Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Nationale Voorleesdagen 2016

Op 27 januari gaan de Nationale Voorleesdagen weer van start. Tot en met 6 februari organiseren scholen, bibliotheken en andere organisaties activiteiten die het voorlezen moeten promoten. Hebban geeft voorlees- en boekentips!


Ook dit jaar worden de Nationale Voorleesdagen afgetrapt met het Nationale Voorleesontbijt. Door het hele land worden in peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, basisscholen, boekhandels en bibliotheken meer dan duizend voorleesontbijten georganiseerd. Op veel locaties zijn dat bekende Nederlanders, waarvan H.K.H Prinses Laurentien het voortouw neemt.  

Zij helpen mee om de boodschap van Stichting Lezen zo bij het grote publiek bekendheid te geven. Voorlezen is niet alleen leuk voor kind én ouder, het heeft ook nog eens een groot positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Het voorleeskwartier mag dus niet onderschat en eigenlijk ook niet gemist worden. Hoe eerder je begint met dit ritueel, hoe makkelijker je kind later zelf boeken zal (leren) lezen.   

Voorleestips

Maar hoe maak je van het (liefst) dagelijkse moment een succes? De keuze van het boek is belangrijk. Het aanbod aan mooie boeken is enorm, dus is er altijd een geschikt boek te vinden. Maar tegelijkertijd kan het je in verwarring brengen. Probeer in dat geval een exemplaar te kiezen waarvan het thema aansluit bij de actuele gezinssituatie. Misschien ligt er een verhuizing in het verschiet, of komt er een broertje of zusje bij? Kies daarnaast een verhaal dat geschikt is voor de leeftijd van jouw kind. In boekhandels en bibliotheken worden de boeken vaak thematisch en op leeftijd gerangschikt.  

Het voorleesmoment wordt pas een ritueel als je het vaker, liefst dagelijks, op dezelfde manier aanpakt. Lees op een vast moment voor, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, en op dezelfde plek. Bekijk samen de buitenkant van het boekje en lees daarna rustig en duidelijk voor. Betrek je kind bij het verhaal. Vraag hem of haar wat er op de plaatjes in het boek te zien is. Worden er moeilijke woorden gebruikt? Dan tonen de illustraties vaak wat er bedoeld wordt. Ook kun je het voorlezen interactief maken door je zoon of dochter te vragen hoe hij/zij denkt dat het verhaal af zal lopen.  

Voor meer tips kun je hier terecht.

Weet je echt niet welk boek je moet kiezen? Uit het overweldigende aanbod maakte een jury van jeugdbibliothecarissen een selectie: de Prentenboek TopTien.   

Topprentenboeken

Ieder jaar wordt door Stichting lezen een prentenboek gekozen dat centraal staat tijdens de voorleesdagen. In 2016 is dat We hebben er een geitje bij! van Marjet Huiberts en Iris Deppe. Niet verwonderlijk, vond Hebban-recensent Koen Driessens. De tweeregelige rijmpjes en kleurrijke wascotekeningen vol details maken van dit eenvoudige prentenboek volgens hem een waar voorleesplezier. 

Ter gelegenheid van de voorleesdagen is het prentenboek in klein formaat uitgegeven. Deze bevat bovendien een code waarmee peuters (en hun ouders) via de website van De Nationale Voorleesdagen vanaf 27 januari de bijbehorende app kunnen downloaden op de smartphone of tablet. Daarop is een geanimeerde versie van het prentenboek te vinden, voorgelezen door actrice Georgina Verbaan.    


De Prentenboek TopTien

We hebben er een geitje bij! - Marjet Huiberts en Iris Deppe (Gottmer) Hebban-recensie
De krijtjes staken - Drew Daywalt en Oliver Jeffers (De Fontein)
De krokodil die niet van water hield - Gemma Merino (Lemniscaat)
De leeuw en het vogeltje - Marianne Dubuc (Querido)
Feestmaal voor de koning - Marlies Verhelst en Linde Faas (Lemniscaat)
Gewonnen - Ruth Wielockx (Clavis)
Gonnie & vriendjes in ganzenpas - Olivier Dunrea (Gottmer)
Het ei van Egel - Nozomi Takahashi (De Eenhoorn)
Sneeuwwitje breit een monster - Annemarie van Haeringen (Leopold) Hebban-recensie
Vergeet mij nietje - Milja Praagman (De Eenhoorn)    

Vijf sterren op Hebban

In 2015 kregen drie prentenboeken een vijf sterrenwaardering op Hebban. Deze drie verhalen verdienden volgens onze Hebban-recensenten de hoogste score en zijn ook deze voorleesdagen de moeite waard:

Hondje - Guido Van Genechten ★★★★★
‘Het illustratiewerk is met collage gemaakt, met de kenmerkende eenvoudige vormen van Guido van Genechten. Met gouache-verf en een krijtstreepje en met uitgeknipte elementen. Het geheel vormt een vrolijk en divers geheel, met allerlei kleuren en patronen. […] Dit prentenboek laat zien dat je met een eenvoudig verhaal toch voor een rijk en warm prentenboek kan zorgen. Een aanrader.’ Sanne Miltenburg  

Kees van Dijk - Erik van Os & Jan Jutte ★★★★★
‘De auteurs zijn in dit boek helemaal los gegaan, maar een minstens zo grote rol is weggelegd voor de illustrator, Jan Jutte. Hij vertaalt de woorden in beelden die verder gaan, die beide werelden verbinden en de familie tot leven laat komen. In de kleurige platen vol wonderlijke landschappen, insecten, planten en dieren krijgt de dinosaurussen-familie karakter. Met zware contouren, sjabloontekeningen, vrolijke kleuren en verwijzingen naar oude (rots-)tekeningen en moderne kunst (Picasso, Miro) maakt het prentenboek een feest voor het oog.’ Lea Kessels  

Verboden sneeuwballen te gooien - Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer ★★★★★
‘Tjibbe Veldkamp heeft voordat hij helemaal van het schrijven kon leven bij Donald Duck gewerkt en Kees de Boer bij Eppo. Dat vind je in dit prentenboek goed terug: de illustraties zijn echte kijkplaten. Er gebeurt van alles waar je met je peuter of  kleuter uren naar kan kijken en over kan praten. De winterse sfeer en de sneeuwpret spatten van bijna elke pagina af.’ Marjoke Eikelenboom       

Meer weten over de Voorleesdagen? Kijk op NationaleVoorleesdagen.nl.



Over de auteur

Lindy de Jong

834 volgers
463 boeken
7 favoriet


Reacties op: Nationale Voorleesdagen 2016

 

Gerelateerd