Advertentie

Hebban vandaag

Kort nieuws /

Opnieuw nominatie voor 'Muidhond'

door Hebban Crew
Ze won al de Bronzen Uil. En daar kwamen nog eens de nominaties voor de Libris Literatuurprijs, de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurprijs en de Anton Wachterprijs bij. Nu maakt Inge Schilperoord met haar 'Muidhond' ook nog kans op de ANV Debutantenprijs.

Forensisch psychologe Inge Schilperoord schreef met Muidhond een reuring veroorzakende roman over de dertigjarige, nogal zwakbegaafde, pedofiele Jonathan die wegens onvoldoende bewijs is vrijgesproken van gevangenschap en tbs. Zijn buurmeisje Elke komt zo nu en dan bij hem over de vloer om naar zijn gevangen muidhond (een zeeltsoort) in zijn aquarium op zijn kamer te kijken. Daar heeft de almaar sympathieker wordende zedendelinquent het verschrikkelijk moeilijk mee. Het einde lijkt bijna het slot van een spannende thriller: wordt Elke mogelijk slachtoffer van Jonathan of kan hij zich ondanks de verlokkingen in de hand houden?

De twee andere genomineerden voor de ANV Debutantenprijs zijn Mohammed Benzakour met zijn roman De koning komt en Hugo Blom met zijn eersteling Een kleine moeite. In zijn boek schrijft Benzakour over de jonge Nederlandse Marokkaan Moebdi die in zijn geboortestreek in Marokko op zoek gaat naar een bruidje. Uiteraard wil Moebdi een maagd, maar zij moet er vooral goed uitzien. Geen lieftallige dame is veilig voor hem in bus, taxi of op straat. Duidelijk een zoektocht die tot mislukken is gedoemd. Het gelukkigst lijkt Moebdi te worden bij Gadoezj, de tot hem sprekende ezelin, zijn andere ik, die hem wijst op zijn fouten en verwijtbaar gedrag. Benzakour studeerde sociologie en bestuurskunde. Hij is publicist en columnist en ontving voor Yemma, het boek over zijn moeder in 2014 de E. du Perronprijs.

De hoofdredacteur van de VPRO-gids Hugo Blom schrijft in zijn debuut over Samuel die opgroeit in de tachtiger jaren. Een moeder heeft hij niet meer, zijn vader laat hem als hij twaalf is achter op een duur internaat. Samuel moet het maar zelf zien te rooien voortaan. Dat leidt niet tot een smartelijk bestaan. Integendeel: Samuel wordt een succesvol iemand die echter moeilijk relaties kan houden. Hij ontwijkt het liefst mensen en sluit zich op in zijn eigen wereldje, niet verrassend dat dat de wereld van de IT is. Samuel staat overal een beetje naast. Toch, vrij plotseling, kentert zijn ontwikkeling. Hij wil een oude schuld inlossen aan een Oost-Duitse kennis, maar ook dat mislukt. 

De winnaar van de ANV Debutantenprijs 2016 wordt op 25 september in Dordrecht bekendgemaakt en ontvangt een cheque van de 7.500 euro.

Bron: PersberichtOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Opnieuw nominatie voor 'Muidhond'

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken