Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Poëzieweek: 'Met zingen is de liefde begonnen'

'Met zingen is de liefde begonnen' luidt het motto van de Poëzieweek, die vandaag begint met Gedichtendag. Tijdens deze week worden er in Nederland en Vlaanderen honderden activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de poëzie.

Alhoewel de Poëzieweek vandaag officieel van start is gegaan, werden er eerder deze week al belangrijke poëzieprijzen uitgereikt. Op dinsdag 27 januari won dichter Peter Verhelst tijdens de startshow van de Poëzieweek de Herman de Coninkprijs 2015 voor zijn dichtbundel Wij, totale vlam (Prometheus). De jury prijst de bundel met de volgende woorden: "Met kraakheldere woorden en beeld en trekt Peter Verhelst ons in Wij Totale Vlam een grote, soms ongrijpbare ruimte in. De grote thematiek van vergankelijkheid, van ruimte, tijd, geluk en liefde wordt hier met veel lef en superieure taal trefzeker op de kop getikt. Verhelst ontstijgt met Wij Totale Vlam alle heersende stromingen, smaken, stijlen en modes en creëert daarmee een taaluniversum dat zowel persoonlijk als alomvattend is."

Verhelst mocht de Herman de Conickprijs, waaraan een geldbedrag van €6000 is verbonden, al voor de tweede keer in ontvangst nemen. In 2009 werd hem de prijs toegekend voor zijn Nieuwe Sterrenbeelden (Prometheus). Andere genomineerden waren dit jaar Leonard Nolens, Els Moors, Maud Vanhauwert en Geert Buelens.

De debuutprijs werd uitgereikt aan Runa Svetlikova, voor haar bundel Deze zachte witte kamer (Marmer). Alhoewel het aantal debuten volgens de jury dit jaar mager was, stak Svetlikova's debuut toch duidelijk boven de anderen uit. "‘Een sterke, authentieke bundel met een volstrekt eigen idioom. Pittige vragen als de vermaarde ‘Wie zijn we en Waar komen we vandaan’ worden met lef, originaliteit en een scherpe onafhankelijke geest benaderd. Dit is een bundel die een volwassenheid toont die menig dichter die het debuteren al lang achter de rug heeft zou sieren", aldus de jury.

De VSB Poëzieprijs 2015 werd op woensdag 28 januari gewonnen door de Rotterdamse dichteres Hester Knibbe. Haar bundel Archaïsch de dieren (De Arbeiderspers) is bekroond als de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar. Aan de VSB Poëzieprijs is een geldbedrag van €25.000 verbonden en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen. Genomineerd voor deze jaarlijkse poëzieprijs waren ook de dichters Piet Gerbrandy, Sasja Janssen, Alfred Schaffer en Peter Verhelst.

Uit het juryrapport: " De jury was unaniem in de bewondering voor Archaïsch de dieren. Voor de stevige, klankrijke en toch hoogst hedendaagse vorm van de gedichten, en voor de sterke samenhang en dwingende stuwende kracht van deze belangrijke bundel, die de mens tot zijn ontgoochelende kern terugbrent en vervolgens warm omhelst."

Poëziegeschenk


Het Poëziegeschenk werd dit jaar geschreven door schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer. In 1998 won hij de C. Buddinghprijs voor zijn bundel Van de vierkante man. Zijn roman La Superba werd bekroond met de Libris Literatuurprijs 2014. Voor de Poëzieweek 2015 schreef Pfeijffer de dichtbundel Giro giro tondo, een obsessie, en blaast daarmee het oeroude thema liefde "met verve, virtuositeit en ongekende energie nieuw leven in", zo vermeldt de website van de Poëzieweek. Van 29 januari t/m 4 februari krijg je Giro Giro Tondo, cadeau in de boekhandel bij besteding van €12,50 aan poëziebundels.

