Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

De 77 beste Nederlandstalige thrillers / 75. Gebonden kapitaal

door Hebban Crew 1 reactie
De redactie van Hebban heeft houvast aan haar eigen canon van de Nederlandstalige misdaadliteratuur: een lange lijst met het beste wat Nederlandse en Vlaamse thrillerauteurs ons bieden. Thrillerkenners Sander Verheijen en Peter Kuijt stelden de top 77 samen en zullen daaruit met enige regelmaat één kiezen. Vandaag nummer 75. 'Gebonden kapitaal' van Almar Otten.

Het wordt het mooiste plein van Deventer genoemd, de Brink. Een pleisterplaats voor de hongerige en dorstige passant. Eetcafés, een ijssalon, restaurants van Griekse, Franse, Italiaanse, Mexicaanse of Amerikaanse kunne bepalen het decor.

Op nummer 10 staat een laatgotisch pand met een in 1645 opgetrokken gevel met grote trappen. Het is rijk uitgemonsterd met beeldhouwwerk, wie zijn ogen goed de kost geeft, ziet onder meer schelpen, dolfijnen en pijnappels.

Hier was een weinig succesvolle coffeeshop gevestigd, maar daarvoor functioneerde het enkele decennia lang als een swing- en keldercafé. Eerst heette het de Gildekelder, maar later koos men voor de naam De Elegast. Het swingcafé was beroemd vanwege de talloze bandjes die er op een te krap podium furore maakten. Als elke kroeg in de stad haar gasten naar buiten had geveegd, kon je nog in De Elegast terecht. Op de afgeladen dansvloer was het ook in koude winters heet genoeg voor drank, muziek en misschien een scharrel.

Dingen die het daglicht niet vedragen

Niet zelden gebeurden er in de ondergrondse kroeg ook dingen die het daglicht niet konden verdragen. In 1972 werd de toenmalige eigenaar Tjalling Tjalkens drie weken na zijn verdwijning dood aangetroffen in de afvoerput onder de dansvloer. Waar nachtbrakend Deventer doorzoop tot in de kleine uurtjes had zich een moord voltrokken, die tot op de dag van vandaag niet is opgelost. Tjalkens heeft zijn laatste rustplaats gevonden op een begraafplaats in het kerkdorp Joppe bij de Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming kerk. Zijn graf is afgedekt met een steen zonder tekst.

De moordzaak, die bekend staat als de Deventer putmoord, komt ter sprake in Gebonden kapitaal, het derde deel in de serie Deventer moordzaken van Almar Otten. Met hoofdrollen voor het rechercheduo Jozef Laros en Ellen van Dorth.

Twee dagen voor de beroemde Boekenmarkt wordt Van Dorth gebeld door een man die beweert dat hij weet wie de moord op Tjalkens heeft gepleegd. De rechercheur krijgt echter niet de kans om zich te verdiepen in deze coldcase omdat er een moord is gepleegd in het chique antiquariaat van Gerard Bruyns. Het lijk is van een zwerver, een bekende van de politie. De antiquaar zelf is spoorloos verdwenen.

Wat deed de zwerver in het antiquariaat en door wie is hij doodgeschoten? Is er een verband tussen de moord en een eeuwenoude vete tussen twee Deventer families? Deze zaak wordt een nachtmerrie als op de Boekenmarkt een tweede moord wordt gepleegd.

Otten heeft nog een waargebeurd element aan Gebonden kapitaal toegevoegd: zo vertelt hij hoe de opmars van het productiebedrijf Noury & Van der Lande, het latere Akzo, tot stand is gekomen.

Bekijk hier de canon tot nu toeOver de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 77 beste Nederlandstalige thrillers / 75. Gebonden kapitaal

 

Gerelateerd

Over

Almar Otten

Almar Otten

Almar Otten (1964) werd geboren in Deventer, maar groeide op in Heerde. Hij...