Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Herinnering aan de liefde

'Herinnering aan de liefde' schetst een warm en liefdevol beeld van de verschillende vormen van liefde de vernietigende, de verboden en uiteindelijk de helende liefde. Negen leesclubvragen over deze prachtig geschreven roman van Linda Olsson.

Over het boek:
De Zweedse arts Marion woont al vijftien jaar alleen aan de kust van Nieuw Zeeland. Wanneer ze een beschadigd zevenjarige jongetje ontmoet, Ika, dwingt dat haar de confrontatie met haar eigen traumatische verleden aan te gaan. Misschien lukt het haar zichzelf eindelijk te vergeven. En de mensen die ze heeft achtergelaten.

Linda Olsson combineert zeer vakkundig de scenes uit Marions verleden met haar streven om Ika te redden van zijn gewelddadige omgeving, en toont op liefdevolle wijze de breekbaarheid van herinneringen en de helende kracht van het hart.

Over de auteur:
Linda Olsson (Stockholm, 1948) studeerde rechten, waarna ze als jurist in het bankwezen werkte. Ze woonde in Zweden, Kenia, Singapore, Engeland en Japan en vestigde zich uiteindelijk in 1990 in Nieuw Zeeland. Haar debuutroman Astrid & Veronika  werd in 2006 in Zweden uitgeroepen als beste roman van het jaar, en werd een internationale bestseller. Daarna volgde in 2008 het hartverscheurende en ontroerende Sonate voor Mirjam. De filmrechten van beide romans werden verkocht. Herinnering aan de liefde  is haar derde roman.

Leesclubvragen

1. Wat sprak jou het meest aan in deze emotionele en complexe roman? De roman beschrijft Marions strijd om de zin van haar leven te vinden. Heeft het zien van haar strijd je geholpen bij het vinden van de zin van jouw leven?

2. Wat voor effect heeft het op de kleine Marianne dat ze bij haar grootvader wordt weggehaald om bij haar moeder en Hans in Stockholm te gaan wonen? Hoe leert ze omgaan met haar eenzaamheid, angst en verwarring?

3. Wat voor effect heeft het dat het verhaal steeds van Marions heden naar het verleden en weer terug gaat? Wat zijn de meest verrassende en traumatische momenten in haar persoonlijke geschiedenis? Waarom zou Linda Olsson ervoor hebben gekozen om dit niet in een keer te onthullen?

4. Op een gegeven moment probeert Marion haar relatie met Ika objectief te bekijken en vraagt ze zichzelf af: ‘Had ik hem gebruikt? Was hij voor mij eenvoudig een middel om mijn ziel rust te geven? Om mezelf te verlossen? Kon ik mijn gevoelens voor Ika loskoppelen van mijn verleden? Kon ik hem zien zoals hij was, zíjn behoeften zien in plaats van de mijne?’ Hoe heeft het verleden van Marion haar relatie met Ika beïnvloed? Gebruikt ze hem om haar eigen behoeften te vervullen of denk je dat ze meer gestuurd wordt door compassie dan door eigenbelang?

5. Op wat voor manier verandert Marion door haar relatie met Ika? Waarom kan een stil, enigszins autistisch negenjarig jongetje haar zo ontzettend veranderen? Op wat voor manier kan hij gezien worden als een deur naar een verborgen verleden?

6. Marion ziet Ika voor het eerst liggend op het strand. Waarom is dit belangrijk? Herinnert dit haar aan eerdere gebeurtenissen in haar leven?

7. Marion, Ika en George hebben alle drie grote verliezen geleden. Marion heeft haar ouders, haar broer en haar grootvader verloren, maar ook haar echtgenoot door de scheiding. Ika’s moeder is vlak na de geboorte van Ika gestorven en hij heeft nooit geweten wie zijn vader is. George heeft zijn vrouw verloren. Hij zegt: ‘Mijn huis is tegelijk met mijn vrouw gestorven.’ Hoe hebben deze verliezen hen voorbereid op het vormen van een nieuwe familie, en een nieuw thuis met elkaar? Kun je deze pijnlijke gebeurtenissen zien als iets goeds?

8. Waarom wil Marion graag zin geven aan haar leven en aan haar verleden? Waarom vindt ze het zo belangrijk om alle gebeurtenissen in haar leven op een rijtje te hebben en ze als ‘samenhangend geheel’ te zien? Hoe vindt ze dat samenhangende geheel en hoe kan ze haar verleden accepteren aan het eind van de roman?

9. Waarom eindigt de roman met de helikoptervlucht waar George Ika en Marion op meeneemt om over het project te vliegen waar Marion en Ika aan hebben gewerkt? Wat is het belang van dit perspectief? Waarom is het belangrijk dat Ika en Marion hun project nu in het geheel zien in plaats van in kleine delen?

Bron: Uitgeverij OrlandoOver de auteur

Jean-Paul Colin

167 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Herinnering aan de liefde

 

Gerelateerd

Over

Linda Olsson

Linda Olsson

Linda Olsson (Stockholm, 1948) studeerde rechten, waarna ze als jurist in het ba...

Gesponsorde boeken