Hebban vandaag

Nieuws /

Historica: Jamaicaan was inspiratiebron voor Chandler en Hammett

De zwarte rechercheur Samuel Marlowe inspireerde de schrijvers Raymond Chandler en Dashiel Hammett tot het creëren van hun beroemde detectives Philip Marlowe en Sam Spade. Dat concludeert historica Louisa Ransil op basis van correspondentie tussen Marlowe en de twee auteurs.

De Jamaicaan Samuel Marlowe was een rechercheur die in de jaren dertig van de vorige eeuw zijn werkgebied had in Los Angeles en omgeving. Hij onderzocht moordzaken in societykringen en vermissingen van beroemdheden. Rond die tijd werden in misdaadromans de detectives Sam Spade en Philip Marlowe geïntroduceerd. De rol van Marlowe werd daarna vertolkt door Humphrey Bogart in filmklassiekers als The Maltese Falcon (zie foto) en The Big Sleep

De 61-jarige historica Louise Ransil, die twaalf jaar lang vice-president was van Hollywoodstudio New Line Cinema, is ervan overtuigd dat Samuel Marlowe de inspiratiebron was voor de karakters die zijn ontsproten aan de fantasie van schrijvers Dashiell Hammett en Raymond Chandler. Volgens de Los Angeles Times kwam Ransil tot deze conclusie na bestudering van een doos vol brieven tussen Marlowe en de twee schrijvers. 

Chandler noch Hammett heeft ooit iets losgelaten over de oorsprong van de namen van hun beroemde personages. In het verleden werd beweerd dat de naam van Philip Marlowe komt van het Marlowe House van Dulwich College in het zuiden van Londen, waar Chandler was opgeleid.

Samuel Marlowe was een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog, die in de jaren twintig op zijn minst zes onderzoeken uitvoerde, die als te gevaarlijk of te smerig werden bevonden voor blanke rechercheurs.

In die jaren schreven Hammett en Chandler korte verhalen voor het pulptijdschrift Black Mask. Samuel Marlowe schreef de twee regelmatig om hen op - procedurele - fouten te wijzen in hun verhalen. Vervolgens raakte Marlowe bevriend met Chandler, die hem inhuurde als gids en bodyguard en ook als onderzoeker op terreinen die 'verboden gebied' waren voor blanke middenklasse-auteurs, aldus Ransil. 

Volgens Ransil kon Marlowe ook goed opschieten met Hammett.  Ze zei in The Sunday Times dat ze vrienden waren die wel van een goede grap hielden. Dat Hammett zijn detective Sam Spade noemde, destijds een gangbaar maar grove benaming voor een zwarte persoon, was een grap tussen die twee, beweert de historica.

(Bron: The Daily Mail)Over de auteur

Hebban Crew

2383 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Historica: Jamaicaan was inspiratiebron voor Chandler en Hammett

 

Gerelateerd

Over

Raymond Chandler

Raymond Chandler

Raymond Chandler, voluit Raymond Thornton Chandler (1888-1959), was een Amerik...

Dashiell Hammett

Dashiell Hammett

Dashiell Samuel Hammett (1894-1961) was een Amerikaans schrijver, onder meer bek...


Gesponsorde boeken