Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Halloween op Hebban

door Hebban Crew 2 reacties
Vandaag is het Halloween, een feestdag vol kunstig uitgesneden, lachende pompoenen, angstaanjagende kostuums, 'trick or treat' en snoep. Maar het is ook de dag voor dé engste boeken die je maar kunt vinden. Wij hebben wel wat akelige suggesties voor je ...

Quarantaine

Erik Betten

Groningen, oktober. Een oeroude bacterie vindt via een gaswinningspunt haar weg naar de oppervlakte. In luttele dagen zwermen de halfdode, besmette slachtoffers wezenloos uit over Noord-Nederland. Bang voor verdere verspreiding besluit de overheid de provincies af te sluiten. Het Gronings-Friese Kamerlid Homme Olivier, die zich jarenlang heeft ingezet voor de lokale bevolking en haar problemen met de gaswinning, wordt naar voren geschoven als woordvoerder. Aan hem de taak om de kalmte te bewaren terwijl er naar een oplossing wordt gezocht. Maar als de overheid vervolgens het leger inzet om de vluchtelingen uit het gebied tegen te houden, lijkt Homme juist als zondebok te worden gebruikt. Als hij kort daarna een berichtje ontvangt dat zijn vrouw in het gebied blijft om te helpen, besluit Homme zijn taken in Den Haag achter te laten om haar te gaan zoeken. Met gevaar voor eigen leven trotseert hij het door de bacterie geteisterde noorden, op zoek naar iets wat misschien niet meer te redden valt...

Blackwell

Kevin Valgaeren

1891. Tijdens de mistige nacht van Pasen slaat een schip tegen de klippen in het vissersdorpje Whitby. Aan boord geen levende ziel.Jericho Blackwell, vooraanstaand lid van de Society for Psychic Investigation and Education, wordt teruggeroepen uit zijn met opium doordrenkte kluizenaarsbestaan om het ongeval te onderzoeken. Samen met de zenuwachtige archivaris John Dawkins ontdekt hij dat er zeker één iemand aan boord was, iemand die al tweehonderd jaar dood had moeten zijn.Wanneer een reeks beestachtige moorden een spoor trekt van Whitby richting Londen, beginnen Blackwell en Dawkins aan een verwoede achtervolging.

Ik denk dat het voorbij moet zijn

Iain Reid

Een jong stel zit in de auto op weg naar een weekendje bij de schoonouders in een oude boerderij buiten de stad. De sfeer is beklemmend, er hangt ruzie in de lucht. Zij weet niet goed hoe ze hem moet peilen, ze zijn nog maar net bij elkaar. Ze wordt telkens gebeld door haar eigen nummer, er laat iemand een vreemd bericht achter op haar voicemail. Wat is er aan de hand, waarom is de situatie zo vreemd? En waarom blijft die ene gedachte alsmaar door haar hoofd spoken?

Ik denk dat het voorbij moet zijn is een intense literaire thriller, waarin Iain Reid de diepte van de psyche opzoekt. Over angst en eenzaamheid, en in welke mate je jezelf kunt kennen. Het doet denken aan klassiekers als Onderhuids van Michel Faber, en We moeten het even over Kevin hebben van Lionel Shriver. Dit is een gewaagd en huiveringwekkend debuut, aangrijpend en sferisch.

Nightflyers

George R.R. Martin

Nightflyers en andere verhalen is een verhalenbundel van Game of Thrones-auteur George R.R. Martin. Nightflyers, binnenkort te zien op Netflix, is een zenuwslopend horrorverhaal van kosmische proporties. De bundel bevat nog vijf andere klassieke sciencefictionverhalen van Martin. Op reis naar de buitenste grenzen van het bekende universum, pogen negen academische buitenbeentjes voor de eerste keer contact te leggen met een duister buitenaards ras. Aan boord van het ruimteschip de Nachtvlieger, een cybernetisch wonder met een kapitein die nog nooit iemand in levenden lijve heeft gezien, komt de bemanning er echter achter dat het grootste mysterie aan boord – en hun eigenlijke bedreiging – een onverwachte macht is, met een dorst naar bloed en angst… De vijf andere klassieke sciencefictionverhalen in deze bundel onderzoeken op uiterst vermakelijke wijze de volle breedte van de technologie, en de donkstere hoekjes van ons eigen brein.

Lijkenkrabber

Tom Thys

Lijkenkrabber is een voortzetting van Thys’ geliefkoosde thema’s. In deze bundel onthult hij nog meer duistere kanten van Antwerpen, eert hij de wanhoop en perverse neigingen van ogenschijnlijk normale mensen en ontleedt hij de psychische aftakeling van getraumatiseerde antihelden tot moleculair niveau. Zijn stijl is morbide, deprimerend en psychedelisch, vaak subtiel en al even vaak buitensporig. Druppelt in het ene verhaal de horror binnen met het venijn van een valium, dan overrompelt het volgende je als een middeleeuwse pijnbank.

Halloween Horror Verhalen

Diverse auteurs

Martijn Lindeboom heeft de beste genreauteurs uit Nederland en Vlaanderen verzameld in een verhalenbundel vol macabere horrorverhalen. In deze bundel vind je een bloedspannende selectie zoals je die nog nooit hebt gelezen, van klassieke pulp tot eigentijdse psychologische spanning, van een dodelijk katmonster tot duistere koeien en vampiers. Pas maar op, voordat je het weet kijk je de komende maanden alleen nog maar angstig over je schouder, onder je bed of achter in je kast.

