Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Greet Beukenkamp: 'Er zitten heel wat rare hersenkronkels in mijn hoofd'

door Eva Krap
Crimezone selecteerde 16 YA- en jeugdthrillers van Nederlandse en Vlaamse auteurs voor de stemlijst van de derde editie van de Beste YA-thriller van het Jaar-verkiezing. Inmiddels is de stemlijst bekend. De verkiezingen starten 15 september om 0:00 uur en eindigen op 5 oktober om 23:59 uur.

Wie weet twijfel je nog op wie te stemmen of ben je benieuwd wie de auteurs precies zijn. Dat komt goed uit, de komende dagen stellen wij de genomineerde auteurs aan je voor. Vandaag is het de beurt aan Greet Beukenkamp, genomineerd met haar boek Voor eeuwig de jouwe.

Hoe zou jij jezelf omschrijven als je een vriend(in) van jezelf was?
Als een trouwe vriendin (mijn beste vriendin ken ik al vanaf de middelbare school), eerlijk, soms wel wat vergeetachtig als het verjaardagen betreft, maar altijd klaar staand voor haar.

Wat heeft jou doen besluiten om te gaan schrijven?
Door de kinderen van groep acht was mij gevraagd om een toneelstuk te schrijven dat ze samen zouden bedenken. Het was zo'n daverend succes geworden, dat ik toen vastzat om elk jaar een toneelstuk te schrijven. Een van de ouder raadde me aan om de toneelstukken op te sturen naar een uitgever. Toen er drie werden uitgegeven, besloot ik ook eens een boek te proberen.

Je bent genomineerd voor de Beste YA-thriller 2014 van Crimezone. Nagelbijten voor de uitslag of sowieso al een eer?I
Ik vind het sowieso een hele eer, maar stiekem hoop ik toch...

Vertel eens. Waar gaat Voor eeuwig de jouwe in het kort over en waarom koos je dit onderwerp?
De laatste paar jaar ben ik gefascineerd geraakt door het Magisch Realisme, een stroming in de literatuur waarbij de wekelijkheid wordt vertekend door een of meer andere werkelijkheden. Het is begonnen met het boek Anne & Anne, waarbij twee parallelle werelden door elkaar spelen en dat een heel spannend boek opleverde. Ook Zwarte Panter valt min of meer onder het Magisch Realisme. Ik heb het verhaal van Orpheus en Euridice als uitgangspunt genomen voor een Young Adult roman, waarin Chantal de hoofdpersoon is. Iets over de inhoud: Chantal krijgt opeens een luguber mailtje. Het lijkt van haar overleden vriend Dylan te komen. Zijn naam staat er onder en het is met zijn e-mailadres verstuurd. Bovendien is het helemaal zijn stijl. Hij schrijft dat hij op deze manier contact met haar probeert te krijgen en hij vraagt of ze terug wil mailen. Mail uit de onderwereld...? Chantal is helemaal van slag. Als ze meer mailtjes ontvangt, neemt ze haar vriendin in vertrouwen. Samen proberen ze erachter te komen wie haar op zo een gemene manier stalkt. Chantal besluit naar een oefenmiddag van de band te gaan waarin ze samen met Dylan speelde, hij als leadzanger en gitarist, zij als zangeres. Ze wil erachter komen of een van de bandleden er meer van weet. Zij denken dat de dader gezocht moet worden in de disco waar Dylan in elkaar is gezakt. Een paar dagen later krijgt Chantal een mailtje waarin haar stalker haar vraagt naar de discotheek te komen om hem te ontmoeten. Thomas, de toetsenist van de band, biedt aan met haar heen te gaan. In de disco komt Chantal in een bizarre wereld terecht die haar bijna het leven kost… Een spannend en tegelijk huiveringwekkend verhaal, waarin hersenschimmen de werkelijkheid vertekenen.

Wat voor reacties heb jij op Voor eeuwig de jouwe gehad?
Eigenlijk allemaal positieve reacties: spannend boek, ik heb ervan genoten, in een dag uitgelezen enz.

Waar haalde je de inspiratie voor Voor eeuwig de jouwe vandaan?
Dat vind ik altijd zo'n moeilijke vraag. Ik vertaal het altijd maar als: waar haal je je ideeën vandaan? Uit allerlei hoeken en gaten. Het kan voorkomen dat ik achter een vrachtwagen aanrijd, waar een tekst op staat die me aan het denken zet, of uit een tv-programma, of een krantenartikel en soms ook gewoon uit mijn eigen hoofd. Daar zitten heel wat rare hersenkronkels in, hoor.

Waarom koos je ervoor om voor de doelgroep YA te schrijven?
Het onderwerp leende zich niet voor een 12+, wel voor YA.

Een gemene vraag, waarmee ik terugkom op je nominatie. Waarom vind jij dat men op jou moet stemmen?
Het is gewoon een heel goed boek, spannend ook en dat magische tintje eraan zet je aan het denken.

Op wie zou jij stemmen als je niet genomineerd was?
Test van Miriam Mous. Ik weet niet waarom, maar het omslag is eenvoudig, maar heel intrigerend.

Wat kunnen we in de toekomst van jou verwachten?
Ik hoop dat ik tijd krijg om alle boeken te schrijven die nog in mijn hoofd zitten en dat zijn er nog heel wat!Over de auteur

Eva Krap

174 volgers
37 boeken
5 favoriet


Reacties op: Greet Beukenkamp: 'Er zitten heel wat rare hersenkronkels in mijn hoofd'

 

Gerelateerd

Over

Greet Beukenkamp

Greet Beukenkamp

Greet Beukenkamp is geboren in Haarlem. Haar schooltijd heeft ze doorgebracht op...

Gesponsorde boeken