Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Kookboek van de maand: Spis van Mikkel Karstad

Schoonheid zit voor de Deense chefkok Mikkel Karstad in simpele ingrediënten. In zijn eerste kookboek 'Spis' (Deens voor 'eten') bereidt hij er op een eenvoudige manier oogstrelende gerechten mee.
Culinair journalist Ronald de Nijs en Kookboek-van-het-Jaar-organisator Fusina Verloop verkozen 'Spis' tot Kookboek van de Maand Juni.


‘Je eet met je smaakpupillen, ogen en neus,’ zegt de Deense chefkok en blogger Mikkel Karstad. ‘De schoonheid van voedsel is van cruciaal belang.’ Wie zijn eerste eigen kookboek Spis doorbladert, begrijpt wat hij bedoelt. De gerechten op de – fraaie – foto’s zien er oogstrelend uit.

Die schoonheid zit voor Karstad niet in dure maar juist in eenvoudige, bijna nederige, lokale en seizoensingrediënten. Denk aan spruitjes, venkel, pompoen, bessen, kruiden, inktvis, poon, orgaanvlees, varken, lam en hert. Je vindt ze stuk voor stuk terug in zijn kookboek Spis, dat nu eens niet is ingedeeld naar soort gerechten, maar naar ingrediënten. Voor elk daarvan geeft hij verschillende recepten: met een eenvoudige twist geeft hij een ingrediënt een andere smaak. Ook wijdt hij een hoofdstuk aan vuur (de bbq) en aan de picnick.

Chefkok Mikkel Karstad heeft bij verschillende toprestaurants gekookt, blogt op weyoutheyate.com, werkt als foodstylist en schrijft recepten. Ook was hij adviseur voor Claus Meyer (mede-eigenaar van het wereldberoemde Deense restaurant Noma). En hij stond aan de voet van de New Nordic Cuisine, die de ‘Scandinavische keuken’ een boost gaf. Karstad is een chef-kok met bezieling en dat zie je terug in Spis. Alles is homemade (zie bijvoorbeeld zijn recept voor tijm-saliezout) en puur. Ook deinst zo nu en dan niet terug voor spannende smaakcombinaties. Een sorbet van venkel en peer durft hij wel aan. Of wat te denken van zoethoutijs?

Lees verder op kookboekvanhetjaar.nl.Over de auteur

Kookboekennwz by Fusina

3 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Kookboek van de maand: Spis van Mikkel Karstad

 

Gerelateerd

Over

Mikkel Karstad

Mikkel Karstad

Mikkel Karstad (1973) is chef-kok, culinair columnist en voormalig gastronomisch...

Gesponsorde boeken