Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Peggy Porschen: "Ik zie competitie als iets gezonds."

Veel beter kun je Amsterdam niet treffen: de zon hoog aan de hemel, de blaadjes in knop. Binnen, bij kookschool Keizer Culinair, staan alle bloemen in bloei. Toepasselijk en niet voor niets, want Peggy Porschen van het boek Cakes in Bloom is te gast. Ze is in Amsterdam om dit prachtige boek vol eetbare bloemen te presenteren en tegelijkertijd het een en ander voor te doen in een workshop. Maar eerst geeft ze een interview, waar Caroline Soesbergen over schreef voor Hebban Culinair.

Peggy heeft een prachtige winkel in de Londense upper-class wijk Belgravia. Daar verkoopt ze haar rijkversierde cakes, cupcakes en koekjes. Naar eigen woorden allemaal “elegant en simpel”. Haar accent verraadt een Duitse afkomst, maar ze heeft al lang in Engeland naam gemaakt door taarten voor onder andere Elton John en Stella McCartney te ontwerpen. Cakes in Bloom is alweer haar negende boek, maar het eerste dat in het Nederlands vertaald is. “Een voor in de keuken én op de koffietafel.”  

De geur van botercrème en marsepein.

De liefde voor taart zat er al jong in bij Peggy. De geur van botercrème en marsepein - typisch Duits - roepen nog steeds gevoelens van vroeger op. Ze was slechts 14 jaar oud toen ze haar eerste taart maakte en versierde, maar voor haar was het meteen duidelijk: dit is wat ik wil doen. “Het was voor het eerst dat ik ergens echt goed in was en complimenten kreeg.” Toch heeft ze er niet voor gekozen het vak op de traditionele manier te leren. Peggy vond het teveel gericht op het bakken zelf en te weinig op decoreren, en juist daar lag haar liefde. Uiteindelijk, maar met het idee van taarten versieren nog steeds in haar hoofd, kreeg ze een baan bij Lufthansa. In die functie reisde ze de wereld rond. Zo kwam ze tot de conclusie dat Londen en New York “the caketowns” zijn: daar moet je heen als je het wil maken in die tak van sport.  

Van Sir Elton John tot Pretty Party Cakes

En zo geschiedde het: Peggy verhuisde naar Londen en ging werken voor een cateringbedrijf. Op een dag werd ze gevraagd een taart te ontwerpen voor een Elton John Event. Het balletje begon te rollen en ze besloot dat ze alleen als taartenontwerpster kon werken, als ze voor zichzelf begon. Peggy Porschen Parlour werd opgericht en de eerste twee jaar liepen vlogen voorbij. Rond die tijd raakte ze op een kerstfeestje in gesprek met een uitgever die haar vroeg of ze een boek wilde schrijven. “Ik was natuurlijk ontzettend enthousiast, maar had ook het gevoel er nog niet klaar voor te zijn. Uiteindelijk heb ik zes maanden vrij genomen om te denken en alles op een rijtje te zetten. Het resultaat was mijn eerste boek: Pretty Party Cakes.”  

Hard werken maar niet voor niets

Een ontzettend drukke periode volgde. Haar boek zorgde voor zo´n goede reclame dat de zaak over liep. “Het was een tijd van hard werken, stress, veel fouten maken en leren. ” Peggy´s echtgenoot werd managing director van de zaak nadat hij zijn baan als kok moest opgeven vanwege een voedselallergie. Nu runnen ze samen een bloeiend bedrijf. Peggy´s droom is uitgekomen: een eigen bedrijf. Ze wil er wel toevoegen dat het ”niet allemaal een droom is, maar ook hard werken. Je moet teleurstellingen en fouten omzetten in kansen. ” Vanuit die opvatting, en omdat ze graag haar kennis over wil brengen, is ze de Peggy Porschen Academy begonnen. Een leerschool, die creativiteit en zakelijke aspecten verbindt. ”Eigenlijk heb ik hiermee natuurlijk concurrenten voor mezelf gecreëerd. Maar ik zie competitie als iets gezonds, het is belangrijk dat je iemand hebt om je aan te spiegelen. ”      

De afwerking
Peggy is een perfectionist, alles moet goed zijn. Zo ook de recepten in Cakes in bloom en haar andere boeken. ”Mensen realiseren zich niet altijd hoeveel werk er gaat zitten in het samenstellen van de recepten. Maar alles wordt net zo vaak getest tot het helemaal klopt. ” Haar doel voor de toekomst is dan ook niet zozeer groeien, maar haar bedrijf en taarten nog meer perfectioneren. Je vraagt je af of het nog wel beter kan. Wie haar bloemen bekijkt, ziet kleine kunstwerkjes van suikerwerk. Net echt, breekbaar en elegant. Peggy´s fascinatie voor bloemen is ook afkomstig uit haar jeugd. Ze is er mee opgegroeid, omdat zowel haar oma als moeder bloemist waren. In Cakes in bloom vind je instructies om zelf net zulke mooie bloemen te maken. Peggy waarschuwt wel alvast: ”Het kost tijd en geduld. Een taart decoreren is bijna als therapie. Het krijg je in je 'zone'.”    
En haar favoriete cake? Die verandert de hele tijd, maar op het moment is ze veel bezig met art-deco en goud, glamour. ”En natuurlijk alles met bloemen. ”Over de auteur

Caroline Soesbergen

27 volgers
78 boeken
5 favoriet


Reacties op: Peggy Porschen: "Ik zie competitie als iets gezonds."

 

Gerelateerd

Over

Peggy Porschen

Peggy Porschen

Peggy Porschen is dé autoriteit op het gebied van patisserie. Tot haar kl...

Gesponsorde boeken