Hebban vandaag

Dossier /

Lisa Genova: hersenziektes in de hoofdrol

Langzaamaan leert Nederland de boeken van Lisa Genova kennen. Sinds gisteren is haar populariteit weer enigszins toegenomen toen bekend werd dat Still Alice (Ik mis mezelf) de winnaar is van de Parel, de publieksprijs voor de beste boekverfilming van het afgelopen jaar. De Amerikaanse schrijfster timmert al langer aan de weg met haar boeken waarin hersenziektes een hoofdrol spelen. Wie is toch die Lisa Genova en waarom schrijft ze boeken over ziektes? Hebban zocht het uit.

Lisa Genova (44) woont en werkt in Boston. Haar interesse in en kennis van de ziekte van Alzheimer heeft ze aan haar werk als neurowetenschapper te danken. Toen ze nog wetenschapper was, hoopte ze dat ze met onderzoek tot een behandeling of genezing van hersenziektes zou komen. Zover is het niet gekomen.

Inmiddels heeft ze haar wetenschappelijke carrière in de wilgen gehangen, maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en daarom spelen verschillende neurologische hersenziektes de hoofdrol in haar romans.
“Al mijn boeken gaan over mensen die met een neurologische ziekte of conditie leven, die de neiging hebben om te worden vergeten, gevreesd of verkeerd te worden begrepen,” vertelt Genova aan het Canadese CTV News.

Ik mis mezelf

Still Alice, of Ik mis mezelf, zoals het in het Nederlands is uitgegeven, vertelt het verhaal van de vijftigjarige Alice die een druk leven als wetenschapper leidt wanneer ze de diagnose vroege alzheimer krijgt. Haar leven verandert drastisch: ze verliest haar carrière en de regie over haar eigen wereld. Haar plan om haar man en kinderen niet tot last te zijn en op tijd afscheid te nemen, verdwijnt uit haar geheugen. En Alice blijft achter, zonder haar herinneringen aan het verleden, zonder hoop voor de toekomst.

Genova gebruikt al haar kennis voor haar boeken. Maar de Amerikaanse bestsellerauteur put niet alleen maar uit eigen geheugen, werk en studie.  “Ik begin altijd met een uitgebreid onderzoek. Dat betekent dat ik heel veel lees, medische en wetenschappelijke professionals interview en mensen leer kennen die de ziekte hebben. Mijn doel is om de waarheid te vertellen binnen door mij bedachte omstandigheden,” staat in de Huffington Post te lezen.

Met het schrijven van romans over hersenziekten lijkt Genova een niche in de grote hoeveelheid uitgegeven boeken te hebben gevonden, die tevens aanslaat bij het grote publiek. Buiten alzheimer in Ik mis mezelf schreef ze over autisme (Love Anthony) en een door een auto-ongeluk opgelopen hersenletsel in Linksgelaten. In Amerika is haar vierde boek onlangs uitgekomen, dat het verhaal vertelt van een politieagent met de ziekte van Huntington (Insight the O’Briens). Hoewel ze met haar boeken hersenziektes niet kan behandelen of genezen zijn haar boeken voor de meeste mensen echte eye openers. Een volgend boek is al in de maak: een boek over ALS.

Geen droomstart, wel een droomdebuut

In 2007 debuteerde Genova als schrijfster met Ik mis mezelf.  Een droomstart was het allerminst, aangezien er geen enkele literaire agent in haar werk geloofde en ze overal tegen een dichte deur aanliep. Dan maar zelf uitgeven, moet Genova gedacht hebben en dat was precies de volgende stap. Ze gaf het boek zelf uit en verkocht de boeken vanuit haar kofferbak.

Dat was toen. Inmiddels is de New York Times-besteller Ik mis mezelf niet meer uit de hitlijsten weg te slaan, helemaal niet meer sinds het boek verfilmd werd met in de hoofdrollen Julianne Moore (foto) en Alec Baldwin. Voor haar rol als Alice kreeg Moore een Oscar. Genova hoeft haar boeken niet meer zelf uit te geven of met exemplaren te leuren. Haar boeken worden nu door een gerenommeerd New Yorkse uitgever uitgegeven.
Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Lisa Genova: hersenziektes in de hoofdrol

Gesponsorde boeken