Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Carry Slee wint Hebban Award voor beste young adult-roman

door Sander (Hebban Crew) 2 reacties
Tijdens haar lange en succesvolle carrière won ze zo'n beetje alle prijzen die er zijn, maar deze had ze nog niet. Met 22% van de stemmen wint Carry Slee haar eerste Hebban Award met 'Kapot'. Met Mel Wallis de Vries (2) en Helen Vreeswijk (3) wordt de volledige top drie in deze categorie bezet door Nederlandse auteurs. Hier de volledige uitslag.

De beste boeken van het jaar-verkiezing werd voor de tweede keer georganiseerd. Er zijn Hebban Awards in de categorieën Beste roman, Beste thriller, Beste non-fictie en Beste Young Adult. Elke categorie bestond uit een shortlist van tien titels verschenen tussen 1 september 2015 en begin juli 2016. De shortlists werden samengesteld op basis van de statistische gegevens op Hebban.nl en een voorverkiezing onder meer dan 7.000 leden. Bij het stemmen konden lezers ook zelf boeken nomineren. Er werd bijna vijftigduizend keer gestemd.

De beste young adult-roman van het jaar

Ze begon haar schrijverscarrière door het inzenden van verhalen voor kleuterblad BOBO, waarna Carry Slee overschakelde naar realistische verhalen voor kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën. Onderwerpen als discriminatie, drugs en pesten worden door Slee op inzichtelijke wijze in een fictief verhaal gepresenteerd. Vele boeken zijn inmiddels verfilmd of als musical op de planken gebracht, maar Slee schreef ook verschillende romans voor een volwassen publiek. In 2014 werd ze bekroond tot populairste auteur van Nederland. Op dat moment had Slee meer dan zeventig boeken op haar naam staan.

Ruim tien jaar na verschijning van haar laatste jeugdboek voor de doelgroep 12+, was daar in 2015 Kapot, waarin het thema ‘scheiding’ wordt aangehaald. ‘Nog steeds ontvang ik brieven en mails van hen. Ik wilde heel graag weer iets doen met al hun aangrijpende verhalen. Dat heb ik gedaan met Kapot. Ik hoop dat iedereen het met net zoveel plezier leest als ik het heb geschreven,’ zei Slee bij de aankondiging van het boek. 

De schrijfster heeft ondanks haar omvangrijke oeuvre nog steeds heel veel plezier in het bedenken van nieuwe verhalen en personages. Zo vertelde Slee in een interview met Hebban:

'In de belangrijkste personages, zoals Julia en Thijs in Kapot, stop ik altijd iets van mezelf. Maar het is zo dat ik bij ieder personage aan iemand die ik werkelijk ken denk. Hoe is het karakter van die persoon, hoe doet diegene iets?' 


‘Adem in en doorlezen. Het is weer een heerlijk ouderwets op-het-puntje-van-mijn-stoel-zit verhaal. Met 
Kapot schreef ze een prachtige jeugdroman met een heftig thema. Dus ja, Carry Slee did it again!’ schreef Hebban redacteur Victoria Farkas over het winnende boek in de categorie Young Adult. De young adult top 10

  1. Kapot van Carry Slee - 22%
  2. Schuld van Mel Wallis de Vries - 18%
  3. Bloedbroeders van Helen Vreeswijk - 13%
  4. Hof van doorns en rozen van Sarah J. Maas - 12%
  5. De ijzeren prins van Cassandra Clare - 10%
  6. Anna van Niccolo Ammaniti - 7%
  7. Bibliotheek der zielen van Ransom Riggs - 5%
  8. Duizend stukjes van jou van Claudia Gray - 5%
  9. Rode koningin van Victoria Aveyard - 5%
  10. 2C van Mirjam Mous 4%

  Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1056 volgers
472 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Carry Slee wint Hebban Award voor beste young adult-roman

 

Gerelateerd

Over

Carry Slee

Carry Slee

Carry Slee (Amsterdam, 1949) is een Nederlandse auteur van voornamelijk Nederlan...

Overig

Gesponsorde boeken