijbel van Peter de Clercq, bbq-expert en eigenaar van restaurant Elckerlijc in Maldegem, België. In Foodies stond een interview met hem over barbecueën, de technieken, zijn restaurant en nabijgelegen moestuin.

"Barbecueën is eten met je neus"
Peter De Clercq kwam oorspronkelijk uit de vleessector en raakte in de ban van ingrediënten en grilltechnieken toen hij met zijn schoonvader het restaurant begon: "Ik probeerde van alles uit op de barbecue. Mensen begonnen me er steeds meer over te vragen."
Er volgden een kookboek, een tv-programma, een WKtitel Barbecueën en nog vele kookboeken, allemaal over barbecueën.
In zijn restaurant past De Clercq alle mogelijke technieken toe. In de open haard grilt hij ribstuk met been op een rooster boven smeulend houtskool van eiken- of beukenhout en drraait hij gevogelte of ananas aan het spit...Voor het grillen van groenten en aardappels geeft hij de voorkeur aan kersenhout. 
Vuurkruiden - gedroogde kruiden als rozemarijn, tijm en korianderzaad - strooit hij over de gloeiende houtskool om de grillgerechten erboven extra smaak te geven. De Clerq: Barbecueën is eten met je neus. Ik experimenteer erg veel met kruiden en geuren...
Niet alleen kruiden zijn belangrijk bij het grillen, ook het hout: "Bij Italiaans chianina-rundvlees gebruik ik citroenboomschilfers, bij Frans rundvlees wijnraken en bij Engels vlees snippers van Jack Daniels vaen. Bij Spaans rundvlees strooi ik olijfpitten over het eikenhout."

In Foodies juli 2015 kun je het volledige interview lezen.

Over BBQ, de outdoor cooking bijbel
In BBQ, de outdoor cooking bijbel deelt Peter De Clercq recepten die iedereen op de barbecue kan klaarmaken. Daarnaast gunt hij een blik in de keuken van Elckerlijc met een aantal hoogstaande toprecepten die bedoeld zijn voor doorgewinterde hobbykoks. Samen met zijn persoonlijke verhaal zijn ze een hulde aan de voorbije vijfentwintig jaar.

Hebban over BBQ, de outdoor cooking bijbel
Jeanette van de Lindt schreef in haar recensie voor Hebban: "dit is vast en zeker wel zijn mooiste boek. Een kookboek, een kijkboek, een leesboek en zeker een boek om met andere liefhebbers uitgebreid te bekijken en over te praten. Met recht een pièce de resistance."Over de auteur

Natascha van der Stelt

462 volgers
839 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Gespot: interview met Belgische bbq-expert Peter De Clerq

 

Gerelateerd

Over

Peter de Clercq

Peter de Clercq

Eigenaar – chef-kok Peter De Clercq van restaurant Elckerlijc kan grillen ...

Gesponsorde boeken