Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Peyton Place

Een schandaleus boek dat de basis vormde voor soaps als Dallas, Dynasty en zelfs onze eigen Goede Tijden, Slechte Tijden. 'Peyton Place' is de controversiële bestseller vol lust, overspel en moord waar miljoenen mensen wereldwijd van hebben genoten. Zestig jaar na dato is het verkrijgbaar in een volledig herziene vertaling, maar de plot blijft uiteraard ongelofelijk smeuïg. Een ideaal leesclubboek, met gegarandeerd veel plezier!

In de jaren vijftig zette Peyton Place de wereld op z'n kop. Het stond jarenlang in The New York Times bestsellerlijst, werd verfilmd en vormde de basis voor 's werelds eerste soap, al was die een stuk minder smeuïg. Grace Metalious (1924-1964) groeide op in armoede en trouwde met de verkeerde man. Schrijven was haar enige passie. Toen ze verhuisde vond ze haar onderwerp: de hypocrisie van haar nieuwe omgeving en het proces van een jonge vrouw die haar vader had vermoord. Peyton Place werd een succes waar ze niets van heeft meegekregen. Voor haar 40e overleed ze aan de gevolgen van haar drankmisbruik.
1937, Peyton Place, New England. Allison MacKenzie weet niet beter of haar vader overleed toen zij een baby was. In werkelijkheid was zij het buitenechtelijke kind dat haar moeder Constance in New York uit een geheime relatie met haar baas kreeg. Allisons beste vriendin Selena moet terechtstaan voor de moord op haar stiefvader. Het zijn slechts twee van de vele drama's die het ogenschijnlijk vredige stadje wil verbergen.

Leesclubvragen

1. Kent de roman een hoofdpersoon? Kun je je mening toelichten?

2. De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de periode jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw. Wat vond je in het boek kenmerkend voor deze periode? In welk opzicht heeft de roman nog niets aan actualiteit ingeboet?

3. In het boek is sprake van veel relationele spanning. Hoe wordt deze weergegeven?

4. Het boek is de basis geweest van de eerste Amerikaanse televisiesoap, al wijkt de televisieserie sterk af van het origineel en is het boek in vele opzichten veel gewaagder. Wat maakt het boek toch zo geschikt als basis voor een soapserie?

5. Wat kun je aangeven over de opbouw van het boek?

6. Er is sprake van een groot aantal personages. Vaak maakt een groot aantal personages het lastig om overzicht te krijgen. Grace Metalious heeft geen enkele moeite je mee te nemen in het verhaal. Hoe is haar dat gelukt?

7. Bij welke personage voelde je de meeste emotionele spanning? En voor welk personage voelde je de meeste sympathie?

8. Hoe heb je het contact tussen Constance MacKenzie en Michael Kyros ervaren? Wat ben je over hen te weten gekomen? Welke rol speelt Michael Kyros in het boek?

9. In een aantal opzichten is er een grote afstand tussen Allison en haar moeder Constance. Noem er een paar.

10. In het boek worden verschillende relaties tussen ouders en kinderen beschreven. Hoe heb je deze ervaren?
Wat kun je zeggen over de relatie tussen Allison en haar moeder?
Wat viel je op aan de relatie tussen Selena en haar moeder en stiefvader?
Wat betekent de relatie tussen Norman Page en zijn moeder?
En de relatie tussen Rodney en zijn vader Leslie Harrington?

11. Dr. Matthew Swain is een van de notabelen van het dorp. Op welke manier is hij belangrijk?

12. Leslie Harrington heeft veel invloed in Peyton Place. Hoe oefent hij deze invloed uit? Wat maakt hem zo machtig? En wanneer neemt zijn macht af?

13. Seth Bushwell probeert in zijn krant een neutrale positie in te nemen ten aanzien van de gebeurtenissen in het plaatsje. Waarom doet hij dit? Wat vind je van zijn houding?

14. Grace Metalious heeft in de jaren ’50 veel kritiek gekregen op het schrijven over seksualiteit. Zij reageerde hierop met de woorden: “To talk about adults without talking about their sexual drives is like talking about a window without glass.” Wat kun je zeggen over de betekenis van seksualiteit in het boek?

15. Geheimen spelen een belangrijke rol in het boek. Kun je er een aantal noemen?

16. Welke soorten liefde worden in deze roman beschreven?

17. Waarom verlaat Allison Peyton Place? Kent het boek een moraal?

18. Zo ja, wat is volgens jou dan de moraal van het boek?Over de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Peyton Place

Gesponsorde boeken