Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Onbevoegde leerkrachten voor de klas

Bijna een kwart van alle lessen op middelbare scholen wordt gegeven door leraren die daar niet het juiste diploma voor hebben. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

In 2017 moet dat aantal tot nul zijn gedaald, maar dat lijkt een onmogelijke opgave. Staatssecretaris Sander Dekker heeft met de middelbare scholen afgesproken dat in 2017 geen enkele les nog gegeven wordt door onbevoegde docenten. Het lijkt er sterk op dat dat doel niet gehaald gaat worden. 'Er is werk aan de winkel.'

Dat meldt RTL Nieuws na eigen onderzoek. Uit datzelfde onderzoek blijft bovendien dat leerlingen die veel les krijgen van onbevoegde docenten, slechter scoren op hun examens.

Maar waar een kwart onbevoegd voor de klas staat, staat daar tegenover driekwart bevoegd voor de klas: 77,4 procent van alle lessen wordt gegeven door docenten met het juiste diploma. 15,9 procent wordt gegeven door leraren zonder diploma en 6,7 procent wordt gegeven door leraren die bijna hun diploma hebben. Het gaat om cijfers uit schooljaar 2013-2014. Het aantal onbevoegd gegeven lessen is in twee jaar met 1,1 procent gedaald.

Tja, en wat er gebeurt als je een stagiair voor de klas laat staan - in dit geval in het basisonderwijs- , kun je lezen in de hilarische boeken van Mirjam Oldenhave die al jaren succesvol over de avonturen van Mees Kees schrijft.

Mees Kees op de kast - Mirjam Oldenhave

Hij is geweldig, invalmeester Kees. Mees Kees is stagiair, dat betekent dat hij het meester-zijn nog moet leren. Maar daar willen de kinderen hem best bij helpen. Het is bijvoorbeeld veel handiger om de sommen even over te schrijven als één iemand ze al gemaakt heeft. En Tobias legt hem uit dat hij af en toe een kind na moet laten blijven. Tobias wil zelf wel als eerste. Dan wil hij ook best een klusje doen voor mees Kees, hem helpen met een spelletje op de computer, bijvoorbeeld... Als mees Kees verliefd wordt, heeft hij daar ook hulp bij nodig. Gelukkig maar dat er zo veel experts in de klas zitten!

Leerkrachten die absoluut alle diploma's op zak hebben, zijn superjuffie Josje van Janneke Schotveld en meester Jaap van Jacques Vriens. Josje en Jaap geven weliswaar in het basisonderwijs les, maar dat maakt hun lessen niet minder... eh... bevoegd.

Superjuffie in de jungle - Janneke Schotveld

Juf Josje lijkt een heel gewone juf. Maar als er een dier in gevaar is, verandert ze in Superjuffie. Zodra ze een hap van haar krijtje neemt, krijgt ze superkrachten en schiet als een groene tornado door de lucht. Het is voorjaar en juf Josje geniet van het gezellige gekwetter van de vogels in haar tuintje. Maar dit keer zitten er wel erg vreemde exemplaren op haar schutting: vijf felgekleurde ara’s om precies te zijn! Ze zijn helemaal van de andere kant van de wereld gekomen om haar om hulp te vragen: in hun bos wordt een super-de-luxe vakantieresort gebouwd. Een groot deel van hun leefgebied dreigt daarom vernietigd te worden… Juf Josje is aangedaan door het verhaal, maar kan ze als Superjuffie wel zomaar helemaal naar de andere kant van de wereld vliegen? En stel dát ze dat doet, dan kan ze in haar eentje toch weinig uitrichten tegen een stel grote bulldozers? Tenzij ze de hulp inschakelt van een paar oude bekenden…

Meester Jaap houdt van iedereeen (meestal) - Jacques Vriens

Meester Jaap krijgt een groep 5/6. Als de kinderen voor het eerst bij hem binnenstappen, kruipt groep 5 gauw bij elkaar en gaat groep 6 ook apart zitten. 'Dat wil ik niet' roept meester Jaap en hij zet meteen de hele klas op zijn kop. En als de kinderen denken dat hun meester verliefd is op Murthe, zegt hij: 'Ik hou van jullie allemaal. De ene dag wat meer dan de andere, maar meestal wel.' Meester Jaap zorgt dat het gezellig is in zijn klas. Hij verzint grappige oplossingen als er problemen zijn, komt op voor de kinderen die gepest worden en rijdt zelfs in een rolstoel.

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.  Over de auteur

Victoria Farkas

125 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Onbevoegde leerkrachten voor de klas

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken