Hebban vandaag

Listmania /

Lees een app! Je kind mediawijs

Je wilt je kind graag mediawijsheid bijbrengen. De ontwikkelingen gaan razendsnel: het is lastig het aanbod te overzien. Zoals je kind met het grootste gemak met alle apparaten omgaat, lijkt hij bovendien mediawijzer dan jij, maar pas op: vaak is het slechts ‘knoppenwijsheid’, terwijl er absoluut inhoudelijke sturing nodig is. Hoe maak je van je kind een bewuste en kritische mediagebruiker?

Door op de eerste plaats van jongs af aan zelf het goede voorbeeld te geven. Je kind ziet jou de hele dag in de weer met je mobiel, iPad of laptop. Dus waarom mag hij dat dan niet? Laat zien dat tussen online en offline bezig zijn een goede balans mogelijk is. Houd in de gaten waar je kind mee bezig is en kies bewust voor geschikte media. De experts adviseren om vanaf 2 jaar met een bewuste media-opvoeding te beginnen: gebruik goede media én kijk, lees en speel sámen. Leer je kind om bewust en selectief met media om te gaan en om de inhoud van het aanbod kritisch te bekijken en op waarde te schatten. Dat is de basis van mediawijsheid.

Week van de Mediawijsheid 2015: Media & Respect
Om de talloze nieuwe mogelijkheden die media bieden ten volle te kunnen benutten, kunnen kinderen alle hulp gebruiken van opvoeders, leerkrachten en professionele mediamakers. De Week van de Mediawijsheid vraagt daarom jaarlijks aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen en jongeren van 6 t/m 18 jaar. Dit jaar is dat van 20 t/m 27 november, met als thema: Media & Respect. Het is belangrijk om met kinderen, jongeren, ouders, professionele én andere mediamakers in gesprek te gaan over hoe iedereen op een respectvolle manier media kan maken en gebruiken. Lees meer.

Wat zijn goede digitale media?
Daarvoor kun je terecht op verschillende websites als: mijnkindonline.nl, digidreumes.nl, mediasmarties.nl, mybee.nl en mediaopvoeding.nl.

Digitale media versus boeken
Digitale media winnen het door hun aantrekkelijkheid vaak van het lezen van een boek. Het is echter belangrijk dat je kind gaat of blijft lezen: een goede taalvaardigheid is de basis van alles, óók van goed gebruik van digitale media. Lezen en het gebruik van digitale media hoeven elkaar niet in de weg te staan. Integendeel, zij vullen elkaar juist aan!

Uit de Leesmonitor:
‘Het (voor)lezen van digitale kinderboeken stimuleert de taalontwikkeling. Dat komt door de extra vertelmiddelen waarmee ze verrijkt zijn: een luisterversie, filmpjes en animaties en muziek en achtergrondgeluid. Voor interactieve hotspots geldt: met mate, graag. Kinderen kunnen door een overdaad aan aanklikbare toeters en bellen ook afgeleid raken.’ Lees meer.

Boekgerelateerde apps
Apps op basis van boeken verleiden tot lezen! Bekijk en lees met jonge kinderen samen de app en pak later het boek erbij. Door de herkenbaarheid zullen ze daar zeker enthousiast op reageren. Na het samen bekijken en lezen van het boek, kan je kind zelf nog eens nagenieten met de app. Leest je kind (al) zelf, maar niet vlot of graag, dan kan zo’n boekgerelateerde app hem over de streep trekken. Zeker als het een deel uit een serie is; zo’n app maakt nieuwsgierig naar meer!

Tot 6 jaar

Bezig Beertje op de boerderij (2-4 jaar; voor iPad, iPhone)
Bezig Beertje houdt niet van stilzitten! De app is gebaseerd op de kartonnen Bezig Beertje boekjes van Benji Davies (Gottmer); nu kunnen peuters zelf deelnemen in het verhaal.

Gonnie en vriendjes (2-6 jaar; voor iPad)
Gonnie en haar vriendjes spelen verstoppertje. App met allerlei educatieve spelletjes op basis van de boeken over Gonnie en Gijsje en alle andere gansjes van Olivier Dunrea (Gottmer).

Het Muizenhuis (3-6 jaar; voor iPhone, iPad)
Voor iedereen is er iets te doen in het Muizenhuis: lekker luisteren naar de verhaaltjes en de muziek of op ontdekkingsreis door het huis. Gebaseerd op de boeken van Karina Schaapman (Rubinstein).

Nijntje op school (2-4 jaar; voor iPad)
Help Nijntje op school met sommen maken, schrijven, kralen tellen en tekenen. Naar de bekende boekjes van Dick Bruna (Mercis Publishing).

