Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek van de Maand: De Japanse minnaar van Isabel Allende

Elke maand selecteert de redactie van De Boekensalon het Leesclubboek van de Maand. Deze maand staat de nieuwste roman van Isabel Allende centraal. Op Hebban lees je alles over het boek, de auteur en handige discussievragen.

De Japanse minnaar

In een verzorgingshuis bij San Francisco maakt Alma Belasco de balans op van haar ruim tachtigjarige leven, met hulp van haar kleinzoon Seth en haar verzorgster Irina. Om de Tweede Wereldoorlog te ontvluchten, kwam ze als jonge Joodse vrouw van Europa naar Californië, waar ze door haar oom en tante werd opgevangen. Alma sloot vriendschap met haar neef Nathaniel en met Ishimei, de zoon van de Japans-Amerikaanse tuinman van haar oom en tante. Geleidelijk komen Seth en Irina achter de verhalen en geheimen rond deze drie personen. Daarnaast spelen er nog diverse andere intriges, waaronder de trauma’s in Irina’s verleden en de invloed daarvan op haar opbloeiende relatie met Seth. De Japanse minnaar is een roman over gedeeld buitenstaanderschap dat mensen van verschillende afkomst tot elkaar aantrekt. De plot wordt voortgestuwd door de geheimen rond Alma’s minnaar en het verhaal speelt zich af op meerdere locaties.

De Japanse minnaar is verschenen bij Uitgeverij Wereldbibliotheek


Isabel Allende

Isabel Allende is op 2 augustus 1942 geboren in Lima (Peru), waar haar vader op de Chileense ambassade werkte. In 1945 verhuisde ze met haar moeder en broers naar Santiago (Chili). Haar moeder hertrouwde met een diplomaat en Isabel groeide tot 1958 op in Bolivia en Libanon. Na haar middelbare school kreeg ze werk in de journalistiek, was in dienst van de Verenigde Naties en vertaalde diverse boeken. De militaire staatsgreep in 1973, waarbij president Salvador Allende (een neef van haar vader) werd vermoord, leidde ertoe dat ze naar Venezuela vluchtte.

Van 1962 tot 1987 was Allende getrouwd met ingenieur Miguel Frías met wie ze twee kinderen kreeg. In 1988 hertrouwde ze met de Amerikaanse advocaat en schrijver William Gordon, met wie ze zich in Californië vestigde. Hun huwelijk werd in juni 2015 ontbonden. Sinds 1993 is Allende Amerikaans staatsburger, in 2014 ontving ze de Presidential Medal for Freedom, de hoogste onderscheiding die een burger in de Verenigde Staten kan krijgen.

Allende debuteerde in 1985 met de roman La casa de los espíritus (Het huis met de geesten), nog steeds haar grootste succes. Ook haar volgende boeken konden rekenen op grote belangstelling van lezers over de hele wereld. Een speciale plaats in haar oeuvre wordt ingenomen door het boek Paula (1994), een afscheidsbrief aan haar overleden dochter, die door een medische fout in coma raakte. Een verrassing was dat ze zich in 2014 met Ripper aan het genre van de thriller waagde.

Lees veel meer over Isabel Allende en De Japanse minnaar in het meest recente nummer van de Boekensalon.


Discussietips voor leesclubs

  1. Wat vind je van de structuur van De Japanse minnaar? Welk effect had de opbouw van het boek voor jou op de spanningsboog tijdens het lezen?   
  2. Wat wist je voor het lezen van de roman over het lot van Japans-Amerikanen rond de Tweede Wereldoorlog en wat heeft dit verhaal daar eventueel aan toegevoegd?   
  3. Wat is je mening over Alma's besluit om Ishi te verlaten nadat ze ontdekt heeft dat ze zwanger is?   
  4. Hoe heb je het ervaren dat bijna elk personage een eigen uitgewerkt verhaal krijgt toebedeeld? Welke verhalen hadden wat jou betreft eventueel ook weggelaten mogen worden en welke absoluut niet? Waarom?   
  5. Wat vind je van de laatste onthulling die er gedaan wordt over Ishi? In hoeverre had je die zien aankomen?   
  6. Er komen enkele verrassende wendingen voor in het verhaal. Welke vond je het meest verrassend en waarom?   
  7. Allendes werk staat in de traditie van het magisch-realisme. Op welke plaatsen speelt magie in De Japanse minnaar een rol? Welke waarde hecht je aan dit aspect van Allendes werk?   
  8. Waar staat Ishi's liefde voor tuinieren in het verhaal symbool voor?   
  9. De vrouwelijke personages in Allendes werk zijn bijna zonder uitzondering erg sterke vrouwen. Hoe is dat in De Japanse minnaar? Hoe denk je over de wijze waarop Allende vrouwen portretteert?   
  10. Op zin.nl wordt de roman aangeprezen met: ‘Een wervelende roman zoals alleen Allende die kan schrijven: kleurrijk, dramatisch, humoristisch, vol cliffhangers, meeslepend tot de laatste bladzijde en met twee vrouwen van wie je alleen maar kunt gaan houden’. In hoeverre ben je het eens of oneens met elk van deze kwalificeringen?   


Discussietips ontwikkeld door Jacandra van den Broek. © NBD Biblion



Over de auteur

De Boekensalon

28 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Leesclubboek van de Maand: De Japanse minnaar van Isabel Allende

 

Gerelateerd

Over

Isabel Allende

Isabel Allende

Isabel Allende (1942) is een Chileense schrijfster. Als diplomatendochter r...