Hebban vandaag

Interview /

Marcel van Driel: Ondernemen is een manier van leven

Marcel van Driel is de man van de populaire jeugdboeken 'Superhelden.nl', de man van de 'Waanzinnige Plannen' en de man van het toekomstige 'Nachtmerrieman'. Deze man heeft geen tijd en komt toch met een nieuw boek: 'Geen tijd, geen geld, toch doen'. Hebbanrecensent Annette vroeg hem hoe hij dat voor elkaar krijgt.

De meeste lezers zullen jou kennen als jeugdboekenschrijver. Geen Tijd, Geen Geld, Toch Doen en zijn voorganger Waanzinnige plannen! En hoe ze te realiseren vallen in het genre psychologie en coaching. Waar komt het idee vandaan om ook in dit genre boeken te gaan schrijven?

Ik heb zelf altijd al Waanzinnige Plannen gehad. Zo verbrak ik het record filmkijken en zegde mijn baan op om fulltime schrijver te worden. Ik had een idee voor een jeugdroman dat niet alleen een boek moest worden maar waarmee ook online een game gespeeld kon worden. Het idee sloot aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2011: superhelden. Toen ik bezig was met het schrijven van Superhelden.nl bleek de domeinnaam www.superhelden.nl al door iemand anders in gebruik te zijn. Ik heb contact opgenomen met die persoon en terwijl ik in onderhandeling was over het boek en de domeinnaam kwam spontaan de hashtag #waanzinnigeplannen in me op. Zo ontstond de eerste verwijzing naar Waanzinnige Plannen. Toen ik na een spontane boslezing over Waanzinnige Plannen werd uitgenodigd om op de hogeschool in Leeuwarden over het onderwerp een lezing te geven kwam ik op het idee om er een compleet boek over te schrijven.

Hoe verhoudt GTGGTD zich tot Waanzinnige Plannen?

Het moest oorspronkelijk een cadeaueditie worden, een kortere versie. Toen ik mijn titel bekend maakte aan de uitgever werd die afgekeurd. De uitgever kwam zelf met Geen Tijd, Geen Geld, Toch Doen. Ik vond dat zo’n geweldige titel dat ik besloot er een nieuw boek aan te wijden. Ik had genoeg te vertellen over het onderwerp: ik schrijf boeken, geef lezingen en realiseer elk jaar wel een Waanzinnig Plan. Daarnaast zorg ik voor mijn twee kinderen en het huishouden, ik lees regelmatig boeken en kijk films en tv-series, kortom: ik heb een vrij druk leven. Ik heb geleerd om de tijd die mij gegeven is efficiënt te gebruiken. Dit boek gaat over hoe je je manier van denken over tijd en geld kunt veranderen waardoor je ondanks het vermeende gebrek aan tijd en geld toch een Waanzinnig Plan kunt realiseren.

Het boek bevat veel citaten en verwijzingen naar andere boeken en filmopnames. Aan wiens visie heb je zelf het meeste gehad of wie bewonder je het meest?

Neil Gaiman. Ik heb hem onlangs geïnterviewd en bewonder hem als auteur én als mens. Hij heeft echt iets zinnigs te vertellen over kunst. De meeste mensen stoppen met hun plan als er één ding fout gaat. Hij kwam met de geweldige beeldspraak dat je wanneer je aan een project begint het net is als boodschappen in lege flessen stoppen op een verlaten eiland. Je moet misschien wel honderd flessen in het water gooien voor elke fles die terugkomt.

Ook heb ik veel inspiratie gehaald uit de visie van Jim Henson, de createur van de Muppet Show. Toen hij met het idee kwam van een poppenshow voor volwassenen werd hij uitgelachen. Door te volharden in zijn visie en te zoeken naar manieren om zijn Waanzinnige Plan te verkopen heeft hij het voor elkaar gekregen en is zijn werk wereldberoemd geworden.

Op welk punt in je leven zou je zelf het meeste gehad hebben aan je eigen werk?

Dat is een beetje dubbel. Ik heb het meeste zelf uitgevonden door het te doen. Je moet een manier vinden om te starten. Wanneer je kinderen hebt heb je het écht druk. De kunst is dan om je taken zo te verdelen dat je tijd over hebt voor je project. Zoals nu, ik doe met jou nu telefonisch dit interview terwijl ik op weg ben naar Meulenhoff Boekerij voor een afspraak. Ondernemen is een manier van leven, je bent het altijd, net als je altijd papa bent.

Er staat na vrijwel elk hoofdstuk een oefening. Heb je die zelf ook gehanteerd?

Niet allemaal. Sommige oefeningen zijn dingen die ik voor mezelf al gebruik en verwerkt heb in het boek. Voor andere oefeningen heb ik gekeken naar hoe iemand anders zaken aanpakt. Een Helweek bijvoorbeeld (boek van de Noorse mental coach en ex-militair Erik Bertrand Larssen) kan goed werken als je drastisch dingen wilt veranderen en geen kinderen hebt maar in mijn leven zou een Helweek niet passen. Overigens kun je veel dingen van de Helweek elke dag doen: ik sta regelmatig om 5.00 uur op, ik sport bijna elke dag een half uur, ik neem regelmatig rust en ik eet gezond.

Tot slot, wil je zelf nog iets kwijt?

Ja, ik hoop dat ik met dit boek kan bereiken dat iedereen die het gelezen heeft stopt met het maken van excuses en in actie komt. Er zijn zoveel mooie Waanzinnige Plannen die gerealiseerd kunnen worden! Daaraan heb ik dan een steentje bijgedragen.Over de auteur

Annette Jongen

54 volgers
333 boeken
15 favoriet
Boekverkoper


Reacties op: Marcel van Driel: Ondernemen is een manier van leven

Gesponsorde boeken