Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Advertorial /

Openhartig praten over kanker: wat ontzettend 'k' voor je

door Hebban Crew 3 reacties
In juni 2021 kreeg auteur Saskia Maaskant de diagnose Hodgkin. Kanker. In haar nieuwste boek 'Bijna iedereen heeft kanker' deelt ze verhalen over haar niet zo normale leven als patiënt. Lees op Hebban nu een sneak preview en maak kans het boek te winnen door te laten weten waarom jij dit opbeurende en eerlijke verslag zou willen lezen.

Saskia Maaskant (1981) is auteur, blogger en spreker. Voor haar vierde jeugdroman Meerminnen verdrinken niet werd ze genomineerd voor de Thea Beckmanprijs 2021. In juni van datzelfde jaar werd ze gediagnosticeerd met Hodgkin, kanker van de lymfeklier. Maaskant schreef erover en bundelde die verhalen in haar non-fictiedebuut Bijna iedereen heeft kanker: verhalen met een onverwachte twist, een lach én een traan.

'Ik grijns terug. Gek eigenlijk, die verbondenheid, en er nog om kunnen glimlachen ook. Het is totaal niet grappig.' – Uit: Bijna iedereen heeft kanker

Maaskant deelde tijdens haar diagnose en behandeling het traject met haar volgers op sociale media. Maar ze beleefde nog zoveel meer verhalen dan wat ze al online publiceerde. Bij elk mooi, ontroerend, triest of hartverscheurend moment pakte ze haar notitieboekje erbij. 'Soms had ik het ook 's nachts te kwaad en vertrouwde ik het papier mijn gedachten toe,' laat ze op haar Instagram weten.

'Dan ontstonden de eerlijkste en misschien ook wel de meest hilarische stukken. Verhalen die jullie nog niet lazen.'

Bijna iedereen heeft kanker

Saskia Maaskant

'Heftig', piept ze.
'Wat is heftig?' vraag ik.
'De titel', zegt ze.
'Nee, hoor', zeg ik. 'Want het is zo.'
Ze klikklakt met haar pen en drukt haar bril terug omhoog op haar neus.
'Ja', zegt ze. 'Ja, dat is wel zo, maar het is zo… direct.'
'Als jij in een boekhandel bent en je ziet een boek liggen met de titel Bijna iedereen heeft kanker, wat doe je dan?'
Ze klikklakt nog een keer met haar pen. Irritant. Knippert met haar grote ogen achter de glazen die moeten worden schoongepoetst.
'Ik zou het oppakken en even de achterkant lezen', zegt ze. 'Want het is zo.'

Bijna iedereen heeft kanker is een bundel vol avonturen. Verhalen met een onverwachte twist, een lach én een traan. En, vooruit, ook nog wat andere dingen die kanker misschien wel ietsje minder eng en vooral bespreekbaarder maken. De extraatjes met een 'k' maken dit boek tot een essentiële aanwinst voor de boekenkast (en misschien ook wel keukenkast).

Leesfragment

Kun jij wel wat relativerende humor gebruiken, herken jij je in de situatie van Maaskant of ben je benieuwd hoe het leven van een kankerpatiënt eruit ziet? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Bijna iedereen heeft kanker. Spreekt het boek je aan? Maak kans het te winnen door naar de discussiepagina te gaan!

Lees een sneak preview

'Op alle stoelen ligt een gelamineerd blaadje op de armleuning. "Schoon" staat erop. Op één stoel staat "proper". ‘Ah, een Belgische stoel. Die neem ik’, zeg ik.' – Uit: Bijna iedereen heeft kanker

Achter het boek

De ziekte van Hodgkin wordt ook wel het hodgkinlymfoom genoemd. De ziekte is vernoemd naar de Engelse arts Thomas Hodgkin (1798-1866), die het kwaadaardige lymfoom voor het eerst beschreef. Het ontstaat in een van de lymfeklieren en verspreidt zich vervolgens ook over de andere klieren en uiteindelijk het orgaanweefsel. Het kan enkele maanden duren voor je als patiënt duidelijke klachten krijgt.

'Dat zei iedereen vorig jaar en de periode ervoor. Vrienden, familie, op mijn werk, zelfs de huisarts. Dat ik er versteld van zou staan als ik wist wat spanningen en stress met een lichaam kunnen doen. Maar ik had dus wel mooi kanker.' – Saskia Maaskant op Instagram

De ziekte van Hodgkin komt vooral voor bij mensen in de leeftijdsgroep van 15 tot 40 jaar, met een piek rond de leeftijd van 25 jaar. In België wordt de diagnose zo'n 300 tot 350 keer per jaar gesteld, in Nederland ongeveer 450 keer. In haar boek heeft Maaskant niet alleen verhalen staan, ook voegde ze allerlei extra's toe die het lezen – en leven – een beetje leuker maken:

  • Leuke woorden met een k
  • Een heleboel oncie-positivo's
  • Cadeautips
  • Do's en don'ts
  • Recepten met een k
  • #positievekankerquotes
  • Met gratis 'Wat ontzettend "k" voor je'-kaart

Bron: Wikipedia, Davidsfonds

Lezersreacties

De verhalen die Maaskant al op social media publiceerde werden door haar volgers enthousiast ontvangen. Een greep uit de reacties:

'Alles in één zucht gelezen.'

'Kippenvel …'

'Ik liet dit lezen aan een vriendin, die kanker heeft, en ze heeft zich kapot gelachen.'

'Wow, wat een verhaal! En wat mooi dat je ons er in mee laat kijken. Dit zal voor mensen een inspiratiebron gaan zijn en veel mensen zullen er kracht uit kunnen halen.'

'Elke keer weer lees ik met verbazing hoe eerlijk en steengoed je dit schrijft!'

'Holy. Fuckatoli. Wat. Een. Verhaal.'

Ben jij dé lezer die we zoeken?

Speciaal voor het net verschenen Bijna iedereen heeft kanker is er op Hebban een discussiepagina ingericht. Ben jij een fervent lezer van persoonlijke ervaringen in moeilijke tijden en wil je graag dit boek van Saskia Maaskant winnen? Praat dan mee! Door de vragen te beantwoorden op de discussiepagina maak je kans een van de 5 exemplaren te winnen die we in samenwerking met uitgeverij Davidsfonds mogen uitdelen.

De vijf winnaars van het boek praten op de discussiepagina samen verder (spoilerarm natuurlijk) over dit interessante boek en plaatsen uiterlijk 30 december een recensie oftewel lezerservaring (van minimaal 150 woorden) op de boekpagina. Durf jij deze leuke uitdaging aan?

Naar de discussiepagina



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Openhartig praten over kanker: wat ontzettend 'k' voor je

 

Gerelateerd

Over

Saskia Maaskant

Saskia Maaskant

Saskia Maaskant is een Nederlandse auteur. Zij debuteerde in 2011 met de jeugdro...