Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Minichallenge: acht klassiekers in een nieuw jasje

door Hebban Crew 4 reacties
Die ene klassieker nu eindelijk eens gaan lezen? Ontdek via deze Hebban Minichallenge acht klassiekers die recent in een nieuw jasje werden gestoken en ervaar waarom juist deze tijdloze romans in ieders boekenkast horen.

De herontdekking van 2016 was voor Uitgeverij Nieuw Amsterdam de internationale klassieker Het purperen land van de Amerikaanse schrijfster Edna Ferber (1885-1986). Deze roman over de intelligente, onafhankelijke onderwijzeres Selina DeJong, die begin twintigste eeuw op ambitieuze wijze de boerderij van haar overleden man draaiende houdt en voor hun zoontje Dirk zorgt, verscheen voor het eerst in 1924. Het purperen land werd bekroond met de Pulitzer Prijs en is een van de tien herontdekkingen van 2017 van Schwob. Vooral de levendige tijdsbeelden die Ferber creëert door haar bewuste aandacht voor en commentaar op trends, uitvindingen en veranderende sociale rollen vormen de kracht van dit boek. The New York Times schreef: 'Een diepzinnig boek. Helder en sterk, soms dramatisch, altijd fascinerend, met visie. Een roman om te onthouden.' En wat extra bijzonder is: deze klassieker heeft een Nederlands tintje. Het speelt zich namelijk af tegen de achtergornd van een 'doe maar gewoon'-gemeenschap van Hollandse immigranten in High Prairie, nabij Chicago.

De uit India afkomstige Engelse schrijver T.H. White (1906-1964) werd in 1958 bekend met Arthur, The once and Future King (Arthur, koning voor eens en altijd), maar zeven jaar daarvóór schreef hij al een klein meesterwerk over zijn pogingen om een wilde havik te temmen. In De havik beschrijft dierenliefhebber White nauwkeurig de mentale strijd die hij met zijn roofvogel voert. Een vergeefse zoektocht naar een verondersteld verleden waarin mens en dier nog één waren. Aanleiding voor deze onderneming was de depressie waarin de naderende Tweede Wereldoorlog de schrijver had gedompeld. Vijfenzestig jaar na de eerste publicatie van De havik, maakte Jolande van der Klis een nieuwe vertaling van deze klassieker. Op Hebban vertelt ze over dit vertaalproces.

In de winter van 1820 werd de walvisvaarder Essex aangevallen door een reusachtige walvis met bijna menselijke wraakgevoelens. Deze waargebeurde ramp maakte zoveel indruk op de Amerikaanse auteur Herman Melville (1819-1891) dat hij er in 1851 een boek over schreef, Moby Dick. In dit boek voert de bezeten kapitein Achab een mythische strijd met Moby Dick, een witte walvis. De kapitein zint op wraak omdat hij vanwege dit beest ooit zijn been is verloren. Moby Dick is volgens Achab de vertegenwoordiging van het kwaad, de erfzonde en het demonische. Zijn haat jegens de walvis is zó groot dat hij in zijn strijd met het beest zowel zijn schip als het welzijn van de bemanning opoffert. Achab moet en zal Moby Dick vinden en laat zich door niets of niemand weerhouden om zijn doel te bereiken. De roman werd in 1851 niet goed ontvangen. Pas na Melville's dood in 1891 werd Moby Dick bekend en inmiddels behoort het boek tot een van de belangrijkste meesterwerken uit de Amerikaanse literatuur. In 2015, bijna 165 jaar na de eerste publicatie van Melville's roman, was Ron Howards verfilming van dit boek nog op het witte doek te zien.

Sinds The Great Gatsby in 2013 groots werd verfilmd met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, staat deze Great American Novel van F. Scott Fitzgerald (1896-1940) uit 1925 weer volop in de belangstelling. Jay Gatsby heeft alles. Iedereen die in zijn ogen belangrijk is wordt uitgenodigd voor zijn feestjes op zijn landgoed Long Island. Het zindert er van de drinkende en dansende jongelui die over de mysterieyze 'Great Gatsby' praten. Hoewel verschrikkelijk rijk, jong en knap, lijkt hij een eenling tussen de menigte, kijkend en afwachtend, al weet niemand waarop. Onder zijn ogenschijnlijk broeierige, oppervlakkige leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan. Deze destructieve obsessie dreigt alles te vernietigen. The Times noemde The Great Gatsby 'een van de geweldigste boeken uit de Amerikaanse literatuur [...] een tijdloze verbeelding van de allure, corruptie en onverschilligheid van rijkdom.' Verder staat het boek op de tweede plaats in de lijst van 100 beste Engelse romans van de twintigste eeuw.