Roodkapje (3-6 jaar; voor iPhone, iPad)
Eigentijdse versie van het bekende sprookje van de gebroeders Grimm met zelf te kiezen routes.

Pip en Posy: leuke dingen (2-4 jaar; voor iPad, iPhone, iPod Touch)
Pip en Posy zijn (meestal) beste vriendjes; over de ups en downs in een peuterleven naar de prentenboeken van Axel Scheffler (Gottmer).

4-8 jaar

De kat die niet van de bank af wilde (4-8 jaar; voor iPad)
App van het komische prentenboek van Iris Boter (Lannoo); op de interactieve platen valt veel te ontdekken!

Dolfje Game (5-8 jaar; voor de iPad, vereist iOS 4.3 of nieuwer)
Spannende en uitdagende spelletjes rond het bekende witte weerwolfje uit de boeken van Paul van Loon (Leopold).

Mees Kees (6-8 jaar; voor iPad; iPhone, iPod Touch)
Met deze app kun je Mees Kees, Tobias en alle kinderen uit 6B uit de boeken over Mees Kees (Ploegsma) beter leren kennen.

Meneer Big en het gouden ei (4-8 jaar; voor iPad, iPhone)
Een interactief boekje over Olifant en Schaap die meneer Big proberen te foppen. Naar het gelijknamige boek van Gitte Spee (Pimento).

Voordat jij er was (5-8 jaar; voor iPad, iPhone) Het gelijknamige prentenboek van Daan Remmerts de Vries met illustraties van Philip Hopman (Querido) wordt voorgelezen met een soundtrack.

Wat een kou, Vos en Haas! (6-8 jaar; voor iPhone, iPad, iPod touch en Mac)
Verhaal van Sylvia Vanden Heede in de reeks 'Vos en Haas' met tekeningen van Thé Tjong-Khing (Lannoo). Voorlezen of zelf lezen. Met meeleesfunctie.

8-12 jaar

Dagboek van een muts: Drama voor de camera (9-12 jaar; voor iPhone, iPad, iPod Touch, Mac)
Nikki wordt gevolgd door een cameraploeg terwijl ze een cd opneemt met haar band. E-book van deel 7 uit de serie; de andere boeken uit de serie van Rachel Renée Russell (De Fontein) zijn ook als app beschikbaar.

Geronimo Stilton (9-12 jaar; voor iPhone, iPad)
Reis de wereld rond met Geronimo Stilton, de beroemde muis over wie al vele boeken verschenen (De Wakkere Muis). Engelstalig.                 

Kees Komma en de boekenbende (8-12 jaar; voor Android, iPad, iPhone, iPod Touch)
Kees Komma drukt per ongeluk op een verboden rode knop. Alle boeken van Prof Apostrof verdwijnen in de papierversnipperaar! Help Kees om de snippers weer te vangen.

Kweenie (8-12 jaar; voor iPad, iPhone, iPod Touch)
Kweenie is uit zijn verhaal gevallen, en zomaar in een ander verhaal terecht gekomen. Het wordt een zoektocht vol verrassingen naar zijn eigen verhaal. De auteur Joke van Leeuwen leest haar boek Kweenie (Querido) zelf voor.

Ooggetuigen: Aarde (10-12 jaar; voor iPad)
De app neemt je mee op een ontdekkingstocht over onze planeet langs allerlei natuurverschijnselen. Deel uit de uitgebreide, informatieve serie ‘Ooggetuigen’ (Memphis Belle).

Twit or Miss: De Griezels (9-12 jaar; voor iPhone, iPad)
Allerlei spelletjes rondom De Griezels van Roald Dahl (De Fontein). Engelstalige app.


Kijk op bibliotheek.nl en op Leesplein voor meer apps op basis van kinder- en jeugdboeken of die gericht zijn op (leren) lezen.    


WINACTIE
Is jouw kind gek op games en wil je hem of haar verleiden tot lezen lezen? Of is je kind groot fan van het computerspel Minecraft? Op Hebban maak je kans op Minecraft - Het recht van de sterkste, het eerste avontuurlijke leesverhaal bij het PC-spel. Naar de winactie.Over de auteur

Julienne van den Heuvel

20 volgers
2 boeken
0 favorieten


Reacties op: Lees een app! Je kind mediawijs

 

Over

Karina Schaapman

Karina Schaapman

Karina Schaapman is het pseudononiem van politica en schrijfster Karina Content....

Roald Dahl

Roald Dahl

Roald Dahl schreef zowel boeken voor kinderen als voor volwassenen. Zijn kinderb...

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen (1952) schrijft proza en poëzie, is illustrator en performer. ...

Gesponsorde boeken