Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Jongens tot lezen verleiden

door Julienne van den Heuvel 2 reacties
Hoewel er zeker jongens zijn die graag lezen, lezen meisjes meer, frequenter en ook beter dan jongens. Een groeiende groep jongens vanaf elf jaar zegt zelfs nooit een boek te lezen, terwijl dat bij meisjes vanaf hun veertiende jaar het geval is.

Zowel meisjes als jongens gaan tijdens hun schooltijd minder lezen. Vijftienjarige jongens hebben volgens internationaal onderzoek minder plezier in lezen dan meisjes op die leeftijd. Deze kloof geldt voor alle 65 deelnemende landen, maar is voor Nederland het grootst: de score op de leesattitude-index van jongens is –0,66, die van meisjes 0,02. Waar jongens liever kranten en strips lezen, hebben meisjes een voorkeur voor verhalende boeken en tijdschriften. Op tienjarige leeftijd beleven jongens al minder plezier aan lezen. Het sekseverschil komt ook uit nationaal onderzoek naar voren. Zowel in het basis- als voortgezet onderwijs vinden meisjes lezen leuker. Hun leesattitude daalt tussen zeven- en vijftienjarige leeftijd van positief naar licht positief, terwijl die van jongens verandert van licht positief naar licht negatief. De kloof tussen de seksen blijft even groot. Het leesplezier loopt terug, maar dat gebeurt bij jongens en meisjes in dezelfde mate.

Lees meer op leesmonitor.nu.

Lezen is leuk en belangrijk
Is het erg dat jongens niet of weinig lezen?  Ja, zij missen hierdoor kansen. Kinderen die veel lezen, presteren meestal ook beter op school. Ze breiden hun woordenschat uit of ontdekken nieuwe manieren om de woorden te gebruiken die ze al kennen. Daarnaast verkrijgen ze ook heel wat achtergrondkennis door boeken te lezen en kunnen ze zich langer concentreren. Lezen stimuleert de emotionele ontwikkeling van kinderen. Zo kunnen ze zich beter inleven in wat iemand anders meemaakt en zijn ze ook begripvoller en toleranter ten opzichte van anderen. Lezen werkt niet alleen ontspannend, maar helpt ook ervaringen te verwerken of je gedachten te bepalen. Goed kunnen lezen vergroot bovendien de carrièrekansen.  Er bestaat een sterk verband tussen een geringe leesvaardigheid en werkloosheid, lage lonen en beperkte carrièrekansen. Daarentegen zijn vaardige lezers juist vaker actief op de arbeidsmarkt, hebben ze een hoger inkomen, en maken ze gemakkelijker promotie op het werk. Jongens moeten dus verleid worden tot lezen. Met boeken die zij leuk vinden: vlot leesbaar over onderwerpen die hen interesseren en met de nodige humor. Avonturenboeken, boeken over sport of grappige verhalen.

Stoere, grappige en spannende boeken
Een auteur die hierop inspeelt is Gerard van Gemert met zijn series ‘De voetbalbengels’ voor 4-6 jaar, de uitgebreide reeks ‘Kief, de goaltjesdief’ voor 7-9 jaar en ‘De voetbalgoden’ voor 9-12 jaar, waarvan onlangs het dertiende deel verscheen: De Afrikaanse Derby. In dit deel mogen de voetbalvrienden Stijn en Storm meedoen aan een jeugdvoetbaltoernooi in Kenia. Ook keeper Mosegi, opgegroeid in Kenia, is van de partij. Hij wil daar ook zijn ouders gaan opzoeken en raakt dan betrokken bij een strijd tussen twee dorpen.

Voor grappige boeken kun je terecht bij David Walliams, die al de nieuwe Roald Dahl wordt genoemd. Zijn illustrator Quentin Blake draagt daar zeker toe bij. Ook Tony Ross, zijn andere illustrator, weet zijn verhalen vol humor te verbeelden. In zijn nieuwste boek De waanzinnige tandarts komt er bij Alfie een nieuwe tandarts op school die er vreemde praktijken op nahoudt, waarvan snoepjes uitdelen nog de minst bedenkelijke is. Een hilarisch verhaal voor 10 jaar en ouder.

James Patterson zorgt voor avontuur met zijn serie ‘Schattenjagers’ over Tommy, Storm, Bick en Beck. Het eerste deel werd onlangs in het Nederlands vertaald. De ouders van de vier jongens, schattenjagers, zijn vermist. Met een speciaal uitgeruste boot varen de kinderen naar de Kaaimaneilanden waar ergens diep in de zee een scheepswrak vol schatten moet liggen. Er volgt een spannende speurtocht, waarbij ze steeds meer te weten komen over de verdwijning van hun ouders. Een spannend avonturenverhaal voor 10 jaar en ouder.

Gerard van Gemert (1964) schrijft voetbalboeken en dat is niet verwonderlijk. Zijn vader was een voetbalgek en Gerards jeugd stond helemaal in het teken van voetbal. Hij heeft lang gevoetbald bij WFC Rapiditas in Weesp, een club die nu niet meer bestaat. Verder dan een behoorlijk amateurniveau is hij nooit gekomen, hoewel hij lange tijd droomde van  een carrière als profvoetballer. Naast het voetballen heeft hij vijftien jaar jeugdelftallen getraind. Zijn dromen en zijn praktijkervaring komen samen in de verhalen over de voetbalgoden.

David Walliams (1971) is acteur en auteur. Hij zat in de jury van de talentenjacht Britain's Got Talent en is vooral bekend van zijn samenwerking met Matt Lucas in de bekroonde sketch show Little Britain. Sinds de publicatie van zijn eerste kinderboek in 2008 wordt hij door critici de opvolger van Roald Dahl genoemd. Met zijn hilarische kinderboek Meneer Stink won  hij in Engeland al diverse prijzen.

James Patterson (1947) werd bekend als schrijver van thrillers voor volwassenen, maar richt zich steeds meer op een jonger publiek. Door zijn zoon Jack vond hij namelijk een nieuwe missie: zo veel mogelijk kinderen aan het lezen krijgen door ze te laten lezen wat zij leuk vinden. Romans of gedichten, stripalbums of vampierverhalen, moppenboekjes of de ingrediëntenlijst op het pak hagelslag: het maakt niet uit, als jongeren maar lezen. Want hoe meer een kind leest, hoe beter het gáát lezen. Hij zette in 2008 de leescommunity ReadKiddoRead.com op.Over de auteur

Julienne van den Heuvel

20 volgers
2 boeken
0 favorieten


Reacties op: Jongens tot lezen verleiden

 

Gerelateerd

Over

Gerard van Gemert

Gerard van Gemert

Gerard van Gemert (Weesp, 24 december 1964) is een Nederland...

David Williams

David Williams

David Walliams (1971, Londen) is acteur en auteur. Hij zat in de jury van de tal...

James Patterson

James Patterson

James Patterson (Newburgh, Orange County, 1947) is een Amerikaans auteur van ee...

Overig

Sport

op 02 november 2014 door Hebban Crew 18 boeken 0 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken