Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Lezers worden niet vrolijk van Grunbergs nieuwste boek

door Daphne van Rijssel (crew) 1 reactie
Vandaag werd in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam 'Het bestand' gepresenteerd, het nieuwe boek van Arnon Grunberg. 350 proefpersonen mochten het boek alvast lezen, met elektroden op hun hoofd die de hersenactiviteit maten. Wat blijkt? Na het lezen blijken lezers hoger te scoren op negatieve emoties, zo meldt het ANP.

Alhoewel de resultaten van het lezersonderzoek nog niet zijn geanalyseerd, blijkt uit de vragenlijst die lezers voor en na het lezen van Het bestand invulden dat "de lezers behoorlijk geraakt worden door het boek”, aldus hersenonderzoeker Ysbrand van der Werf van het Nederlands Herseninstituut en het VUmc. "Na het boek zie je dat mensen hoger scoren op negatieve emoties zoals boosheid en walging en lager op positieve emoties. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze het geen mooi boek vinden”.

Het doel van het EEG-onderzoek (elektro-encefalografie, een soort hersenscan) was om uit te zoeken of aan de hersenactiviteit emoties zijn af te lezen. "We weten nog niet of de wisseling van emoties goed waar te nemen is in de hersenactiviteit. Het is voor het eerst dat dat op deze manier onderzocht wordt", aldus Van der Werf. Ook Grunberg werd tijdens het schrijven van dit boek met een EEG gemonitord. Uit die scan kwamen geen bijzondere pieken of dalen, wat volgens de schrijver komt doordat de emotie tijdens het schrijven niet zo hevig is. De passages uit het boek bedenkt Grunberg op andere momenten, legt de onderzoeker uit, "tijdens het douchen of tijdens het eten bijvoorbeeld. Om het creatieve proces te meten, zou je dus de hele dag via elektrodes de hersenactiviteit moeten meten.”

Het bestand gaat over een jonge vrouw die de onlinewereld als de ideale leefwerld beschouwt.
Lees binnenkort de recensie van dit boek op Hebban!Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Lezers worden niet vrolijk van Grunbergs nieuwste boek

 

Gerelateerd

Over

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) is een gevierde en vaak bekroonde romanschrijver. Zijn deb...

Gesponsorde boeken