Hebban vandaag

Review /

Hebban bespreekt: Stad van glas van Robert Pobi

door Hebban Crew 1 reactie
Elke dag wordt een Hebban-recensie uitgelicht in de rubriek 'Hebban bespreekt'. Vandaag is dat de thriller 'Stad van glas' van Robert Pobi.

Recensie: Copkiller versus Robotman

In een poging om een afwijkend, uniek, hoofdpersoon te creëren hebben tal van schrijvers van spannende lectuur in de loop der jaren hun toevlucht genomen tot bizarre uitwassen. Speurders met alcoholisme, autisme, sadisme, achromatopsie, asperger, ze zijn allemaal de revue gepasseerd. Om de gimmick nog sterker aan te zetten werden ook speurders met een stevige handicap bedacht. Voormalig hoofd van de recherche Ironside zat in een rolstoel, forensisch expert Lincoln Rhyme was als invalide aan het bed gekluisterd en de nieuwste gehandicapte speurder aan het front is Lucas Page die zijn debuut maakt in Stad van glas van de Canadese auteur Robert Pobi. Page heeft een armprothese, beenprothese en een glazen oog, maar met zijn vlijmscherpe geest is deze voormalig FBI-agent functioneler dan honderden gezonde speurneuzen.  

Stad van glas speelt zich af in een ijzig New York dat geteisterd wordt door een snerpende sneeuwstorm. Als FBI-agent Doug Hartke in zijn auto wordt doodgeschoten door een sluipschutter, wordt de hulp ingeroepen van hoogleraar Lucas Page, die als ex-FBI-agent de partner was van Hartke. Page heeft zijn bedenkingen, maar stemt toch toe. Bij zijn zoektocht naar de dader krijgt hij hulp van de daadkrachtige FBI-agente Alice Whitaker. Page is een mathematisch genie die binnen de kortst mogelijke tijd kan berekenen waar het schot vandaan kwam. Die tijdbesparende gave komt van pas als er nog meer agenten door de sluipschutter vanaf grote afstand worden doodgeschoten. De paniek is groot. Helemaal als er een willekeurige imam en een burger worden vermoord en ook Page en zijn gezin bijna afgeslacht worden.  

Stad van glas is in de basis een doorsnee copkiller-verhaal. Er is een doorgedraaide gek die het op overheidsdienaren heeft voorzien en die moet zo snel mogelijk gestopt worden. Maar, in de beperking toont zich de meester. De oorspronkelijk clichématige verhaallijn krijgt een steeds breder spectrum, wordt steeds interessanter, spannender en origineler. Pobi is een dieselmotor die langzaam op gang komt, maar die oneindig lang kan doorgaan en dat geldt ook voor zijn personage Lucas Page en zijn medewerkers. Zij proberen met eindeloos geduld ontbrekende informatie boven tafel te krijgen. Het is politiewerk pur sang: telefoongesprekken natrekken, videobeelden bekijken, oorsprong van kogels uitzoeken en het verleden van mensen tot in de details onder de loep nemen. Ogenschijnlijk saai werk, maar wel in een adembenemend spannende setting.  

Zoals in elke thriller waarin een hoofdpersoon debuteert, zo wordt ook hier uitgebreid aandacht besteed aan de achtergrond van de eigenzinnige Lucas Page. Opgegroeid in pleeggezinnen, getrouwd met Erin, vijf pleegkinderen en een onderhuidse wrok voor zijn oud-werkgever, de FBI. Een humeurig man, asociaal in de omgang en met een grote minachting voor zijn huidige werk als hoogleraar. Hij is een wiskundig meesterbrein met een feilloos ruimtelijk inzicht. Ook wordt er met regelmaat stilgestaan bij de beperkingen die hij ondervindt van zijn protheses en wordt de huiselijke spanning tussen Erin en Lucas Page grondig uitgediept. Kortom, er wordt geen middel geschuwd om Page tot leven te wekken. Met succes.  

Stad van glas is een ijzersterke thriller, vol vaart en actie, uitmondend in een orgie van geweld. De grimmige en ijzige sfeer, het bloed in de sneeuw, de onvoorspelbaarheid van de sluipschutter, de jager die prooi wordt, het zijn perfect gedoseerde elementen die zorgen voor een continue spanning. Robert Pobi had met zijn vijf eerdere thrillers al aangetoond een aanwinst voor het genre te zijn. Een stad van glas is de ultieme bevestiging.          

4 sterren, door Kees

Stad van glas
Robert Pobi
uitgeverij Luitingh Sijthoff
november 2019

sluipschutter
FBI
New York

Alle Hebban-recensiesOver de auteur

Hebban Crew

2367 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban bespreekt: Stad van glas van Robert Pobi

 

Gerelateerd

Over

Robert Pobi

Robert Pobi

Robert Pobi is een Canadese auteur. Hij handelde dertien jaar lang in antie...


Gesponsorde boeken