Gwendys knoppenkist

Stephen King

Er zijn drie manieren om bij het uitzichtpunt in het plaatsje Castle Rock te komen: Route 117, Pleasant Road en de zogenaamde Suicide Stairs. In de zomer van 1974 neemt de 12-jarige Gwendy Peterson elke dag de trap, die stevig verankerd zit met bouten in de bergwand. Als Gwendy op een dag boven aan de trap op adem staat te komen, wordt ze aangesproken door een vreemdeling. Op een bankje in de schaduw zit een man met een zwarte broek aan, een zwarte overjas en een wit overhemd. Op zijn hoofd heeft hij een zwart hoedje. Er zullen dagen komen dat Gwendy nachtmerries heeft over dat hoedje.

Je kunt je momenteel inschrijven voor een Hebbanbuzz-project waarbij we 100 epubs weggeven voordat het boek gepubliceerd is (het komt op 23 november uit). Doe je mee?

Meer King-horror

King is natuurlijk de grootmeester van de horror en aanverwante genres. Hij heeft geschreven over demonische honden, zoals in Cujo, staat zo'n beetje aan de wieg van de Coulrofobie door Het (It), heeft telekinese ingezet om tieners te vernietigen in Carrie en wie kent niet de uitroep "Here's Johnny?" (al komt die niet in het boek De Shining voor).

En tegenwoordig schrijven zijn beide zoons (al dan niet samen met vader) ook horror: kijk uit naar/ voor Joe Hill en Owen King.

Lockwood & Co.

Jonathan Stroud

Overdag is er niets aan de hand. ’s Nachts komen kwade geesten tevoorschijn… Het kleinste, meest ongeorganiseerde, maar zonder twijfel allerbeste bureau dat op geesten jaagt is Lockwood & Co. Medewerkers: de charismatische eigenaar Anthony Lockwood, boekenwurm George Cubbins en nieuwkomer Lucy Carlyle. De drie staan voor hun moeilijkste klus tot nu toe. Het beruchte landgoed Combe Carey Hall moet geestvrij worden gemaakt. Geen van de vorige geestenjagers is ooit teruggekeerd. Anthony, Lucy en George moeten al hun talenten inzetten om te strijden tegen de geest van de Schreeuwende Wenteltrap en… om in leven te blijven.

Meer Young Adult Horror

Kendare Blake weet flink angst aan te jagen met Anna dressed in blood (ja, dat is de titel van het Nederlandstalige boek) en in Coraline van Neil Gaiman valt ook veel te huiveren. Christien Boomsma gaat voor de jeugd en YA-chills met Spookbeeld.

De klassiekers

De negentiende eeuw was de bakermat van de gothic novel en daarmee de horror. Frankenstein van Mary Shelley is een van de oerboeken van de horror (en SF, maar dat is een ander verhaal), net als Dracula van Bram Stoker. Aan het begin van de twintigste eeuw kwam daar H.P. Lovecraft bij, die nu vooral nog bekend is om zijn Cthulhu-mythos. Nog steeds worden er nieuwe verhalen en boeken in die afschuwwekkende wereld geschreven. Onlangs kwamen er twee heruitgaven uit in het Nederlands: Het gefluister in de duisternis en Griezelverhalen.

De al genoemde Stephen King, maar ook Clive Barker, Poppy Z. Brite, Peter Straub, Richard Matheson en vele andere pakten de afschuwwekkende handschoen op. Barker werd bijvoorbeeld bekend met De boeken van bloed en Hellehart (op zijn novelle Hellbound heart die daarin staat is de filmserie Hellraiser op gebaseerd werd). Brite zorgt voor de bloednodige diversiteit, met openlijk bi- en homoseksuele hoofdpersonen, onder andere in Dolende zielen en de Love in Vein-verhalenbundels. Straub werkte met King samen aan De talisman en Zwart huis, maar schreef zelf ook vele succesvolle horrorboeken. Matheson is vooral bekend van zijn verlaten wereld in I am legend (en het zijn intelligente vampiers, geen zombies!).

Niet-bovennatuurlijke horror

Geloof je nou niks van vampieren, zombies, geesten en andere bovennatuurlijke fenomenen? Dan valt er nog steeds meer dan genoeg te griezelen. Zo schetst Brett Easton Ellis in zijn American Psycho een afschuwelijk en angstaanjagend beeld van een verknipte seriemoordenaar, die opgaat in zijn even verknipte omgeving van Wallstreet in de jaren tachtig. Een andere meester van de gewone-leven-horror is Chuck Palahniuk, vooral bekend van Fight club, maar als je echte nare verhalen wilt lezen, pak dan Gekweld op deze Halloween. In Grotesk brengt Natsuo Kirino op angstaanjagende wijze zelfdestructie in beeld. Echte horror...

 Zo kun je deze Halloween wel doorkomen (en een paar jaar vooruit waarschijnlijk). Hou je niet van horror? Ga dan gewoon vandaag weer in bed liggen (en probeer niet te denken aan de monsters onder het bed).Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Halloween op Hebban

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken