Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Jongensboeken en Meidenboeken?

3 reacties
Boeken shoppen is een van mijn favoriete bezigheden. Liefst natuurlijk in een echte boekhandel, maar wanneer het weer niet mee wil werken - zoals afgelopen week - kan ik me evengoed vermaken in een webshop.

Ik heb niet zozeer een favoriete webwinkel online wanneer het op boeken aankomt. Ik kan evengoed slagen op The Book Depository als op de Libris website, maar laatst besloot ik om mijn bestelling te plaatsen bij de grootste online boekhandel van Nederland - jullie kunnen vast wel raden welke ik bedoel. 

Een van mijn grootste ergernissen bij het shoppen voor boeken online is een slechte indeling van de titels in verschillende categorieën. Zo kun je op The Book Depository bijvoorbeeld niet browsen door alle Young Adult boeken in hun assortiment. Dat vind ik echt verschrikkelijk, omdat het uren duurt voordat je voorbij alle bestsellers bent gebladerd en bij de obscure pareltjes bent aanbeland. Voor iemand die liever niet hetzelfde leest als alle anderen is dat ontzettend frustrerend. 

Ik vond het dan ook een groot voordeel dat de Nederlandse webshop wel een duidelijke indeling had - tot ik stuitte op de volgende keuzemogelijkheid: Boeken voor jongens - en Boeken voor meisjes. 

In de eerste categorie vind je vooral veel boeken met geweld en actie, in de tweede vind je boeken waarin de heldin hopeloos verliefd wordt op een aantrekkelijke vampier. Persoonlijk wissel ik romantische boeken graag af met boeken vol actie en spanning, en ik weet dat dat voor vele andere meiden en vrouwen ook geldt. Ook ken ik verschillende jongens die liever lezen over een liefde die gedoemd lijkt te mislukken dan over moordaanslagen en epidemieën. 

Zijn labels zoals 'meidenboek' en 'jongensboek' werkelijk nodig in een webshop? Is het niet juist veel beter om jongeren de keuze te geven uit een grote diversiteit aan boeken? 

Ik weet niet wat jullie, maar ik kreeg vroeger juist potjes babyvoeding mét de groenten die ik niet lustte zodat ik aan de smaak kon wennen en het leerde waarderen. Werkt het niet hetzelfde met boeken? 

Ik ben heel erg nieuwsgierig naar jullie mening over het onderwerp. Vind jij labels zoals meiden- en jongensboeken nodig voor Young Adults? - of vind jij het ook jammer dat dergelijke vooroordelen worden getrokken over de smaak van de verschillende seksen? 

Maak jij onderscheidt tussen mannenboeken en vrouwenboeken op jouw site? 


Over de auteurReacties op: Jongensboeken en Meidenboeken?