Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Harem

Eindelijk. Hij is er. De nieuwe roman van Ronald Giphart. Lezers, boekhandelaren en literaire redacties zaten met smart te wachten op 'Harem', dat volgens de uitgever een boek is 'dat tot in elke bedrukte papiervezel klópt'. Deze week zetten we 'Harem' niet alleen centraal als boek van de week, maar mogen we ook 3 exemplaren verloten!


Over dit boek:
Liam, de twintigjarige zoon van de wereldberoemde fotograaf McDonald Hope (roepnaam Mac), sluit zich op in een Zweedse boshut om zijn debuutroman te schrijven. Hoofdpersoon is zijn vader, die zelf nooit veel heeft losgelaten over zijn flamboyante verleden. Aan de hand van foto's, geruchten en gesprekken komt Liam tot een wervelend verhaal over Mac en zijn Amsterdamse jeugd, een Zweedse punkband, de uitspattingen op de Melkerij (een `Factory -achtig huis in de hipste wijk van Stockholm), het tragische lot van zijn beste vriend Hampus en uiteraard de legendarische harem. In deze virtuoze roman laat Ronald Giphart zien niet alleen meester te zijn in bedwelmende scènes doordesemd van verliefdheid, maar snijdt hij ook nieuwe thema's aan als de keerzijde van het hedonisme; de kracht van het woord en het beeld; en de vloek en zegeningen van het vaderschap. De schrijver vervolgt de weg die hij insloeg met de geprezen verhalenbundel De wake, zonder in te boeten aan thema's en stijl die Giphart tot Giphart maken.

Harem
is Gipharts "vrolijkste roman tot nu toe", aldus uitgever Joost Nijsen. "Niet dat de personages niks te verliezen hebben - en ze verliezen ook geregeld, onderweg in hun levens. Maar zelfs na het spannende en ietwat dreigende slotstuk overheerst bij mij als lezer de vrolijkheid. Of hij het bewust deed weet ik niet eens, maar feit is dat de karakters, als in een vrolijke Scandinavische zomerfilm, zelfs als ze zich in de vingers snijden niet tot zwaarmoedigheid gedreven worden. Mag dat, een feelgoodnovel? Niet als het de luchtigheid heeft van een dessert met te veel schuim van eiwit. Wel als het, zoals in de beste romcom, het volle leven zelf weerspiegelt. Dat het daarbij ook een roman is over exclusiviteit (of niet) van de liefde, over een zoon-vaderrelatie, en over het verschil tussen woorden (schrijvende zoon die het verhaal vertelt) en beelden (specialiteit van diens vader, de fotograaf): het draagt allemaal bij tot de rijkdom van dit boek."

De pers over Harem :
'In zijn nieuwe roman "Harem" is Giphart nog even jong en gretig als een kwart eeuw geleden, toen hij debuteerde.' Telegraaf

 'Giphart ontroert met scènes over Mac, zijn muzes, en de manier waarop zijn zoon daartussendoor fietst.' Elsevier

Op woensdag 14 januari was Ronald Giphart te gast bij RTL Late Night, om te vertellen over Harem, de functie van taal en beeld en de mogelijkheid voor een boekverfilming:Ben jij een liefhebber van Gipharts boeken en wil je kans maken op een exemplaar van Harem? Doe dan mee met de giveaway!Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Harem

 

Gerelateerd

Over

Ronald Giphart

Ronald Giphart

Ronald Giphart (1965) studeerde Nederlands en debuteerde in 1992 met zijn roman ...

Gesponsorde boeken