Activiteiten

Wat is er zoal te doen tijdens de Poëzieweek? Hebban licht wat activiteiten uit:

29-01: Poëziefestival aan de Vecht, Maarssen: 19.30 - 22.30 u

De jaarlijkse poëzieavond die Stichting Poëzie aan de Vecht organiseert, staat in 2015 in het teken van twee thema's:
- het thema van de landelijke poëzieweek: "Met zingen is de liefde begonnen"
- onze prachtige rivier "De Vecht".
Tijdens het poëziefestival worden gedichten voorgedragen door dichters en voordragers uit de gemeente Stichtse Vecht. Sommige gedichten worden gepresenteerd met muziek.

30-01: Zing, zeg en bewonder, Rotterdam: 20.00 - 22.00 u
Op vrijdag 30 januari biedt de Leeszaal een poëzieprogramma in diverse talen. Voor u zullen optreden; Daniel Dee, Myrte Leffring en Marijn v.d. Ven, José van Zutphen, Mink, Serdal Sertdemir (Turks) Wim Baris (esperanto), Reinier van Mourik (Fries) Ibrahim Al Hasson (Arabisch). Gratis toegang.

31-01: Poëzierondleidingen in het Groningen Museum:
Dichter en kunstkenner Mischa Andriessen verzorgt drie poëtische rondleidingen bij de tentoonstelling Het Geheim van Dresden – Van Rembrandt tot Canaletto.
Starttijden: 11, 14, 16 uur | tijdsduur 30/45 minuten
€ 3,- excl. museum entree (reserveren niet mogelijk).

01-02: Interview met Ilja Pfeijffer en Casper Faassen, Leiden: 14.00 - 15.00 u
Het omslag voor het Poëziegeschenk is gemaakt door Casper Faassen. Onno Blom interviewt Ilja Pfeijffer en kunstenaar Casper Faassen over hun samenwerking rond Giro Giro Tondo, waarvan ook een special edition verschijnt. Vervolgens draagt Ilja voor uit 'Idyllen', een nieuwe dichtbundel waar hij 7 jaar lang aan heeft gewerkt.

02-02: Workshop gedichten schrijven, OBA Amsterdam: 20.00 u
Wilma van den Akker, ook wel bekend als Mevrouw Schrijftaal, verzorgt een anderhalf uur durende workshop gedichten schrijven. Ervaring en voorkennis zijn niet noodzakelijk, enthousiasme wel.
Maximaal tien deelnemers.

03-02: Nijmeegs Poëziefeest, Bibliotheek De Mariënburg: 20.00 - 22.00 u
Poëzieliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens het Nijmeegs poëziefeest. Aanschouw Nijmeegs nieuwste stadsdichter tijdens zijn/haar eerste optreden en droom weg bij singer-songwriter Down in Norway. Als klap op de vuurpijl interviewt Jenneke Harings de schrijver van het poëziegeschenk 2015 en winnaar van de Libris Literatuurprijs 2014: Ilja Leonard Pfeijffer.

04-02: Gedichtenbal, Stadsschouwburg Amsterdam: 21.15 u
Op 4 februari 2015 sluiten Ilja Leonard Pfeijffer en Dichter des Vaderlands Anne Vegter de Poëzieweek 2015 feestelijk af in Stadsschouwburg Amsterdam. In ‘Met zingen is de liefde begonnen’ presenteren zij favoriete dichters als Mustafa Stitou, Els Moors, Peter Verhelst, Saskia de Jong, Tonnus Oosterhoff, Erik-Jan Harmens en Neeltje Maria Min in een poëzieparade over de liefde. Klik hier voor de kaartverkoop.

Maar dit is slechts een greep uit de vele activiteiten die deze week in Nederland en Vlaanderen worden georganiseerd. Bekijk hier het volledige programma.

Voor meer informatie: www.poezieweek.com

Wat ga jij doen tijdens de Poëzieweek? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel!
Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Poëzieweek: 'Met zingen is de liefde begonnen'

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken