Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Meester Bart #1: Leesles

door Meester Bart 4 reacties
Bart Ongering, beter bekend als Meester Bart, is docent vmbo en onderbouw in Amsterdam en columnist voor Trouw. Door het publiceren van ontroerende en grappige uitspraken van zijn leerlingen werd hij de populairste meester van Nederland. Zijn tweede boek, 'Meester Bart op zijn best', verschijnt 7 november. Een bundeling van zijn beste columns, niet eerder gepubliceerde stukken én een kort autobiografisch verhaal. Speciaal voor Hebban schreef Meester Bart een column!

Leesles

Ik groeide op in een gezin van vier kinderen. Voorlezen was een vast element in het drukke avondprogramma van mijn ouders. Na het avondeten maar altijd vóór het achtuurjournaal, zaten mijn ouders aan ons voeteneinde om uit onze zelf uitgekozen boeken voor te lezen. Zo kreeg ik al vroeg in mijn jeugd een boek onder mijn ogen en was lezen voor de jaren daarna iets wat er gewoon bij hoorde. Ik kan me de vele woensdagmiddagen herinneren waarop wij vrij van school waren en er geen andere verplichtingen waren zoals sport en de muziekschool. Mijn moeder nam ons dan mee naar de bibliotheek om daar op zoek te gaan naar de jeugdliteratuur voor de komende drie weken. Ik was vooral onder de indruk van De GVR van Roald Dahl en Wij zijn wegwerpkinderen van Thea Beckman. Eenmaal thuis doken we al gauw in de boeken en heb ik in die tijd eigenlijk meer gelezen dan ooit daarna.

De boekenkast in de woonkamer was vooral de boekenkast van mijn ouders. Ik wilde wel bijzonder vinden dat ook mijn ouders boeken van de bibliotheek meenamen, daar zij thuis al zoveel boeken hadden. Ik wilde maar niet geloven dat zij alle boeken hadden gelezen. Nu, zo’n 25 jaar later, ben ik mijn eigen vader geworden met dezelfde grote boekenkast in de woonkamer en daarin veel boeken die ik gelezen heb, maar net zoveel exemplaren waarin ik nog altijd moet beginnen. Maar hoe gewoon ik het vond en vind om rond de boekenkast te wonen, is het voor lang niet alle kinderen zo dat lezen een onderdeel van de dag is. Niet alle ouders stellen hun kinderen bloot aan het lezen van boeken en niet alle kinderen vinden het even leuk om te lezen. Ook voorlezen, iets waarvan ik als kind dacht dat het doodnormaal was, is niet in alle huizen en haarden een vast element van de dag.

En dus heb ik als docent de kans maar ook de plicht om met de kinderen te lezen. Toen ik op de middelbare school zat, had ik tijdelijk niets met lezen. En dus sta ik ook niet voor de klas in de waan dat al mijn leerlingen in mijn klas van lezen houden. Toch ben ik een paar jaar terug erg geraakt toen een leerling in mijn 4vmbo-klas mij vertelde dat hij nog nooit een boek had uitgelezen. Ik kan dit zielig vinden, maar zag het liever als een uitdaging om voor het eind van het schooljaar samen drie boeken te hebben gelezen, en zo geschiedde. Zo geef ik ook dit schooljaar leesles op de woensdagmiddag en vrijdagochtend. Met boeken die de kinderen zelf gelezen hebben, soms naar advies van de meester. De helft leest zelf graag op eigen tempo, de andere kinderen hebben liever dat ik voorlees. En zo worden ook de stoerste kinderen voor een uurtje klein. Wellicht krijg ik hen ook geïnteresseerd in het lezen van Nederlandstalige boeken en neem ik De GVR en Wij zijn wegwerpkinderen met liefde voor hen mee.

Meester Bart

Meester Bart op zijn best verschijnt op 7 november. De foto van Bart is van Matty van Wijnbergen.Over de auteur

Meester Bart

23 volgers
4 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Meester Bart #1: Leesles

 

Gerelateerd

Over

Bart Ongering

Bart Ongering

Ik ben steeds meer een schrijver, maar een meester blijf ik altijd. Werkzaam al...

Gesponsorde boeken