Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Deon Meyer

Artikelen 17 Newsroom 6 Spots 19 Topics 1

Deon Meyer  (Paarl, Zuid-Afrika, 1958) is de internationale bestsellerauteur van een aantal misdaadthrillers die zich in Zuid-Afrika afspelen. Hij groeide op in Klerksdorp in de Noorwest-provincie, het gebied van de goudmijnen. Na zijn diensttijd en zijn studie aan de universiteit van Potchefstroom werkte hij als verslaggever en later als persvoorlichter, tekstschrijver, creative director, webmanager, internetstrategist en merkenconsultant. Al op zijn veertiende schreef hij zijn eerste boek, maar hij ging er pas serieus werk van maken toen hij de dertig was gepasseerd. Hij publiceerde zijn verhalen in Zuid-Afrikaanse tijdschriften, en in 1994 verscheen zijn eerste boek, alleen in het Afrikaans.

Meyer wordt wel op dezelfde hoogte gezet met grootheden in de misdaadliteratuur als Ian Rankin, Henning Mankell en Michael Connelly. Internationaal wordt hij ook vergeleken met John Le Carré, vanwege de politiek die altijd een rol speelt in zijn boeken. Meyer verenigt maatschappijkritische thema’s en zeer menselijke (vaak beschadigde) personages – die typerend zijn voor de Scandinavische misdaadliteratuur – met de snelle, plotgedreven actie uit de Amerikaanse thrillertraditie. Deze unieke mix maakt zijn boeken tot verslavende pageturners. 

Zijn boeken werden in zevenentwintig talen vertaald en wonnen veel internationale prijzen, waaronder de Meyer Le Grand Prix de Littérature Policière en de Prix Mystère de la Critique (Frankrijk). In 2012 werd zijn thriller 13 uur  door de Detective- en Thrillergids van Vrij Nederland uitgeroepen tot Thriller van het Jaar, wat Meyers grote doorbraak in Nederland en Vlaanderen betekende. 

Bennie Griessel
Bennie Griessel was volgens zijn geestelijk vader Deon Meyer nooit bedoeld als seriepersonage. Griessel speelde maar een klein rolletje in het eerste boek Duivelspiek. Hij was daarin een alcoholist, natuurlijk een beetje een cliché, maar uiteindelijk besloot Meyer het personage nog een kans te geven. 'Als Griessel de pagina binnenloopt dan gebeurt er iets,' aldus Meyer. 'En toen dacht ik: of ik moet zijn alcoholistische verleden vergeten, of ik maak er een feature van. Ik heb me goed verdiept in alcoholverslaving. Ik heb zelfs een aantal Alcohol Anonymous Meetings bijgewoond. Het is zo treurig om te zien. Elke dag is een gevecht voor ze. Diezelfde strijd voert Benny Griessel, dag in dag uit.'

Bennie Griessel is rechercheur bij de afdeling Ernstige Delicten in Kaapstad (Zuid-Afrika) waar hij samenwerkt met Vaughn Cupido. Griessel heeft naast zijn gevecht met de fles weinig geluk in de liefde waardoor hij zich vaak in allerlei bochten moet wringen. 

1. Infanta (2007, Duivelspiek)
2. 13 uur (2008, 13 uur)
3. 7 dae (2013, 7 dagen)
4. Kobra (2014, Cobra)
5. Icarus (2015, Icarus)
6. Prooi (2018, Prooi)

Kort verhaal:
De vrouw in de blauwe mantel (2017)

Laatste bewerking door Gea Kuipers op 25/06/2023
Auteursfoto: Via site Uitgeverij A.W. Bruna
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Door lezers

Thriller Café / Prooi - Deon Meyer
20 februari 2019 19 reacties
Thriller Café / Koorts - Deon Meyer
12 februari 2019 19 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken