Meer dan 6,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Boek van de week /

Merkenrijk thrillerdebuut van Ross-protégé

Op 27 februari 1991 werd de Nederlandse diplomaat Robert Jan Akkerman voor de deur van zijn Tunesische villa vermoord. Vanuit een auto werd de eerste secretaris van de ambassade met automatische wapens onder vuur genomen. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis. De moord, die nooit is opgehelderd, vormde de basis van het thrillerdebuut 'Tunis' van journalist René van Rijckevorsel.

Tunis is vrijdag 3 oktober gepresenteerd ten kantore van uitgeverij De Bezige Bij/Cargo. Het boek van René van Rijckevorsel (1961) is na Versleuteld van Gouden Strop- en Schaduwprijswinnaar Donald Nolet en De man in het midden van Bart-Jan Kazemier het derde thrillerdebuut dat bij de imprint Tomas Ross Crime verschijnt. De drievoudige Stropwinnaar heeft zich als 'editor at large' uitvoerig met de totstandkoming van Tunis bemoeid. Van Rijckevorsel noemt Tomas Ross in zijn dankwoord dan ook 'de grote regisseur'.

Van Rijckevorsel is sinds 2001 plaatsvervangend hoofdredacteur van het tijdschrift Elsevier. In 2004 was hij verantwoordelijk voor de lancering van elsevier.nl. Hij werkt al sinds medio jaren negentig voor het weekblad. Zo was hij chef van de redactie Buitenland, correspondent in Zuidelijk Afrika en chef van de redactie Nederland.

In de jaren daarvoor werkte hij onder meer als freelance journalist, was hij correspondent in Tunesië. Dat was in de jaren dat zijn vrouw Roelien als diplomaat in dit Noord-Afrikaanse land gestationeerd was en de diplomatieke gemeenschap werd opgeschrikt door een moord op Akkerman, die in een hoger ambt zou worden benoemd.

''Er was destijds nauwelijks aandacht voor de moord'', zegt Van Rijckevorsel in een interview met het Haarlems Dagblad. ''Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook weinig gedaan om de waarheid te achterhalen. De diplomaat was homoseksueel en het ministerie was misschien te voorzichtig om daarmee te koop te lopen. Het wil liever geen inkijkjes geven in het veelgeroemde rustieke leven van diplomaten.''

Akkerman werd vermoord op dezelfde dag dat de Eerste Golfoorlog ten einde liep en Saddam Hussein capituleerde. ''Die gebeurtenis overschaduwde toen al het andere nieuws.''

In Tunis schrijft Van Rijckevorsel over de journaliste Fiona Duijnwyck, die begin jaren negentig als diplomaat in Tunis gestationeerd was. Op de laatste dag van de Golfoorlog wordt daar de 40-jarige topdiplomaat Jan Willem Bouman doodgeschoten. Ruim twintig jaar na de moord krijgt Duijnwyck een telefoontje van de Tunesische oud-minister Abdallah Ben Yaya met een tip over de moord. Hij belt niet vanuit Tunesië, maar vanuit een uitzetcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Wanneer Duijnwyck hem bezoekt, wordt Ben Yaya vermoord en zij beschoten. Ze besluit terug te gaan naar Tunesië om de zaak tot op de bodem uit te zoeken.

Tunis is een pakkende thriller en leest vlot weg. Dat laatste zal vast te maken hebben met Ross' adviezen om eindeloze bespiegelingen uit de weg te gaan. Wel valt op dat de schrijver strooit met merknamen. Duijnwyck rijdt in 'een milieuvriendelijke' BMW 325iA Touring, stift haar lippen met Chanel, draagt een Rolex Oyster Perpetual, kan niet zonder haar iPhone, drinkt graag een glas Barolo én heeft een Axa-fietssleutel. En dat haar blauwe Samsonite Cosmolite Spinner wieltjes en een harde buitenkant heeft, wil Van Rijckevorsel zijn lezers ook niet onthouden. 



Over de auteur

Hebban Crew

2659 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Merkenrijk thrillerdebuut van Ross-protégé

 

Gerelateerd

Over

René van Rijckevorsel

René van Rijckevorsel

René van Rijckevorsel (1961, Assen) is auteur en journalist. Hij stu...