Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Lezers over 2014 - Coenraad: 'Deon Meyer weet je menigmaal te verrassen'

door Coenraad De Kat 1 reactie


Hebban is een site voor én door lezers. We vroegen actieve Hebban-lezers om hun top 5 van 2014 met ons te delen. Vandaag is de beurt aan Coenraad de Kat, vijftig jaar oud en een enorme leesfanaat.

Even voorstellen...

Velen zullen me wel kennen van social media of de Meet & Greets waar ik graag mijn gezicht laat zien, maar voor degenen die me niet kennen: Mijn naam is Coenraad de Kat, 50 jaar en ruim 16 jaar getrouwd. Ik ben een enorme leesfanaat en er gaat geen dag voorbij dat ik niet lees. Ik heb als kind altijd veel gelezen en naarmate ik ouder word, lees ik meer en meer. Regelmatig neem ik deel aan leesclubs en ga naar Meet & Greets die georganiseerd worden door uitgeverijen. Op social media houd ik me voornamelijk bezig met het promoten van boeken, auteurs en uitgevers. Ik doe veel mee aan prijsvragen om op die manier weer nieuwe auteurs te leren kennen.

Ik heb het afgelopen jaar ruim 60 boeken gelezen. Hier zaten veel debuterende auteurs bij die zeer de moeite waard zijn om te lezen, maar ook een paar prachtige exemplaren van al gevestigde auteurs. Niet alles wat ik las was goed, er was ook een aantal boeken waar ik niet veel aan vond qua stijl of die me niet konden boeien. Hieronder mijn top 5 van meest gewaardeerde boeken van 2014, in willekeurige volgorde.
 

'Springvloed' – Cilla & Rolf Börjlind

Het verhaal heeft veel karakters en veel daarvan dragen een rugzak met zich mee waardoor ze zich onderscheiden. Je hebt snel een band met de karakters en gedurende het verhaal leef je met ze mee. Het zette me regelmatig aan het denken. Het boek heeft alles in zich wat je zoekt in een (Scandinavische) thriller: snelheid, detail, spanning, levensechte personages en leesplezier. De plot wordt goed uitgewerkt door de verschillende verhaallijnen en een aantal onverwachte wendingen. En wat een ontknoping zeg! De ontwikkelingen in het verhaal geven niets te vroeg prijs, maar zorgen regelmatig voor een verrassing.

'Spoor' van Deon Meyer

Veel verschillende karakters en verhaallijnen en ze zijn allemaal goed uitgewerkt en vormen een prachtig geheel. Je moet wel goed de aandacht erbij houden om het spoor niet bijster te raken. Vanaf het begin word je het verhaal ingetrokken en het verhaal bleef mij tot het einde boeien. Deon Meyer weet het Afrikaanse landschap mooi te beschrijven en ondanks de spanning die supergoed wordt opgebouwd, straalt er op een bepaalde manier ook rust vanuit. Meyer weet je menigmaal te verrassen met een wending in het verhaal, zodat je je afvraagt waar het ditmaal naar toe gaat of wat dit met het verhaal te maken heeft.

'De dode kamer' van Bronja Hoffschlag

Vanaf de eerste bladzijde werd ik meegenomen in het lange verhaal van twee broers die o zo totaal verschillend zijn. Tijdens het lezen leef je mee met hun levens. Regelmatig werd ik qua emoties heen en weer geslingerd tussen de broers. De opbouw was goed en de spanning werd goed opgevoerd. Er werd niets te vroeg prijsgegeven. De spanning lag wel in het psychologische aspect. Gedurende het lezen van deze dikke pil krijg je iedere keer weer wat info over de karakters, waardoor je continu geboeid blijft en meer wilt weten over het verdere verloop. Zelfs op het einde blijf je achter met de vraag wat de auteur met de volgende twee delen nog meer in petto heeft voor de lezers.

'De mythe van Methusalem' van Jo Claes

De schrijfstijl van Jo Claes is rustig, maar vlot en zeer toegankelijk. Claes heeft een eigen stijl. Er wordt zeer goed naar de ontknoping toegewerkt en de verschillende zaken hebben een zeer goede balans en zijn in harmonie. De wendingen in het verhaal verrasten mij regelmatig. Geen enkel moment is mijn aandacht verslapt. Ik ben zeer tevreden met de kennismaking met deze auteur en ga zeker de andere delen ook lezen. Hoewel een groot gedeelte van het verhaal zich in Vlaanderen afspeelt, is het geen Vlaamse thriller maar meer één van internationaal kaliber.

'Mijn vader was een NSB’er' – Elmer den Braber

Elmer beschrijft het verhaal vanuit Elsa en hoe zij de oorlog heeft beleefd en ervaren. Elsa is nog een puber als de oorlog begint en wordt heen en weer geslingerd tussen haar gedachten. Aan de ene kant is ze nog het onschuldige naïeve meisje en aan de andere kant weet ze heel goed wat er zich allemaal afspeelt. Gedurende de oorlog ontdekt Elsa dilemma’s en geheimen waar ze mee worstelt. Maar tegelijkertijd zie je ook hoe ze haar plezier behoudt en zichzelf staande houdt in haar 'onderdrukte' leven tijdens de oorlog. Elmer beschrijft het op een manier alsof je bij je oma op visite bent en ze jou haar levensverhaal vertelt en je meeneemt in haar gedachten en ervaringen. Vanaf het begin word je meegenomen in dit familiedrama en het verhaal houdt je in zijn greep. Ik werd geraakt door de emoties van deze familie en vroeg me regelmatig af wat ik zelf gedaan zou hebben als ik in deze situatie zou zitten.




Over de auteur

Coenraad De Kat

233 volgers
530 boeken
2 favoriet


Reacties op: Lezers over 2014 - Coenraad: 'Deon Meyer weet je menigmaal te verrassen'

 

Gerelateerd