Gustave Flaubert (1821-1880) was een van de grootste schrijvers van Frankrijk. Hij staat vooral bekend om zijn grote zorg voor stijl. Aan zijn magnum opus Madame Bovary (1856) werkte hij vijf jaar. De roman verscheen als feuilleton in La Revue de Paris en leverde de nodige commotie op. De Franse regering vond het boek namelijk immoreel en spande zelfs een proces tegen Flaubert aan. Tevergeefs, de schrijver werd vrijgesproken. Volgens de Engelse schrijver Julian Barnes (1946) is Madame Bovary 'de eerste grote shopping-and-fucking-roman'. Hoofdpersoon in het verhaal is de met een goedaardige plattelandsarts getrouwde Emma, die hunkert naar een hartstochtelijk leven in Parijs. Haar behoefte aan vurige liefde wordt in haar huwelijk niet vervuld, en ook de buitenechtelijke relaties waarin ze zich stort schenken haar niet het geluk waar ze van droomt. Madame Bovary is zowel een verhaal over een tot mislukken gedoemd huwelijk en een aangekondigde zelfmoord, als een satire op de domheid en gewichtigdoenerij van de provinciale burgerij. Nog altijd een actuele vertelling vanwege de psychologische diepgang en de sterk uitgewerte sociale kritiek.

De Engelse Jane Austen leefde van 1775 tot 1817. Twee eeuwen geleden overleed ze, maar haar boeken worden nog steeds gretig verslonden. Haar eerste twee romans, Sense and Sensibility en Pride and Prejudice, zijn de bekendere titels. Northanger Abbey werd in 1818 gepubliceerd, na haar dood. Het was de vijfde van haar zes gepubliceerde romans. Haar boeken zijn nooit uit druk geweest in al die tijd. De abdij van Northanger, zoals de Nederlands titel luidt, is een van Jane Austens opgewektste romans. Het is een pastiche op de gothic novel, die beroemd is geworden door Ann Radcliffe en Edgar Allan Poe. Maar het is veel meer dan dat. Jane Austen lukt het niet om haar sprankelende vrolijkheid in toom te houden, en die spat dan ook van elke pagina. Daardoor zijn de sociale en romantische ontwikkelingen rond de hoofdpersoon, Catherine Morland, een waar genoegen om te volgen.

Schrijf je in voor een Hebban Leesclub met Jane Austens Trots en vooroordeel

Een ideaal boek voor de Landenchallenge is Jules Vernes De reis om de wereld in 80 dagen. Je kunt nogal wat landen afvinken als je dit boek kiest. We houden een supercategorie in gedachten voor het einde van 2017. Boeken met wereldreizen waardoor je ineens een hele rits landen kunt afvinken. Voor de Challengers die rond half december 2017 in de stress schieten omdat ze niet alle landen hebben gehad, zal dat een ultieme Joker zijn om in te zetten. Tegenwoordig is een wereldreis niet zo'n ingewikkelde toestand, maar als je geen Boeings, hypersnelle treinen en andere moderne voertuigen tot je beschikking hebt is het een heel ander verhaal. In De reis om de wereld in 80 dagen gaat Phileas Fogg een weddenschap aan om in tachtig dagen de wereld om te reizen. Hij gaat samen met zijn knecht Passepartout op weg en maakt onder andere gebruik van de trein, paard en wagen, schepen en een olifant. De Britse rechercheur Fix zit hen echter op de hielen en verdenkt Fogg ervan 55.000 pond van de Bank of England gestolen te hebben. Zijn gelijkenis met de dief is sterk en zijn haast om weg te komen komt de rechercheur verdacht voor. Lukt het Fogg om zijn weddenschap te voltooien?

Thomas Mass schreef Lotte in Weimar in 1939 en wilde met deze roman Duitsland een spiegel voor houden. Hij probeerde via Goethe tegenwicht te bieden aan de Duitse romantiek, die zich met het nazisme in zijn zwartste gedaante openbaarde. Weimar, 1816. In een deftig hotel arriveert een elegante dame op leeftijd: Hofrätin Charlotte Kestner-Buff, de Lotte op wie de jonge Goethe hartstochtelijk verliefd werd, en die model stond voor zijn wereldberoemde debuutroman Die Leiden des jungen Werthers. Charlotte, wier komst de stad in rep en roer brengt, gebruikt een bezoek aan bloedverwanten als voorwendsel om die beroemde jeugdvriend weer te zien. Als ze enkele dagen later bij hem te gast is, volgt een ontnuchtering. Van Thomas Mann zijn vooral de lijvige romans Buddenbrooks en De Toverberg bekend.

Bedenk je eigen Hebban minichallenge

Bedenk je eigen minichallenge en inspireer andere lezers. Maak een boekenlijst aan en noem deze Minichallenge: {gevolgd door de naam van je challenge}.
Kies minimaal 3 en maximaal 10 titels voor je lijst.

Surf naar www.hebban.nl/minichallenges voor meer informatie en om jouw challenge aan te melden.



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Minichallenge: acht klassiekers in een nieuw jasje

 

Gerelateerd

Overig

Minichallenge: Acht klassiekers in een nieuw jasje

op 05 december 2016 door Hebban Crew 8 boeken 30 volgers 1 reactie 1 like

Hebban Spots

Hebban Minichallenges

100 volgers

Dit is dé Hebban Spot voor alle redactionele - en gesponsorde - minichallenges die je kunt gebruiken om je Hebban Reading Challenge een extra tintje te geven. Een Hebban Minichallenge is een...