Hebban vandaag

Lezen /

Kaapse wijn, hebzucht en moord: 'Donkerdrif' is de nieuwste Deon Meyer

door Hebban Crew 5 reacties
De Zuid-Afrikaanse Deon Meyer schrijft met 'Donkerdrif' alweer zijn zevende Bennie Griessel-misdaadroman. De internationale bestsellerauteur brak in 2012 door in Nederland en Vlaanderen met '13 uur' – het tweede boek met de rechercheur, maar het eerste waarin Bennie Griessel daadwerkelijk optrad als seriedrager. Lees hier de sneak preview van Meyers nieuwste thriller.

Deon Meyer (1958) werkte, voor hij serieus als auteur aan de slag ging, als verslaggever, persvoorlichter, tekstschrijver, creative director en merkenconsultant. Zijn verhalen en een eerste roman werden vooralsnog alleen gepubliceerd in thuisland Zuid-Afrika, maar daarna brak hij wereldwijd door. Inmiddels worden zijn boeken in zevenentwintig talen vertaald. Ook won hij al veel internationale prijzen, en riep de Detective- en Thrillergids van Vrij Nederland 13 uur uit als Thriller van het Jaar.

'Verreweg de beste misdaadschrijver van Zuid-Afrika.' – The Guardian

Meyer vertelt over de populaire Bennie Griessel dat de rechercheur eigenlijk nooit bedoeld was als seriepersonage. Hij speelde immers maar een klein rolletje in Duivelspiek, het eerste boek waar hij in verscheen. Hij was daarin een alcoholist, maar toch wilde Meyer hem een tweede kans geven: 'Als Griessel de pagina binnenloopt dan gebeurt er iets.' Om zijn personage recht aan te doen, verdiepte Meyer zich in alcoholverslaving. Griessel is rechercheur bij de afdeling Ernstige Delicten in Kaapstad en werkt samen met partner Vaughn Cupido.

Donkerdrif

Adjudant-officier Milo April is in koelen bloede doodgeschoten bij het Waterfront van Kaapstad. Op klaarlichte dag, een executie. En misschien is een hoger lid van de Zuid-Afrikaanse politie daar verantwoordelijk voor. En mogelijk houdt het verband met de geheimzinnige brieven die de geschorste luitenants Bennie Griessel en Vaughn Cupido hebben gekregen. Met bedekte verwijzingen naar corruptie binnen de regering. Maar tot hun frustratie moeten Bennie en Vaughn hun kostbare tijd besteden aan de vermissing van een student, die na een weekendje feesten spoorloos verdwenen is.

En de schatrijke Marnus Boonstra, de beruchte oplichter, vraagt makelaar Sandra Steenberg of ze Donkerdrif wil verkopen, het kapitale wijnlandgoed. Sandra, de vrouw van schrijver Josef en moeder van twee kinderen, heeft het geld hard nodig. Ze verdrinkt haast in de schulden en is wanhopig. Maar de transactie loopt fout. En nu zitten Griessel en Cupido ook al achter haar aan. Langzaamaan komen de rechercheurs tot de conclusie dat de zaken verbonden zijn door de donkerste drift die er bestaat: hebzucht.

'Een van de scherpzinnigste thrillerschrijvers ter wereld.' – The Times

Deon Meyer op Hebban

'Naast het zenuwslopende tempo, heeft hij vooral gezorgd voor een bundeling van interessante personages. Griessel is een alcoholist, heeft zijn alcoholprobleem inmiddels onder controle, maar nog niet bezworen. Zijn "hands off"-rol bij de verschillende onderzoeken geven een nieuw soort glans aan het alom bekende politiewerk. De Zuid-Afrikaanse setting, de bijzondere etnische samenstelling van de bevolking en het politieapparaat in het bijzonder geven extra kleur aan het verhaal.'4* Hebban-recensie van 13 uur

'Politiek, corruptie, rassen- en stammenspanningen, bedreigde fauna en ecologie. Zoals in al zijn boeken laat Deon Meyer ook in Onzichtbaar de lezer weten wat hij van de Zuid-Afrikaanse maatschappij vindt, maar hij doet dit zonder het verhaal storend op te houden. Gelukkig, want Onzichtbaar heeft een pakkende story. De zoektocht van Lemmer en Emma naar haar verdwenen broer is buitengewoon spannend. Dat komt door Meyers indringende stijl van schrijven. Mooie, korte zinnen. Scherpe observaties. Geen onnodige uitstapjes. Vanaf de eerste pagina zindert het boek en is de lezer gegrepen. – 4* Hebban-recensie van Onzichtbaar

'Knap is ook hoe Deon Meyer de spanningsboog hoog houdt door beetje bij beetje de hoofstukken langer te maken waardoor de lezer de kans krijgt meer betrokken te raken bij de verhaallijnen van de afzonderlijke hoofdpersonen.' – 4* Hebban-recensie van Prooi

'Deon Meyer is een van de reuzen binnen het misdaadgenre.' – El Mundo

Leesfragment

Ben je al bekend met Deon Meyer en zijn boeken over rechercheur Bennie Griessel, of zou je ze juist graag willen leren kennen? Lees hieronder een sneak preview van Donkerdrif, vertaald door Martine Vosmaer en Karina van Santen.

Lees hier de eerste drie hoofdstukken

Houd Hebban goed in de gaten, want binnenkort verschijnt er een interview met Deon Meyer!Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Kaapse wijn, hebzucht en moord: 'Donkerdrif' is de nieuwste Deon Meyer

 

Gerelateerd

Over

Deon Meyer

Deon Meyer

Deon Meyer  (Paarl, Zuid-Afrika, 1958) is de internationale bestsellerauteur v...