Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Heerlijk niksen: deze boeken vertellen je hoe het moet

door Hebban Crew 6 reacties
Na hygge, lykke, lagom, aiki, ikigai, nunchi, wabi sabi en shinrin-yoku is het tijd voor een nieuwe rage. Move over, Scandinavië en Azië, de allernieuwste trend vinden we gewoon hier in Nederland. Want wat ze daar kunnen, kunnen we hier natuurlijk ook. Onze filosofie? 'Niksen'!

Niks is zo lekker als niksen. Het is goed voor je geest om niets te doen, onproductief te zijn, te luieren of je zelfs te vervelen. We zetten daarmee ons brein als het ware even uit. Als we weer 'aan' gaan, zijn we gefocust, meer ontspannen en creatiever. Je hoofd leegmaken en nietsdoen is echter een hele kunst voor mensen die eraan gewend zijn geraakt altijd maar bezig te zijn. Werk, familie, sociale contacten en persoonlijke ontwikkeling - elk moment van de dag moet ergens toe leiden. 

Fout! Zeg ons na: niksdoen is goed doen.

Is het principe echt helemaal nieuw en hebben wij Nederlanders er patent op? Nee, dat niet. Maar dankzij het succes van Olga Mecking in Amerika, zijn we er wel in één klap beroemd mee geworden. En laten we er duidelijk over zijn; als we ons best doen, zijn we echt heel erg goed in niksdoen. Vind jij het nog moeilijk, maar sta je wel te popelen? Deze boeken helpen je:

3x Nederlands niksen


De Poolse Olga Mecking woont al jaren in Nederland, en maakte onze filosofie ('De Dutch Art of luieren') wereldberoemd dankzij haar artikel voor de New York Times. Voor haar is niksen geen luxe, maar een noodzaak. Het levert je tools op om met dagelijkse uitdagingen om te gaan. Haar boek staat vol tips, anekdotes en meningen van experts. Natuurlijk mét de nodige humor en relativering waar we met z'n allen ook bekend om staan. Niksen is net verschenen, ook in een Engelstalige editie.


Journaliste Maartje Willems werd ook geïnspireerd door het Nederlandse nietsdoen. Eigenlijk is het niets positiefs als iemand je vraagt 'of je een beetje zit te niksen', maar daar gaat verandering in komen. Willems gaat op onderzoek uit naar de herkomst van het niksen, spreekt wetenschappers over het fenomeen en ze geeft tips over hoe je het echt goed kunt doen. Dat alles wordt in full colour gebracht door illustrator Lona Aalders. Ook dit boek is net van de persen komen rollen en klaar om te gelezen te worden.


Dat we niet alleen hard kunnen werken, maar ook heel effectief luieren, zette voor Daphne Deckers de creatieve sluizen open. Voor haar tweede boek in samenwerking met uitgeverij Podium zet ze een opgewekt, herkenbaar boek neer over Nederland. Geluk, gezelligheid en natuurlijk dat beroemde niksen waardoor we de goeroes van de wereld zijn geworden. We moeten wel nog even wachten, want Deckers schrijft nog volop. Het boek is aangekondigd voor oktober 2020.

'Niksen. Deze Nederlandse way of life is zo simpel als, eh, niets doen.'
De Times over Niksen van Olga Mecking

3x buitenlands niksen


De Amerikanen hebben het niksen dan wel dankzij ons herontdekt, maar hun eigen filosoof en MIT-professor Alan Lightman bracht er in 2018 al een boek over uit. Hij wist al dat het soms het allerbeste is om gewoon niets te doen. Aan de hand van beroemde voorbeelden van Carl Jung, Gustav Mahler en Albert Einstein onderzoekt hij in zijn boek In Praise of Wasting Time hoe onze creativiteit gaat werken van nietsdoen. Dus laat je gedachten dwalen! Wie het wil lezen zal dat wel in het Engels moeten doen, er is helaas geen vertaling van het boek verschenen.


Wel vertaald is het boek van Manoush Zomorodi, bekend van de podcast Note to Self. In deze podcast ging ze met haar tienduizenden luisteraars de uitdaging aan smartphone-gebruik drastisch in te perken. Het doel was een gezonde dosis verveling, zodat de creativiteit weer zou gaan stromen. Het boek ligt in het verlengde van haar experiment. In deze digitale wereld is het meer dan ooit nodig om helemaal niets te doen. Ze geeft praktische stappen om je te helpen alles uit te schakelen.


We gaven aan het begin al toe dat niksdoen niet nieuw is. We moeten zelfs accepteren dat ons grote vermogen tot luieren stiekem zijn oorsprong 'gewoon' weer in het oude oosten heeft. Als je diep wilt duiken, is dit boek een aanrader. Het zijn 243 schetsen en essays van de Japanse dichter en essayist Kenkō. Hierin zette hij zijn gedachten op papier tijdens uren van luieren en doelloosheid. Je kunt het dus zien als een mooi voorbeeld van de manier waarop je je gedachten mag laten gaan.

'De klok tikt door, maar je hoeft er niet altijd met je neus bovenop te zitten. Vergeet het eens.'
Uit: Niksen van Maartje Willems en Lona Aalders

Hoe goed ben jij eigenlijk in lekker niksen?



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Heerlijk niksen: deze boeken vertellen je hoe het moet

 

Gerelateerd