Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Minichallenge: acht SciFi-klassiekers

door Martijn (Hebban Crew) 12 reacties
Klassiekers van het sciencefictiongenre zijn er te over, daarom hebben we een selectie gemaakt van acht scifi klassiekers die ook nu nog leesbaar en interessant zijn. Van boeken die spelen in inmiddels vervlogen tijden - Frankenstein, 1984, 2001 - tot de verre toekomst - Duin, Ringwereld, De linkerhand van het duister - klassieke sf heeft iedereen wat te bieden.

2001 - Een ruimte odyssee van Arthur C. Clarke

Het schrijven van dit boek ging ongeveer gelijk op met het filmen van de gelijknamige film van Stanley Kubrick. Het gaat over het eerste contact met buitenaardse wezens en de ontdekking van het zonnestelsel. Ook al is het jaar waarin de mensheid naar Saturnus (in de film naar Jupiter) zou vliegen al lang verstreken, de beschreven technologie en wetenschap zijn nog steeds accuraat. Naast de menselijke personages is er een mooie rol weggelegd voor HAL 9000, waar ook nu nog regelmatig naar verwezen wordt.

Frankenstein van Mary Shelley

Dit boek wordt vaak gezien als een horrorverhaal, maar het is toch echt sciencefiction, zeker als je kijkt naar de tijd waarin het geschreven werd. Victor Frankenstein gebruikt technologie om zijn schepsel tot leven te wekken. Het boek begint op de Noordpool, waar Frankenstein zijn verhaal vertelt over hoe het mis ging met zijn schepsel. Het verhaal is vele malen verfilmd en is een eigen leven gaan leiden.

Duin van Frank Herbert

De woestijnplaneet Arrakis - ook wel Duin genoemd - is de enige bron van de geriatrische drug spijs melange, die behalve lang leven geeft, ook ruimtereizen en voorspellende visioenen mogelijk maakt. De Atreides familie krijgt het beheer van deze belangrijke planeet, maar hun vijanden wachten op een kans, terwijl in de woestijn het woeste Vrijmans volk eigen doelen nastreeft. Dit boek is verfilmd en de eerste drie delen zijn tot een TV serie bewerkt.

Ringwereld van Larry Niven

In de bekende ruimte (waar heel veel van Nivens boeken en verhalen spelen) is nergens zo'n indrukwekkend bouwwerk te vinden als de mysterieuze Ringwereld. Louis Wu en zijn kompanen worden op onderzoek uitgestuurd en reizen over de schier oneindige oppervlakte van de ring, die de gehele baan om zijn ster beslaat. Een reisverhaal over een vrijwel onvoorstelbare ruimteconstructie.

De man in het hoge kasteel van Philip K. Dick

Wat was er gebeurd als niet de geallieerden, maar juist de Nazi's en Japanners de Tweede Wereldoorlog hadden gewonnen? Dit boek speelt in de voormalige Verenigde Staten, die nu juist verdeeld zijn tussen de twee fascistische overwinnaars. Hawthorne Abendsen, de man in het hoge kasteel, is maar één van de personages die in deze angstaanjagende wereld proberen te overleven.

Het verhaal van de dienstmaagd van Margaret Atwood

Ook in het boek van Atwood is het slecht afgelopen met de Verenigde Staten. De Republiek van Gilead heeft de macht overgenomen en een streng religieus regime ingevoerd, dat vooral voor vrouwen erg onprettig is. Vanuit het perspectief van hoofdpersoon Offred wordt de dystopische samenleving scherp neergezet.

1984 van George Orwell

In 1984 is het ook niet best gesteld met de vrijheid, in dit boek in het voormalige Groot Brittannië. De Gedachtenpolitie handhaaft Grote Broers wetten met harde hand en zelfs door het aanpassen van de taal worden manieren gevonden om de inwoners van Oceania (de Amerika's, Australië, Zuidelijk Afrika en Groot Brittannië) en Airstrip One (Groot Brittannië) te onderdrukken. Iedereen kent de uitdrukking 'Big Brother is watching you'.

De linkerhand van het duister van Ursula LeGuin

Genly Ai is een gezant van de Oekumene, een federatie van planeten, die naar de wereld Gethen gestuurd wordt. De mensen op deze Winterwereld zijn tweeslachtig, wat het erg moeilijk maakt voor Genly om de cultuur te doorgronden. Het boek is één van de eerste sciencefictionverhalen met een feministische premisse.


Bedenk je eigen Hebban minichallenge

Bedenk je eigen minichallenge en inspireer andere lezers. Maak een boekenlijst aan en noem deze Minichallenge: {gevolgd door de naam van je challenge}. Kies minimaal 3 en maximaal 10 titels voor je lijst.

Surf naar www.hebban.nl/minichallenges voor meer informatie en om jouw challenge aan te melden.



Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

561 volgers
1059 boeken
33 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Minichallenge: acht SciFi-klassiekers

 

Overig

Minichallenge: acht scifi-klassiekers

op 04 januari 2017 door Hebban Crew 8 boeken 9 volgers 0 reacties 1 like