Hebban vandaag

Nieuws /

Nimisa, een coöperatie van fantasyauteurs

door Debbie (Hebban Crew) 4 reacties
Zes voormalige Books of Fantasy-auteurs zijn hun eigen platform begonnen, in de vorm van de auteurscoöperatie Nimisa Publishing House. In het najaar zullen onder deze naam onder andere nieuwe boeken verschijnen van Rik Raven en Pepper Kay.

Nimisa Publishing House is het nieuwe platform van zes zelfstandige auteurs: Mark van Dijk, Marieke Frankema, Pepper Kay, Atalanta Nèhmoura, Rik Raven en Joost Uitdehaag. Zij nemen een ongebruikelijke stap en starten met een nieuw uitgeefconcept. Zij verlaten uitgeverij Books of Fantasy en zullen voortaan binnen de auteurscoöperatie Nimisa hun schrijfactiviteiten voortzetten. Nimisa Publishing House biedt haar auteurs de kwaliteitsbewaking van een traditionele uitgeverij en grotendeels de vrijheid van eigen beheer. De coöperatie voegt de verschillende schakels in het uitgeefproces samen en creëert een directe lijn van productie naar distributie. De groep auteurs is zelf verantwoordelijk voor promotie, verkoop en de contacten met lezers en de boekhandel. Kortom: er is een grotere betrokkenheid bij elke schakel. Daarnaast worden de kwaliteiten van de auteurs mede gebruikt om het collectief als geheel te steunen.  

Jannie van den Boogaard, eigenaresse van De Schrijverin en woordvoerster voor Nimisa, zegt: “Nimisa wil nieuwe mogelijkheden onderzoeken en ontwikkelen, zowel binnen Nederland als daarbuiten. Door regelmatig bij elkaar te komen voor vergaderingen of het volgen van een masterclass wordt iedereen scherp gehouden. Het is belangrijk dat de auteurs zich blijven ontwikkelen. Dit is een avontuur waar we allemaal naar uitkijken: mooie verhalen, gezelligheid op beurzen en uiteraard een gezonde financiële basis.”  

We stelden Jannie nog wat aanvullende vragen over het concept en of je er als nieuwe auteur ook terecht kunt.

Waar komt de naam Nimisa vandaan? Ik vond online iets als 'A twinkle in the eye' en mindfulness.

"Het woord Nimisa komt uit het Sanskriet en betekent inderdaad ‘twinkeling in je oog’. We hopen dat onze lezers met een dergelijke twinkeling onze verhalen zullen lezen. De veelkleurigheid in het oog staat voor de diversiteit van de auteurs."

Wat konden deze zes auteurs niet krijgen bij Books of Fantasy en hopen ze wel te vinden bij Nimisa?

"De ambitieuze auteurs hebben veel geleerd bij Books of Fantasy, de uitgeverij die jong talent een kans geeft. De start van hun schrijverscarrière hebben ze allemaal te danken aan Alex de Jong. Maar het is tijd om uit te vliegen. Nimisa wil vooral de distributiekanalen breder gaan benutten en meer betrokkenheid met de boekhandels opbouwen. De aanpak wordt zakelijker met als doel een groter lezerspubliek te bereiken, ook in het Engelse en Duitse taalgebied."

Als ik een manuscript heb liggen en Nimisa mij wel de juiste plek lijkt, kan ik dan ook in de coöperatie meedoen?

"In dat geval kun je zeker in gesprek gaan met ons. We kijken echter wel verder dan alleen de kwaliteit van een manuscript. Een nieuwe auteur moet ambitieus zijn en we hechten veel waarde aan de teamgeest: samen sterk!"

Zijn alle genres welkom bij Nimisa?

"Nimisa zal vooral verder uitbouwen met de huidige genres van de auteurs, maar we sluiten niets uit. Kwaliteit is immers niet te vangen in een genre."

Beoordelen de auteurs wie er in de coöperatie kan en wordt redactie ingekocht? Met andere woorden: hoe zijn de traditionele rollen van 'uitgever' en 'redacteur' ingevuld?

"Professionele redactie wordt ingekocht en de contacten tussen redacteur en auteur zullen intensief zijn. Op die manier blijven we werken aan een belangrijk doel: de groei van iedere auteur in ons fonds. Nieuwe manuscripten zullen door een team van auteurs en redacteuren beoordeeld worden."

Komt er binnenkort een website waar alle auteurs en titels op te bekijken (en bestellen) zijn?

"Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een website waar die informatie (en meer) te vinden zal zijn. Naast de zakelijke gegevens willen we de gemoedelijke sfeer creëren zoals we die ook op de beurzen en festivals ervaren. De auteurs genieten ervan om dicht bij hun lezers te staan. In het najaar wordt de site gelanceerd."

Hoe zie je Nimisa over een jaar en over 5 jaar? Is er groei gepland of gewenst of is het met name bedoeld als onderdak voor deze zes auteurs. 


"Het komende half jaar zal vooral gebruikt worden om de structuur verder op te zetten. Naast schrijven heeft iedere auteur zijn eigen talent. Dat zetten we in om zaken als een website of de marketing te realiseren. Daar waar we kennis te kort komen, zullen we professionals inhuren. Deze zes auteurs zijn de motor achter Nimisa, maar daar zal het niet bij blijven. De groeiruimte zullen we de komende tijd samen gaan bepalen, maar het zal niet te groot worden. We willen graag de overlegstructuur blijven handhaven op de manier zoals we die voor ogen hebben: samen sterk. Over vijf jaar zijn we met meer auteurs, kennen de grote boekhandels ons van naam én gezicht, en zullen er meerdere titels internationaal worden uitgegeven. Dan hebben we laten zien dat de coöperatie een levensvatbaar uitgeefmodel is."

Wat vind je het spannendst en het leukst aan deze stap?

"De samenwerking. Het leukste is de uitdaging om op eigen kracht groter te worden, op een manier die dicht bij ons hart ligt. We realiseren ons heel goed dat het arbeidsintensief is, maar je hebt wel de regie in eigen hand. Dat we ons op enkele vlakken op onbekend terrein begeven is natuurlijk spannend. We zullen door veel mensen in de gaten gehouden worden, dus we voelen druk. We zullen niet alles perfect kunnen doen, maar met een fijn team is het goed toeven om de wereld te veroveren."

De eerste titels die dit najaar onder de vlag van Nimisa zullen verschijnen, zijn Recht van Rik Raven en Doodvonnis van Pepper Kay. De auteurs van Nimisa hopen hun lezers dit jaar nog te ontmoeten op FACTS in Gent en tijdens de Midwinter Fair in het Archeon.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
407 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Nimisa, een coöperatie van fantasyauteurs

 

Over

Pepper Kay

Pepper Kay

Auteur van science fiction detectives, fantasy romans en thrillers. In 2010 kwa...

Rik Raven

Rik Raven

Rik Raven schrijft magisch realistische thrillers, blogs, gedichten, korte verha...

Mark van Dijk

Mark van Dijk

Katwijker Mark van Dijk (1979) heeft na de Tuinbouwschool op de Middelbare ...

Marieke Frankema

Marieke Frankema

Schrijfster van fantasy, kinderboeken, romantiek en Young Adult.

Atalanta Nèhmoura

Atalanta Nèhmoura

Atalanta Nèhmoura (Ciska Buisman) werd op 1 maart 1964 in Steenwijk gebor...

Joost Uitdehaag

Joost Uitdehaag

Joost Uitdehaag (1971) werkt in het onderzoeksteam van een biotechbedrijf dat ni...

Gesponsorde boeken