Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #10: korte verhalen en sprookjes

door Debbie (Hebban Crew) 97 reacties
Elke maandagochtend vertelt een Hebban-redacteur je in De Weekopening wat je de komende zeven dagen op Hebban kunt verwachten. Vandaag licht redacteur Debbie haar persoonlijke selectie verwachte boeken toe en laat ze je zien welke toffe Hebban-acties en evenementen je niet mag missen. Zien we je deze week terug op je favoriete boekensite?

De verwachte boeken

Al sinds de 2018-recensie van Hebban-recensent Katy over Roar van Cecilia Ahern wil ik dit boek graag lezen. Nu gaat het eindelijk in het Nederlands verschijnen, onder de wat minder krachtige titel De vrouw die haar stoute schoenen zocht. Katy zei destijds over deze verhalenbundel: 'Roar is een knap geschreven bundel, waarbij het voor veel vrouwen gemakkelijk zal zijn om zich te identificeren met de gevoelens van de hoofdpersonages en waarom ze het soms geheel terecht willen uitschreeuwen, of dat nu uit frustratie, ongemak, teleurstelling of geluk is.' Nou, grijpen toch?

Stephen King produceert en produceert maar. Het instituut is nog maar net uit of de nieuwe titel staat al op stapel, If it bleeds. Net zoals het boek hieronder een verzameling van vier novellen. Voor roman- of thrillerlezers niet altijd een voor de hand liggende keuze, maar ik zou je echt willen vragen korter werk eens te proberen. Zeker als je normaal gezien wel fan bent van King of griezelige verhalen en speciaal ook vanwege deze lastige tijd, waarin het voor velen moeilijk is concentratie en rust te vinden om een uurtje ongestoord te lezen. De Nederlandse vertaling, Als het bloedt, volgt in mei.

Sprookjes zijn een grote liefde van mij. Nóg leuker vind ik duistere sprookjes. Heb jij eenzelfde smaak? Dan bedient Christina Henry je met inmiddels een zesde diepdonkere hervertelling van een bekend verhaal. Na Alice en Red Queen is dit enigszins een vreemde eend in de bijt, want Looking Glass is een verzameling van vier novellen. Hoe dan ook, Henry schrijft geweldig origineel en meeslepend. Helaas zijn haar boeken niet vertaald.

Wat grappig, alle drie boeken in mijn weekopening bestaan uit kort(er) werk.

Niet missen!  

Vandaag start alweer de vijfde Ikleesthuis-club. We delen tien epubs uit van het nog niet eens verschenen Tarifa! De nieuwste thriller van Kiki van Dijk. Verderop in de week kun je je inschrijven voor een van de spannendste Buzzcampagnes van het jaar, waarvan ik nog niet ga verklappen om welke titel het draait. Het gaat in ieder geval om een dik, blauw boek.

Een interview (of twee), een leesclub (of twee), een winactie (of twee) ... Mis het niet, kijk elke dag op de homepage én abonneer je op de Lunchupdate. Aan het einde van de week kondigen we een geliefde Hebbancampagne aan, waar jij vast en zeker ook weer aan zult meedoen.

Je hebt al wel die angstaanjagend moeilijke Nicci French-quiz ingevuld, toch? Ik zou het op zich wel snappen als je niet durft, want hij is pittig!

De literaire agenda

Een agenda, wat is dat ook alweer? Alles is geannuleerd, uitgesteld, afgezegd en opgelost in dikke mist. Wat een rare wereld, wie is er al aan gewend? We proberen nog steeds auteurs en uitgeverijen wiens geplande boekpresentaties zijn uitgesteld de helpende hand toe te steken door hun een plekje in de Hebban Newsroom aan te bieden. Afgelopen week was in de kranten te lezen dat 1/3e van alle boekhandels om dreigt te vallen door de coronacrisis en bijbehorende maatregelen. Heb jij nieuwe boeken nodig? Bestel ze bij je lokale boekhandel. Bijna elke boekhandel heeft een goede webshop, de prijzen zijn toch al gelijk vanwege de Wet Vaste Boekenprijs en levertijd is vaak overal even kort (of lang, omdat de post wat moeite heeft met de enorme hoeveelheden internetaankopen te bezorgen). Bel, mail, app je boekhandel en bestel je boeken!

Naar de Hebban Newsroom

De leesplannen van… Debbie

Ik heb zo veel plannen! Tijd en focus zijn wel een beetje een probleem. Bij Hebban werken we gewoon thuis, dus daar gaat niets een tandje minder hard. En dinsdagochtend wordt mijn hond Mali geopereerd én ze moet een nachtje blijven. Mijn zenuwen gaan tot het midden van de week dus zeker met mij aan de haal, maar misschien kan ik wat korte verhalen verorbereren tijdens het wachten op telefoontjes met nieuws.

Als zowel Mali als ik wat hersteld is, ga ik verder met mijn leesplannen en die omvatten de Hugo Awards 2020 shortlistnominaties in de categorie 'Best Novel'. Ik ben al bezig in The Ten Thousand Doors of January van Alix E. Harrow, het boek van de zes dat naar mijn idee het meest geschikt is voor mainstreamlezers. Lees je mee? Helaas is nog geen van de zes genomineerden vertaald naar het Nederlands.

Naast de Hugo's ben ik ook van plan wat kort werk te lezen van de longlistnominaties van de Nommo Awards 2020, een literaire prijs voor Afrikaanse speculatieve fictie. Er zijn vier categorieën, waarvan vooral de korte verhalen grotendeels online te lezen zijn.

Wat zijn jouw (lees)plannen voor komende week?  Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1022 volgers
493 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #10: korte verhalen en sprookjes