Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Klassiekers: Alleen op de wereld - Hector Malot

Veel mensen hebben tijdens hun jeugd het boek 'Alleen op de wereld' van Hector Malot wel gelezen. Het verhaal over de vondeling Rémi die door zijn pleegvader wordt weggegeven aan de rondreizende Vitalis. Een hartverscheurend verhaal dat ik sinds mijn jeugd al meerdere keren heb gelezen en mij steeds opnieuw weer raakte.

Alleen in de wereld begint als Rémi acht jaar oud is. Hij woont op dat moment bij de familie Barberin in het dorpje Chavanon. Jerôme Barberin is meestal niet thuis. Hij werkt in Parijs. Maar zijn vrouw zorgt met heel veel liefde voor Remi. Jerôme Barberin heeft Remi gevonden toen hij nog maar een paar maanden oud was. Barberin die niets geeft om het jongetje ziet wel dat de kleertjes die Remi draagt horen bij welgestelde mensen. Hij verwacht dat de ouders het kind zoeken en hem dan een beloning geven. Zijn vrouw noemt het jongetje Rémi en voedt hem op met het idee dat zij zijn echte moeder is. Hij is gelukkig en houdt veel van zijn moeder.

Als het verhaal begint heeft Barbarin grote financiële problemen en wil dat zijn vrouw Rémi wegdoet. Zij verkoopt de koe, maar dan komt Jerôme thuis en ziet dat het kind er nog steeds is. Hij is woedend en als hij de volgende dag Vitalis, een rondreizende artiest, tegenkomt geeft hij Rémi aan hem mee. Zonder dat deze afscheid heeft kunnen nemen van zijn pleegmoeder.

Vitalis heeft een aantal gedresseerde dieren, namelijk een aapje en drie honden. Hij leert Rémi lezen en schrijven en spelen op de harp. 

Het verhaal is een echt avontuur waarin Rémi van alles meemaakt. Vitalis belandt zelfs voor twee maanden in de gevangenis en Rémi is dan helemaal op zichzelf aangewezen en verantwoordelijk voor de dieren. Hij komt terecht bij een rijke vrouw en haar zoon, maar als Vitalis weer uit de gevangenis komt neemt hij Rémi weer mee. 

In Alleen op de wereld neemt de schrijver Hector Malot de lezer mee op een avontuur dat vele jaren bestrijkt en waarin emoties elkaar in hoog tempo afwisselen. Vooral afscheid en dood komen in vele vormen aan bod, maar ook loyaliteit, vertrouwen, vriendschap en liefde. De titel van het boek is zeer toepasselijk, want steeds als Rémi een thuis, vrienden of familie denkt te hebben gevonden, blijkt dat niets zeker is en dat hij er toch weer alleen voor staat.

Het boek Alleen op de wereld bestaat uit twee delen en werd voor het eerst gepubliceerd in 1878. Het is vele malen hergepubliceerd, verfilmd en er is zelfs een stripverhaal en tekenfilm over dit legendarisch boek gemaakt. Ook is dit aangrijpende verhaal herschreven en opgevoerd als musical.

Malot's meest bekendste boek wordt al generaties lang gelezen door jong en oud. Het verhaal van de vondeling Rémi is tijdloos, laat geen lezer onberoerd en hoort - mede door zijn aanhoudende populariteit - absoluut thuis in de lijst Klassieke Jeugdboeken.Over de auteur

Natasza Tardio

259 volgers
280 boeken
34 favoriet
Auteur


Reacties op: Klassiekers: Alleen op de wereld - Hector Malot

 

Gerelateerd

Over

Hector Malot

Hector Malot

Hector-Henri Malot (La Bouille bij Rouen, 20 mei 1830&n...

Overig

Gesponsorde boeken