Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Nieuwe boeken: poëzie voor altijd

Begin deze maand was het Poëzieweek, waarin op scholen, in bibliotheken en in de media extra aandacht was voor gedichten, rijmen en verzen. Al of niet hierdoor geïnspireerd is er een aantal mooie bundels verschenen om ook de rest van het jaar – of het leven! – van poëzie te kunnen genieten.


Voor kinderen vanaf een jaar of zes mogen Superguppie is alles (uitgeverij Querido), Doodgewoon (uitgeverij Gottmer) en Samen over een muurtje (uitgeverij De Eenhoorn) niet onvermeld blijven. Behalve allerhande kunstwerkjes van taal bieden deze drie uitgaven ook een lust voor het oog, zowel qua zorgvuldige vormgeving als goed passende illustraties. Elk van de bundels heeft hierdoor een heel eigen sfeer.

Superguppie is alles van Edward van de Vendel met illustraties van Fleur van der Weel is voor de doelgroep het meest toegankelijk. Het dikke boekje ligt lekker in de hand en heeft sprekende, vaak grappige illustraties in vet-zwart: stoer! De helgroene steunkleur en het enkele rood op het omslag zorgen voor een fris uiterlijk. De gedichten zijn laagdrempelig. Gewone dingen – het gras, een jas, de trap, een tent – gaven aanleiding tot een dichterlijke overpeinzing. Zo kijk je opeens heel anders aan tegen die dagelijkse zaken. De uitgave biedt alle tweehonderd versjes uit de vier eerdere Superguppie-delen en is aangevuld met 22 nieuwe gedichten en tekeningen. Een index op titel en een op thema maken het zoeken gemakkelijk. De boeken over Superguppie werden veelvoudig bekroond: met de Woutertje Pieterseprijs, maar liefst twee Zilveren Griffels en een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. Een must voor thuis en op school om jonge kinderen enthousiast te maken voor poëzie.

In Doodgewoon belicht Bette Westera de dood van alle kanten om te laten zien dat dood ‘gewoon’ bij het leven hoort. Of het nu gaat om een huisdier, een verkeerd afgelopen vroeggeboorte, een klasgenootje, een zusje of opa. Zelfs een eigen keuze voor de dood komt aan de orde. Sommige gedichten zijn heel kort, zoals ‘Horloge’: ‘Opa is dood, al een poosje. – Dat vind ik natuurlijk niet fijn. – Maar nu heb ik wel zijn horloge, – zijn koptelefoon en zijn trein’. Andere gedichten verwoorden heel treffend gevoelens zoals gemis of angst of er wordt stilgestaan bij wat dood zijn betekent. Zo biedt deze bundel niet alleen troost, maar wordt het onderwerp ook goed bespreekbaar gemaakt. Sylvia Weve maakte er prachtige, passende illustraties bij in ingetogen kleuren. Ook de vormgeving met onder meer functionele halve pagina’s dragen bij aan deze waardevolle uitgave, compleet met drie gekleurde leeslinten.

Samen over een muurtje is een ode aan de Vlaamse Geert De Kockere: de bundel met niet eerder gepubliceerde gedichten werd samengesteld naar aanleiding van zijn 25 jaar dichterschap met werk van 25 illustratoren die met hem samenwerkten. Ondanks de diversiteit aan illustraties in heel verschillende stijlen is er een mooi geheel ontstaan door de zorgvuldige vormgeving met hier en daar gekleurde pagina’s in een mooi verloop van tinten. De omslagillustratie is van Carll Cneut, de namen van de anderen staan verstopt in de plooien van de bladzijden. De fantasievolle gedichten over allerlei onderwerpen zijn een klankspel van rijm en ritme, waarbij lekker aan de haal wordt gegaan met taal: ‘Als een hap – uit een appel – een happel is, - dan is een beet – uit een boterham – een beterham.’

Voor wat oudere kinderen vanaf een jaar of elf zijn Het vonkt in mij en Nachtwacht (beide uitgeverij Clavis) vermeldingswaard. Respectievelijk Mieke van Hooft en de Noorse Synne Lea (vertaald door Maaike Lahaise) roeren zaken aan die net-pubers bezighouden. Lichamelijke ontwikkeling, gevoelens die je overspoelen, ook die voor elkaar, omgang met gezinsleden. De eerste bundel is wat uitbundiger van sfeer, ook door de frisse illustraties van Lonneke Leever in een gecombineerde techniek van gefotografeerde collages. De tweede bundel is ingetogen met wat surrealistisch aandoende schilderingen in een sobere kleurstelling van de hand van Stian Hole.

Al deze bundels bieden, naast de hoge kwaliteit, een andere, verrassende kijk op de wereld. Ze laten zien dat overal poëzie in zit. Het is fijn om kinderen dat te laten ontdekken. Van gedichten kun je genieten door ze zelf te lezen en erbij stil te staan. Ook nodigen ze uit tot filosoferen. Gedichten maken alles bespreekbaar. En wat een leuke en bijzondere gesprekken kun je dan samen hebben!



Over de auteur

Julienne van den Heuvel

19 volgers
2 boeken
0 favorieten


Reacties op: Nieuwe boeken: poëzie voor altijd

 

Overig

Liedjes, rijmpjes, versjes en gedichten

op 05 februari 2015 door Hebban Crew 38 boeken 0 volgers 0 reacties