Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Community /

Lezen: hoe, wat, wanneer?

door Debbie (Hebban Crew) 25 reacties
Lezen is leuk! Ja toch, zeker? Daar zijn we het wel over eens. Maar tijd is schaars en er is in het leven veel te beleven. Aan het einde van een jaar baal je dan weer dat je weinig boeken hebt (uit)gelezen en maak je het goede voornemen meer tijd en rust te nemen voor een boek. Met de Hebban Reading Challenge dagen we je uit een comfortabel leesdoel te stellen voor 2018 én dat te halen. Maar hoe?

1. Leg die telefoon neer!

De smartphones van tegenwoordig zijn een directe oorzaak van het verlies van (kwalitatieve) leestijd. We gluren constant op dat ding. Het bliept, trilt en licht op in diverse kleuren, waarmee het de hele dag om onze aandacht vraagt. 'Even kijken' is niet zo schadelijk, denk je wellicht. Maar door de voortdurende onderbrekingen, zo kort als ze zijn, kom je niet makkelijk in een boek. En dan mag een thriller zo spannend zijn, een roman zo boeiend, het verliest van je social media en digitale nieuws.

Kies ervoor om het geluid van je telefoon uit te zetten als je gaat zitten voor een kostbaar leesuurtje. Facebook kan wel een poosje zonder jou, je vrienden hoeven niet direct een lachende smiley of een duimpje van je op hun grappige gifje of meme. Vind je het lastig? Onderga je fomo (fear of missing out)? Maak de bewuste keuze om een half uur ongestoord te lezen en beloof jezelf dan vijf minuutjes telefoontijd.

2. Netflix uit

Sinds de TV-gids niet meer leidend is voor onze televisieavonden en we kunnen kijken wat we willen, wanneer we willen, is het bingekijken een gevaarlijke vijand geworden van het bingereading. Je kunt in een weekend een heel seizoen van een serie kijken. Lekker 'cocoonen', dekentje, thee, chocoladereep. Wacht! Dat deed je normaal voor je boeken. Voel je hun verdrietige oogjes niet in je rug branden? Maak een deal met jezelf, ook fijn om vierkante ogen te voorkomen en langer te kunnen doen met een serie. Want een jaar wachten op een nieuw seizoen en het dan in een weekend uit hebben is ook wel zonde, hè? Kijk vijf afleveringen en lees dan een uurtje of twee. Zo is iedereen happy.

3. Wachten? Niet zonder boek.

We moeten elke dag wel ergens heen, zijn of wachten. Zorg dat je altijd een boek van een handzaam formaat bij je hebt, een 'busboek'. Onthaast jezelf door in de bus of de trein direct te gaan lezen (maar mis je halte niet!). Kies er wederom voor om in die vijf minuutjes niet naar je telefoon te grijpen, tenzij je boek op dat apparaat staat. Moet je naar de tandarts, huisarts of andere afspraak? Ga stiekem iets te vroeg en lees in de wachtkamer. Zit je net in een spannend hoofdstuk als je geroepen wordt? Ga dan na de afspraak gewoon weer in die wachtkamer zitten om je boek uit te lezen. De tijd die we 'verdoen' met ergens naartoe gaan of ergens op wachten is enorm, als je alles optelt. Het zou geweldig zijn als je al die tijd kunt gebruiken om te lezen.

4. Luister

Het is niet altijd even praktisch om een boek vast te houden. In bad kan het onhandig zijn, maar ook tijdens sport, het huishouden of een wandeling met Bruno duik je niet in een papieren boek. Een luisterboek is dan dé uitkomst. Je kunt zelfs wisselen tussen papieren boek en luisterboek als je dat zo uitkomt. Voor luisterboeken kun je goed terecht bij streamingdiensten als Storytel of bij downloadshops als Luisterrijk. Wil je eerst uitproberen of het iets voor je is, download dan de Hebban Luisterboekenapp waar elke maand wel een gratis luisterboek in is te vinden.

Download de app hier voor iOS (iPhone en iPad) 

Download de app hier voor Android

5. Doe je boek een belofte

Naast al deze afleiding moet je boek ook nog strijden met de honderden om aandacht roepende ándere boeken. Ben jij zo'n lezer die meer boeken koopt dan leest, dan heb je waarschijnlijk een mooie Nog Te Lezen-stapel staan, die je vanuit je ooghoek kunt zien. Online, op Hebban of in je favoriete leesgroepen, krijg je de titels, leestips en jubelkreten om je oren geslingerd. Wat een verleiding, wat een keuze. Als je telkens van boek naar boek sprint, krijg je er nooit een uit. Kies een boek dat bij je past, begin aan dat boek en spreek met jezelf (en je boek) af dat je het uit zult lezen, voordat je een ander kiest. Als het moet kijk je even niet in je leesgroepen op social media en moet je wellicht zelfs, maar dat zeg ik met bloedend hart, Hebban even niet bezoeken.

6. Lees samen

Spreek samen met (online) vrienden of vriendinnen af een boek te lezen. Lees hetzelfde boek als je het samen wilt bespreken of lees allebei een ander boek, met de afspraak het daarna te ruilen. Zo heb je een stok achter de deur die niet al te opdringerig is én bovenal een belofte is voor een gezellige bespreking of een nieuw boek om te lezen. Of doe mee aan een (Hebban) Leesclub, dan móet je echt je boek uitlezen en word je geïnspireerd en gestimuleerd door je medelezers. 

7. Ga de Hebban Reading Challenge 2018 aan

In de Hebban Reading Challenge bepaal jij hoeveel boeken je in het jaar 2018 wilt proberen te lezen. Kijk niet bij anderen hoe hoog hun Challenge is, want het is geen wedstrijdje. Met de Hebban Reading Challenge geven we je een middel om lezen af en toe voorrang te geven. Wij vinden lezen belangrijk en jij ook. Als je een uitdaging bent aangegaan, wil je die ook halen.

Ik ben er klaar voor!



Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1107 volgers
539 boeken
8 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Lezen: hoe, wat, wanneer?